שתף קטע נבחר

יפן: מערבית מבחוץ ויפנית מבפנים

מה עושה את יפן לכל כך אקזוטית, כל כך מרתקת ואבן שואבת לתיירות עולה ופורחת מכל העולם בשנים האחרונות?

בשיתוף החברה הגיאוגרפית 

 

טקסים ססגוניים ופסטיבלים, אמנות הגנים היפניים, ציורי הדיו, שזירת הפרחים, טקסי התה ואמנות הקרמיקה. יפן, אקזוטית, מרתקת ואבן שואבת לתיירות עולה ופורחת מכל העולם וגם מישראל.

 

ממערב ומיפן

 

ארץ האיים Shimaguni konjo

תרבויות העולם הן שריד של המרחב הפיזי והתרבותי בו הן התקיימו וממנו הן שואבות את שורשיהן במהלך הדורות. כך גם התרבות היפנית הייחודית, תרבות של איים ותרבות של מערכות קשרים מסועפות מול היבשת הסינית מחד והעולם האירופי – אמריקני מאידך.

 

אחד המושגים הפופולריים ביפן הוא ארץ איים shimaguni שמבטא את בידודה של הממלכה לאורך שנים ואפילו את התפתחות מנטליות בידוד shimaguni konjo.

  

היותה של יפן מערכת איים אפשר לה לסנן את הערכים שחודרים אליה ולמיין בקפדנות את מה שיישאר מחוץ לגבולותיה התרבותיים. המסננת הזאת אפשרה מזיגה של תרבות סינו-יפנית עם השפעות מערביות ובכך גדולתה.

 

נקנה צ'י, חוקרת החברה היפנית כותבת: "יפנית היא מערבית מבחוץ ויפנית מבפנים", וממשיכה כי האליטה שלה קיבלה ברצון ומשיקול דעת את ההחלטה להתמערב, על מנת לשמר את מה שנראה לה כמהותה של האומה".

 

בכל מקום שנסתכל סביבנו ברחובות יפן נראה את השילוב המהפנט של מערבי באריזה ויפני בתכולה. מהן המולקולות בד.נ.א התרבותי היפני שנשמר מזה 1500 שנה ומבטא את ה"יפניות" ועושה אותה למרתקת שמושכת אליה יותר ויותר מטיילים שמנסים להנות ולהכיר את צפונותיה ?

 

שילוב של מערב ויפן (צילום: זאביק רילסקי) (צילום: זאביק רילסקי)
שילוב של מערב ויפן(צילום: זאביק רילסקי)

 

זהות תרבותית יפנית עצמאית

שלושת הפרקים המרכזיים במערכות הקשרים של יפן עם העולם הם המשלחות מעבר לים שהביאו מסין רעיונות, ערכים וחוקים בהם מערכת הכתב הסיני, המנהל החברתי, התכנון העירוני, וההגות הסינית שנקלטו ביפן למן המאה ה-7.

 

הפרק הבא הם ימי ההסתגרות היפנית בימי תקופת אדו, שם לא אפשרו השוגונים כל קשר עם ארצות ותרבויות עולם, הסתגרות שיצרה וחידדה את הזהות התרבותית היפנית העצמאית והפרק השלישי והאחרון מציג את יפן כבעלת כח אימפריאליסטי ומעצמה כובשת באזורה.

 

שלושת הפרקים המרכזיים שהסתיימו בדרמטיות במלחמת העולם השנייה היוו זרז ומנוף לעלייתה ויצירתה של יפן החדשה, עוף החול שקם לתחייה, ככוח כלכלי מהחשובים והמובילים בעולם.

 

כח כלכלי מוביל בעולם (צילום: זאביק רילסקי) (צילום: זאביק רילסקי)
כח כלכלי מוביל בעולם(צילום: זאביק רילסקי)

  

הלוחם היפני

הסמוראים היו המעמד החשוב והבולט במשך שנים ארוכות. מעמד הלוחמים bushi החל לגבש את כוחו הפוליטי והחברתי בסבך מלחמות האזרחים היפניות, אך יחד עם זאת החל להוביל דרך חיים וקוד התנהגות שמוגדרים כ"ספרא וסייפא" לימוד וידע מחד אך לחימה וחרב מאידך, שמשפיעים עד עצם היום הזה על דרכי החשיבה של העם היפני וקודי ההתנהגות בחברה ובתרבות העסקית המקומית.

 

זהו הקוד המוכר בשמו bushido שהוא "דרך הלוחם". דרך הלוחם היא תצריף של ערכים שהתגבשו והתחדדו במהלך הדורות אך גם היום מבטאים את ה"לוחם" היפני החדש בהם אנשי התעשייה, השיווק והפקידות השלטונית. בערכי ה"לוחם" נמצא את הנאמנות, המסירות, הצדק, הנחישות והכבוד.

  

זן וערכי היופי

הבודהיזם חצה את המיצרים והגיע דרך קוריאה מסין ומאז מהווה ציר משמעותי במערך האמונות אך יותר מזה בטקסים, פסטיבלים ואסתטיקה שקשורים לזרמים בודהיסטיים שהתפתחו ביפן ובראשם זרם הזן.

