שתף קטע נבחר

 

התנועה הספירלית שתתרום לחיזוק, ריפוי ואיזון הגוף

שיטת האימון ג'ירוטוניק וג'רוקינסיס מבוססת על תנועה ספירלית במפרקים, בעמוד השדרה, ובמרחב. איך התנועה הספירלית תורמת לבריאות שלנו ואיזה תרגילים יעזרו לנו להגיע לאיזון פיזי ורגשי כאחד?

ספירלה היא המבנה הבסיסי של כל העולם. מרמת מבנה היקום ומערך הכוכבים, למשל גלקסיית "שביל החלב"  עד משב הרוחות והסופות, תנועת הגלים בים ואפילו כיוון זרימת המים בכיור.

 

ניתן לראות מבנים ספירליים גם בגוף שלנו למשל טביעות האצבע, מבנה האוזן, כיוון צמיחת השיער בקודקוד הראש, והספירלה הכפולה של הד.נ.א כמובן.

 

בטבע, ספירלה באה לידי ביטוי בקונכיות השבלולים, טבעות העצים, כוכבי ים, קרני האיילים, עלי הכותרת של הפרחים. יש האומרים גם שהאנרגיה בעולם זורמת בכיוון ספיראלי עם כיוון השעון, כך שכנראה שגם התודעה שלנו נעה בספירלה.

 

גם הגוף שלנו מורכב ממבנים ספירליים (צילום: דדי קסמן) (צילום: דדי קסמן)
גם הגוף שלנו מורכב ממבנים ספירליים(צילום: דדי קסמן)

 

שיטת האימון ג'ירוטוניק וג'רוקינסיס מבוססת על תנועה ספירלית במפרקים, בעמוד השדרה, ובמרחב. הגוף נע במעגלים, גלים, שמיניות בזרימה אינסופית.

 

עוד על אימוני השיטה

8 דקות: אימון ביתי לחיזוק שרירי הליבה והבטן

צפו: שיטת אימון שעוזרת להקל על כאבי גב בהריון

חיזוק עמוד השדרה: 6 תרגילים בלי לקום מהכיסא

 

כדי להסביר כיצד זה מתבצע, ניקח לדוגמא שניים מהעקרונות הבסיסיים של השיטה:

 

1. קוטביות

העיקרון הראשון הוא זה של יצירת ייצוב דרך ניגוד. תרגול ג'ירוטוניק מעודד למצוא איזון בין הארכה החוצה ממרכז הגוף לבין משיכה פנימה לכיוון המרכז. כמו מגנט שגם מושך למרכז וגם דוחה לקצוות.

 

קונטרסט זה איננו סטטי, אלא יש מעין פעימה בלתי נגמרת, דמוית ספירלה, של התארכות החוצה ומשיכה בחזרה לכיוון הגוף. הכיוון בספירלה נע גם למעלה וגם למטה בו זמנית. בדרך זו, יציבות מושגת דרך הקוטביות שבין הכוחות המנוגדים.

 

2. יצירת מרווח במפרקים

מפרקים דחוסים מדי כואבים כי הם אינם יכולים לזוז בחופשיות, ומכיוון שנוצר לחץ על מערכת העצבים. התנועה על מפרק דחוס יוצרת שחיקה. לכן אנו מחפשים ריווח בין המפרקים.

 

התנועה ליצירת מרחב במפרק היא סיבובית, תנועה של סקופ. כמו כף הגלידה שיורדת מטה כדי לעלות מעלה במעגל. לדוגמה, במקום ביצוע כיפוף רגיל בברך נסו לחשוב על יצירת תנועה מעגלית של סיבוב סביב הברך כאילו יש משהו מתחת לרגל.

  

צפו בתרגול:

 

 

 

 

כיצד התנועה הספירלית תורמת לבריאותנו?

 

1. ריפוי

כשאנו מניעים את הגוף בתנועה הספיראלית של הג'ירוטוניק, אנחנו פותחים את המרידיאנים, הם ערוצי זרימת האנרגיה (הצ'י), ובכך מרפאים כאבים ומחלות. הגוף שלנו מורכב ממערכת של צינורות, בהן זורמים דם, נוזלים, ואנרגיה.

