הסכנה: מיחם שבת
קמפיין הסברה חדש ברשתות החברתיות מבקש להגביר את המודעות לסכנת כוויות ילדים ממיחמי השבת, הנפוצה במיוחד במשפחות דתיות, ולהזהיר את ההורים מפניה. אז איך תשתו קפה חם בשבת בלי להפעיל קומקום וללא חשש אסונות? צפו
נזהרים ברותחין: קמפיין הסברה חדש ברשתות החברתיות מבקש להגביר את המודעות לסכנת כוויות ילדים ממיחמי השבת, הנפוצה במיוחד במשפחות דתיות, ולהזהיר את ההורים מפניה. אז איך תשתו קפה חם בשבת בלי להפעיל קומקום וללא חשש אסונות? צפו.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
את הסרטון יזמה נורית מייקלסון, אחות במרפאת הכוויות של בית החולים "שיבא" בתל השומר, לאחר שטיפלה במאות ילדים שנכוו ממיחמי השבת. יעקב גרינשטיין, סטודנט מבית הספר הדתי לקולנוע "תורת החיים", הרים את הכפפה, ובסיוע המוסד עצמו צילם וערך את התשדיר - הכל בהתנדבות. ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים נטל אף הוא חסות לעניין, והוא מקדם את הקמפיין.
"אנשים רבים אינם מודעים לחומרה של כוויות מנוזלים חמים", אמרה מייקלסון. "ילדים מאושפזים למשך חודש-חודשיים, עוברים טיפולים הכרוכים בסבל רב לילדים ולמשפחה, השתלות עור ומעקבים במשך שנים אחר כך". לדבריה, במקרה של כוויה ישנה חשיבות קריטית להגיע לטיפול במרכז רפואי מוסמך, כגון קופות חולים, מוקדי חירום או בתי חולים.
מנתונים שפרסם ארגון "בטרם", על פי דיווחי משרד הבריאות, עולה כי בשנת 2014 הגיעו למרכזים לרפואה דחופה 1,685 ילדים בגילאי 17-0 כשהם סובלים מכוויות. הערכה היא כי רבים כלל אינם מגיעים לחדרי המיון אלא מטופלים בקהילה, בין היתר, בגלל העדפתם שלא לנסוע בשבת, כך שמספר הנפגעים ככל הנראה גבוה בהרבה.
ממצאים נוספים שליקטו ועיבדו ב"בטרם": כ-60% מהכוויות הן כתוצאה ממגע עם מים רותחים, 70% מהמקרים היו בקרב בני 4-0 שנים, בסופי שבוע יש עלייה במספר הנפגעים, בהשוואה לימות החול, כ-84% מהכוויות מתרחשות בבית וכמעט מחצית – במטבח.
על מנת למנוע מקרים נוספים, מפרסם הארגון שורה של "הרגלי בטיחות" לתועלת ההורים: כשהתינוק או פעוט על הידיים – לא שותים שתייה חמה; בזמן הבישול מפנים את ידיות הסירים והמחבתות לכיוון הקיר; לא משאירים סירים חמים, שתייה חמה או כל אוכל חם אחר בקצה השיש; מרחיקים קומקומים, מחמים ופלטות חימום מקצה השיש; ארון הממתקים ממוקם רחוק מהמיחם, ולא מעליו; מסירים מפות נוי מהשולחן; וחשוב לשים לב שגם בית הסבא והסבתא מותאם ובטוח לילדים.
אורלי סיבלינגר, מנכ"לית "בטרם": "הנושא של נוזלים חמים הוא יומיומי, שגרתי. אין בו תחושת סכנה המצריכה עירנות לכללי בטיחות (להבדיל מהעירנות בעת חציית כביש, או בילוי בחוף הים עם הילדים).
"כולנו שותים שתייה חמה, מתקלחים, ועל כן ההורה איננו חושב שכוס שתייה חמה עלולה להיות משהו מסוכן. אנחנו רואים התנהגות מסוכנת כמו הורים שאוחזים ביד אחת כוס קפה וביד השנייה תינוק או פעוט, הורים המניחים שתייה רותחת על שולחן נמוך כשהילדים מתרוצצים מסביב, או הורים המאחסנים ממתקים בארון הנמצא מעל המיחם".
ב-2.3 ייערך במרכז הרפואי רמב"ם כנס בנושא טיפול בילדים פצועים וחולים, ומניעת היפגעות, בהשתתפות הקריה הרפואית לבריאות האדם ויחידת הטראומה בבית החולים, וארגון "בטרם" לבטיחות ילדים. פרופ' יוסי חאייק, מנהל היחידה הארצית לטיפול נמרץ בכוויות וממלא מקום מנהל מחלקת כירורגיה פלסטית במרכז הרפואי תל השומר, ירצה בנושא "כוויות ילדים בישראל - מהחלטות אשפוז ועד טיפול".
מומלצים