 

יותר מכל האמונות והזרמים זהו הזרם שמשפיע ומעצב יותר מכל את רוח ה"יפניות". הפילוסופיה השפיעה עמוקות על התרבות, יצרה זרמים בציור ובאמנות, השפיעה על אדריכלות ומהווה נדבך בתרבות העכשווית יותר מכפי שהייתה בראשית דרכה.

 

אמנות הגנים היפניים, ציורי הדיו, הקליגרפיה ואמנות המכחול, שזירת הפרחים, טקסי התה ואמנות הקרמיקה, שירת ההייקו המתומצתת שנראית כהבזק של מצלמה שלוכד רגש וטבע ותיאטרון הנו הנעלם.

 

ערכי אסתטיקה ייחודיים (צילום: זאביק רילסקי) (צילום: זאביק רילסקי)
ערכי אסתטיקה ייחודיים(צילום: זאביק רילסקי)

 

אילו הם הנבחרים מבין האמנויות היפניות שבהן טבועים ערכים ייחודיים ליפן, ערכים של יופי ואסטתיקה, ערכים של איפוק ומינימליזם, של פשטות ושל ודיאלוג מתמיד עם הטבע סביב.

 

ערכים אילו שהחלו בימי הביניים בקרב הסמוראים ביחד עם ערכים רוחניים של הטאואיזם הסיני ותרגול ריכוז ומדיטציה ממשיכים עד היום וכאן ניתן לחפש את מקורות האיפוק, השקט הפנימי והסבלנות.

 

לא תוכלו להבין את פשר התור לגלידריה חדשה שתראו בשדרת המעצבים אומוטסנדו בימי ראשון, מבלי להבין את ערך הסבלנות, הסדר והמשמעת היפניים הנובעים אי שם הרחק בהיסטוריה.

  

טקסים ופסטיבלים ססגוניים (צילום: זאביק רילסקי) (צילום: זאביק רילסקי)
טקסים ופסטיבלים ססגוניים(צילום: זאביק רילסקי)

 

המסורת חיה ונושמת

גם מסורת קונפוציוס הגיע מסין במאה ה- 12. זוהי תפיסה חברתית –חינוכית שמנסה לארגן את הסדר החברתי ומדגישה שמערך חברתי זה הוא בסיסה של חברה מתוקנת. כיבוד הורינו ואבותינו, כיבוד משפחתנו וזקנינו שמתנקזים למערכות היחסים במפעלים היפניים ובחברה היפנית השמרנית עד היום.

 

ערכי הכבוד, הנאמנות והצדק הם ליבת החברה והזהות היפנית. כך תראו את עומק הקידה בין שני מכרים שנפגשים ברחוב, את הערכת ההורים כשתפגשו משפחות יפניות ואת ההכנעה למנהל בחברה יפנית או בבית הספר בטיול יום שתפגשו ברחובות קיוטו.

 

הטקסים הססגוניים והפסטיבלים והיציאה אל יופי הגנים היפניים בשיא פריחתם, בימות האביב ובימי השלכת האדומה שורשיהם נעוצים באותם ערכים ומסורות עבר שעדיין מלבלבים בתרבות יפן תחת המעטה הסמיך של "התמערבות" בבנייה ובאדריכלות, בביגוד ובג'קטים, בהתנהגות ובמילים זרות שחדרו לשפה היפנית.

 

הקוד הגנטי של הסמוראים

מאז הרסטורציה של מייג'י ותחילת פתיחותה של יפן למערב שהחלה על ידי האדמירל פרי וספינותיו השחורות שנחתו במאה ה- 19 בחופי יפן, נעלם מעמד הסמוראים והפסיק מלהתקיים אך הקוד הגנטי שלו חיי נושם ומתקיים בתרבות ובחברה היפנית.

 

סטודנטים ותלמידים נאמנים למוריהם ובית ספרם, עובדים נאמנים לחברות, למפעלים ולמשרדים הממשלתיים אותם מייצגים ומשקיעים שעות עבודה רבות לקידום והצלחת מקום עבודתם.

 

טקסים ססגוניים בכל ערי יפן, הערכה לטבע תחת עצי הדובדבן במפגשי ההאנמי ההמוניים שמתקיימים בגנים הציבוריים ובשדרות, ויציאה לחיק הטבע אל אלפי מקדשי השינטו שפזורים בהרים ובגאיות הם התמצית של הקשר בין מסורת וקידמה והסיבה למערביים הרבים הבאים לשעריה של יפן.

 

טיול ייחודי ליפן בהובלת זאביק רילסקי בדגש אמנות ותרבות יפן הכולל אתרי אמנות מיוחדים וגנים מופלאים יצא ב- 14.4 בחברה הגיאוגרפית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זאביק רילסקי
יפן. אקזוטית ומרתקת
צילום: זאביק רילסקי
מומלצים