יום הלהט"ב בכנסת: "החוק עדיין מפלה אבל יש התקדמות"
לראשונה מציינים בכנסת את יום הקהילה הגאה, ובמסגרתו ידונו בזכויות חברי הקהילה ובמצבה, זאת על רקע נתונים שמבהירים כי חלה דווקא עלייה בתלונותיהם על פגיעות בהם
הכנסת מציינת היום (ג') לראשונה את יום הלהט"ב, שבו ידונו בזכויות הקהילה הגאה ובמצבה. זאת על רקע דו"ח שיוצג בכנסת, וממנו עולה כי בשנה שעברה חל דווקא גידול במספר המקרים המתועדים של התבטאויות ומעשים המכוונים נגד הקהילה.
לפי הדו"ח של האגודה למען הלהט"ב, בשנת 2015 נרשמו 256 תלונות במרכז, עלייה של 82% לעומת 2014, אז נרשמו 140 תלונות. 29% מהתלונות עוסקות בלהטבופוביה במרחב הציבורי, 14% עסקו בלהטבופוביה בתקשורת (בלט במיוחד השיר ההומופובי ב"כוכב הבא"), 13% מהמקרים התרחשו בסביבה הבית ספרית, 12% בקבלת שירות מפלה כלקוח, 7% מהמקרים התרחשו בסביבת העבודה, 6% בצה"ל, 6% בתוך המשפחה ו-6% במסגרות טיפוליות. רק 3% מהתלונות הן כלפי משטרת ישראל ו-3% נוגעים לאירועים פנים קהילתיים. אחוז נוסף תחת קטגוריה "אחר".
לדברי ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני), ציון היום במשכן התאפשר לבקשתה ולבקשת הח"כיות יעל גרמן (יש עתיד) ומיכל רוזין (מרצ), יושבות ראש השדולה הגאה יחד עם ח"כ שרן השכל (ליכוד). "אני אישית מאוד מתרגשת", אמרה.
ח"כ אמיר אוחנה, שנכנס לכנסת רק לאחרונה לאחר פרישתו של סילבן שלום והוא הח"כ הגאה הראשון המוצהר בליכוד, הביע אף הוא התרגשות: "אני שמח ומודה למרב ולחברותיה לראשות השדולה על שיזמו וקידמו את היום הזה. זה יום שבו נציין את מה שעברנו עד כה במדינת ישראל בנושא זכויות להט"ב, ומה מצבנו בפרספקטיבה היסטורית וביחס לעולם. כמובן יש לנו עדיין לאן להתקדם. אני מקווה שנעשה את המרב כדי להצליח בזה".
בנוגע להשתתפות החרדים באירועי היום, אוחנה סבור ש"מתחולל שינוי בכל המישורים גם אצלם. אם בעבר היינו עדים לשיח של 'נטפל בהם כמו בשפעת העופות', היום השיח אחר. אנחנו עדיין לא על אותו מישור, ויש קשיים בקואליציה בנוגע לחקיקה להט"בית. אבל אני בטוח שזאת לא שאלה של 'אם', זאת רק שאלה של 'מתי'. כמו המאבק של האפרו-אמריקנים לחירות ולשוויון וכמו המאבק של נשים - אנחנו נתקדם ונגיע ליעד, שוויון וחירות לכולם".
מיכאלי הצטרפה לאמירה ש"המאבק הזה הוא לגמרי פוליטי. המעמד היום של הקהילה הגאה בישראל לא הושג במאבקים של להט"בים ולהט"ביות אמיצים, אלא בפסיקות של בית המשפט ובחקיקה. אם כי החוק בישראל עדיין מפלה את הקהילה הגאה, ואנחנו נדבר על זה היום בוועדות". לדבריה, "לצערי הממשלה מקבלת את העמדות החשוכות של החלקים הטבעיים שבה, ולכן לא מוכנה לעשות את מה שאמר אמיר אוחנה, לעשות את המאבק הבסיסי לשוויון ולחירות שמגיע לכל בן ובת אדם, גם אם נטייתו המינית שונה ממה שאתה מאמין שצריך אפילו להיות. זו ממשלה חשוכה שבאמת בוחרת בצד הלא נכון של הדברים".
אוחנה השיב לה ש"למרבה הצער, מה שמרב לא מזכירה הוא שאילו רק הייתה בידיהם אפשרות, הם היו מקימים קואליציה בדיוק עם אותם גורמים בעייתיים, וגם הם היו תלויים באותם גורמים ונאלצים כדי למשול להתחשב בזכויות הווטו שלהם, זה מצער אבל זה המצב".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בדבריו למליאה: "אני ביקשתי לבוא ולהגיד משפט אחד לבני ולבנות הקהילה הלהט"ב ביום ציון זכויות לקהילה הגאה. המשפט שלי פשוט - כל אדם נברא בצלם אלוהים. זה הרעיון שהובא לאנושות לפני אלפי שנים על ידי עמנו וזה גם העיקרון שחייב גם לכוון את חיינו ביום יום".