 

התנועה הפיסית המעגלית עוזרת לפתוח מקומות חסומים בגוף בעזרת נשימה וזרימה, ולפנות נתיבים וצינורות שנתקעו. כשנכנסת תנועה למקומות שהיו סגורים, משתחררת אנרגיה תקועה, גדל טווח התנועה במקום שבו הוא היה מוגבל, ואז חל שחרור וריפוי. השחרור גופני מוביל להקלה רגשית.

 

2. חיזוק וגמישות

ניתן להשתמש בפיתול ובנשימה לצורך חיזוק של השרירים העמוקים ביותר בגוף. נשיפת סחיטה גורמת לחיזוק המרכז העמוק. כל נשיפה חודרת לשכבות העמוקות ביותר של הסיד סנטר, שרירי הליבה העמוקים ביותר בבטן התחתונה, ומשם בסיס הפיתול מתחיל.

 

דמיינו קפיץ שנמשך משני הכיוונים ואז מתפתל. כף פועל עמוד השדרה שלנו, בפיתול שמתחיל מבסיס עמוד השדרה ועולה עד הקודקוד. כל פיתול מסתיים בנשיפה כזו של סחיטה ומעורר את המרכז העמוק ביותר של הגוף.

 

3. פונקציונאליות

קרה לכם שלא הצלחתם להסתובב אחורה להחזיר את המוצץ שנפל לילד שבכסא האחורי באוטו? התרגיל Spiral בג'ירוקינסיס, כפי שנלמד במדריך שלפניכם, מאפשר להניע את האזורים בגוו שאינם זזים בדרך כלל, בצורה הרמונית.

 

גם חוליות אמצע הגב, שבדרך כלל אין בהן תנועה. כך מתאפשרת אלאסטיות המשמרת את הגב שלנו בריא, צעיר ולא כואב לביצוע פעולות יומיומיות פשוטות.

 

ג'ירוטוניק בהשוואה לשיטות אחרות בגי'רוטוניק יש יותר איזון בין כוח ופתיחה ויותר דגש על תנועות מעגליות וסיבוביות. אין נקודת סיום לתנועה. אין לה סוף. בהשוואה לפילאטיס הליניארי וליוגה הסטטית, הג'ירוטוניק יותר מעגלי וזורם.

 

רקע על השיטה

בשנות ה-70 ג'וליו הורבאט, רקדן לשעבר שנפצע, יצר סדרת תרגילים שהתחילה כ "יוגה לרקדנים" והיום נקראת ג'ירוקינסיס. היא מהווה את הבסיס לכל תרגילי הג'ירוטוניק הכולל מיכשור ייחודי לשיטה.

 

המכשירים מאפשרים תנועה חופשית ותומכים בגוף לתנועה המתרחשת בתבניות מעגליות וספירליות. המכשיר בנוי לפי האנטומיה של הגוף, ומאפשר רב גוניות של תרגילים לחידוד הכוח והגמישות והקואורדינציה.

 

השיטה מושכת אליה תלמידים המבקשים להעמיק את המודעות הגופנית, שזקוקים לשיקום וסתם אנשים הרוצים אימון גופני מתקדם ברמת התפתחות גבוהה.

 

כיצד פיתול עמוד השדרה מביא לאיזון גופני ורגשי?

ג'ירוטוניק רואה את הגוף כשרשרת תנועתית בעלת השפעות הדדיות. כשהתנועה עוברת דרך כל חוליות עמוד השדרה בצורה מאוזנת, יחד עם נשימה, והפיתול בין כל חוליות עמוד השדרה הינו זהה, יש גירוי אופטימלי של הבלוטות האנדוקריניות של הגוף, המפרישות הורמונים שמשפיעים בין היתר גם על הרגשות שלנו.

 

כל אחת מהבלוטות ממוקמת בציר המרכזי של הגוף, מהאגן ועד קצה הראש.

 

לכל בלוטה יש צ'אקרה המאפיינת אותה, קיימות 7 במספר. כאשר אנו נעים באופן מחזורי בפיתול מאוזן, נשמר התפקוד הבריא של הגוף, מבחינה אנרגטית והורמונאלית. הבלוטות האנדוקריניות מקבלות גירוי ועיסוי מבפנים ומאזנות את הכימיה של הגוף, הנשמה ומצב הרוח.

 

בנוסף, כשאנרגיית החיים בגוף זורמת ופתוחה, הגוף מסתנכרן ברמה האנרגטית עם התדר הספיראלי של היקום והטבע. מכאן, נובעת ההשפעה העמוקה שיש 

לשיטה לשינוי שהוא לא רק של הגוף, אלא גם של התודעה, החיוניות, והנשמה.

 

תרגילי פיתול הלקוחים משיטת ג'ירוקינסיס. מדריך מצולם

 

1. פיתול בסיסי

 

 (צילום: דדי קסמן) (צילום: דדי קסמן)
(צילום: דדי קסמן)
 

 

מוצא

שבו ישיבה ארוכה ונינוחה על כיסא, הרגליים מקבילות ופתוחות ברוחב האגן על הרצפה. האריכו את הגוו ומצאו את הציר המרכזי של הפיתול שעובר מקודקוד הראש ועד בין עצמות הישיבה. שאפו אוויר מהאף אל הבטן התחתונה.

 

התרגיל

בנשיפה מפה, התחילו את הפיתול מבסיס עמוד השדרה ועלו מהאגן לצלעות לחזה ולראש. צאו פיתול מאוזן בכל חלקי התנועה ועמוד השדרה. לחצו 

משוחררות מטה ומסובבות החוצה. בכל פעם כף יד אחת דוחפת לכיוון הפיתול.

 

כשמחליפים כיוון, מחליפים ידיים. שיא הפיתול הוא שיא הנשיפה. סחטו אותה את שורשי כף היד אחד לשני וייצרו מתח פנימי בין הידיים. הכתפיים עד למטה לכיוון הבטן התחתונה.

 

כמה חזרות: 8 פעמים פיתול כפול לשני הצדדים.

 

2. פיתול עם הקשתה – פתיחת בית החזה

 

 (צילום: דדי קסמן) (צילום: דדי קסמן)
(צילום: דדי קסמן)

 

מוצא

שבו עם רגליים סגורות, הקרסוליים לוחצות יחד והברכיים מופרדות. סעו קדימה באלכסון עם הגוו ובצעו הקשתה, כך שהוא נפתח מעלה. 2 הידיים מצד ימין של רגל ימין. שאפו אוויר.

 

התרגיל

בנשיפה, הרימו את יד ימין מעלה ופתלו את עמוד השדרה תוך כדי הרחקה של כפות הידיים האחת מהשנייה, מעלה ומטה בו זמנית. בשיא הנשיפה הפיתול מעמיק ובית החזה והמבט עולים מעלה לכיוון כף יד ימין. הקשיתו את בית החזה יחד עם הפיתול עד שתרגישו פתיחה בבית השחי. החליפו צד.

 

כמה חזרות: 8 חזרות סך הכל, 4 לכל צד.

 

3. פיתול עם רגל - פתיחת הגב התחתון

 

 (צילום: דדי קסמן) (צילום: דדי קסמן)
(צילום: דדי קסמן)

 

מוצא

שבו והחזיקו את כף רגל ימין בכף יד שמאל. הניחו את רגל ימין על הרצפה. שאפו אוויר

 

התרגיל

בנשיפה קמרו את הגוו התחתון ליצירת גב תחתון עגול, ופתלו לכיוון ימין את כל עמוד השדרה החל מלמטה כלפי מעלה. כף יד שמאל מרחיקה את מפרק ירך

ימין מגוף, על ידי דחיפה קלה. שיא הנשיפה הנו שיא הפיתול בגב התחתון.

 

השאירו את פלג הגוף העליון פתוח וארוך. הכתפיים מסובבות החוצה ומשוחררות. הביטו לכיוון ימין. החליפו צדדים.

 

כמה חזרות: 8 חזרות סך הכל, 4 לכל צד.

 

תמר שטיין קסמן היא בעלים של סטודיו 8 ל ג'ירוטוניק וג'ירוקינסיס בתל אביב

 

מדגימות: תמר שטיין קסמן ושרונה גדאל

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דדי קסמן
התנועה הספירלית שתאזן את הגוף
צילום: דדי קסמן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים