פוטנציאל הגז הטבעי מול חופי ישראל גדול פי 3
משרד האנרגיה שינה את ההערכה בעקבות דוח חדש: פוטנציאל הנפט עומד על 6.6 מיליארד חביות. שטייניץ יצא לארה"ב כדי לעניין חברות אנרגיה
במשרד מבססים את ההערכה על דוח חדש שהוכן עבורו על ידי חברת הייעוץ הצרפתית BeicipFranlab. היא מצאה שיש בקרקעית הים 4 שכבות רלוונטיות שבהן אותר פוטנציאל למבנים גיאולוגיים שיכולים להכיל גז. לפי הדוח, פוטנציאל הנפט מוערך בכ־6.6 מיליארד חביות.
אחרי שבמשך שנים כל משק חיפושי הגז והנפט היה למעשה ב"הפסקה", בעיקר בשל עיכובים רגולטוריים, מקווים כעת במשרד האנרגיה שעם הסדרתו הסופית של מתווה הגז (אם בג"ץ לא יתערב) ניתן יהיה להתניע מחדש את המערכת הזאת. מצויד בנתונים החדשים, שטייניץ מנסה לשכנע את החברות לבוא לחפש גז ונפט בארץ – בכנס בינלאומי שנערך ביוסטון, טקסס. זאת למרות הירידה במחירי הנפט והגז בעולם והקשיים שהדבר גורם לחברות אנרגיה רבות. נתוני הדוח מופיעים גם בעלון פרסומי רשמי שמציגים נציגי משרד האנרגיה והאוצר בכנס.
להערכת החברה, בשטח המים הכלכליים של ישראל יש 4 שכבות שבהן יש פוטנציאל למציאת גז או נפט. הם מעריכים כי בשכבה העמוקה יותר, שבה אותרו שדות תמר ולווייתן, יש פוטנציאל ל־17 TCF (טריליון רגל מעוקב) גז טבעי (כ־480 BCMׂׂ). בשכבות רדודות יותר יש להערכתה כ־58 TCF גז (1640 BCM). הערכה זו, שמגיעה באופן כולל ל־75 TCF, מבוססת על בחינה מחודשת של מפות סיסמיות קיימות ומודלים מפותחים חדשים. המשאבים נבנו על בסיס הערכה שנחשבת כבעלת סבירות של 50%. היקף המשאבים הכולל שאותר עד היום בים עומד על כ־35-30 TCF גז טבעי, נתון שכולל גם שדות קטנים שספק אם יופק מהם הגז.
את הנתון החדש חשוב לקחת בעירבון מוגבל. עולם חיפושי הגז והנפט הוא בעל סיכונים רבים. גם מלכודות גיאולוגיות מבטיחות עלולות להכזיב בשל היעדר גז או קידוח לא מקצועי.
במשרד האנרגיה טוענים כי ההערכה בדוח צמח (24 TCFׂ) התבססה בעיקר על השכבות שבהן אותרו מאגרי תמר ולווייתן. הפוטנציאל שמציגה ועדת צמח כולל גם מאגרים שמאז כבר בוצעו בהם קידוחים מאכזבים כמו שרה, מירה ושמן, שבהם לא אותר גז בכמויות כלכליות, אם בכלל.
מצד אחד, הנתון החדש מעיד על גידול משמעותי בפוטנציאל הגז, אבל מצד שני הכישלון שהיה בקידוחים בשנים האחרונות, שנלקחו בחשבון לחישובי פוטנציאל הגז של המדינה בעבר, מראה עד כמה ההערכות הללו עלולות להיות בעייתיות.
בנוסף, ההערכה של כלל פוטנציאל הגז באגן המזרחי של הים התיכון שביצע המכון הגיאולוגי האמריקאי, ונחשפה בישראל ב"ידיעות אחרונות", עמדה בראשית העשור על כ־122 TCF, בעוד ישראל טוענת שפוטנציאל הגז שטרם אותר בשטח המים הכלכליים שלנו בלבד עומד על 75 TCF.
סוכריית היצוא
אחד הדברים המעניינים שעולים מהדרך שבה מבקשת המדינה לשווק את עצמה ולפתות יזמים הוא הנתון שמוצג לגבי אפשרויות יצוא הגז. במסמך שמחולק לחבורת נאמר שניתן לייצא 100%־50% מהמאגרים. דוח צמח הגביל את היצוא ממאגרים גדולים ל־50%, אבל הנתון המפתה שמוצג ליזמים פוטנציאליים מתייחס גם לשדות קטנים שמהם ניתן לייצא את כל הגז.
שטייניץ: "נציג בכנס את הממצאים של עבודת מחקר והערכה מקיפה. לפי ההערכות קיימת אפשרות לגילויים של מאגרי גז נוספים בהיקף גדול".
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות