שתף קטע נבחר

 

הבחירות שאחרי הסערה

חמישה מועמדים יתמודדו ביום שישי על ראשות פיפ"א, כשהמשימה הראשונה של המנצח תהיה לנקות את שם הארגון הכי מושמץ בעולם

פעם, היה מדובר בבחירות עם תוצאות ידועות מראש. ספ בלאטר ניצח בקלות יחסית, וכל האירוע היה פורמלי לחלוטין, הכל כדי להגיע מהר לקוקטייל שאחרי. אבל הבחירות לראשות פיפ"א, אחת ההתרחשויות הבנאליות בעולם הכדורגל, הצליחו לעטות על עצמן הפעם שכבה עבה של בוץ, ולקו הסיום ביום שישי יגיע הארגון כשהוא סובל ממשבר חסר תקדים, אחרי קמפיין שהוכתם בשחיתות.

 

ככה זה כשהנשיא היוצא והאיש שאמור היה לרשת אותו תפסו את הכותרות בגלל השעייה ממושכת שספגו, כתוצאה מחשדות למעורבות במעשים לא כשרים, והדמויות שמתחרות בבחירות לא מוכרות יותר מדי לקהל הרחב. הזוכה ייאלץ להתמודד מהרגע הראשון עם תיקון המצב החמור.

 

חמשת המועמדים לנשיאות פיפ"א (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
חמשת המועמדים לנשיאות פיפ"א(צילום: גטי אימגס)

 

הבחירות הקודמות נערכו בסוף מאי, וספ בלאטר הוכתר שוב לנשיא, תפקיד בו כיהן מאז 1998. הבעיה הייתה שממש לפני האירוע התפוצצה פרשת השחיתות בארגון, והתבצע גל מעצרים של בכירים בו. לאחר מספר ימים בלאטר, שספג ביקורות מכל כיוון, הודיע כי יעזוב את הנשיאות. נשיא אופ"א, מישל פלאטיני, נחשב לפייבוריט לרשת אותו, אבל אז נחשפה עוד פרשה – תשלום חשוד שהועבר מפיפ"א לפלאטיני, כביכול עבור ייעוץ שהתבצע שנים לפני כן. השניים הושעו מפעילות לשמונה שנים, מה שהוריד את מועמדותו של הצרפתי מהפרק.

 

אבל בפיפ"א לא יכולים לסמוך על כך שהבחירות יוציאו את הארגון מיידית לדרך חדשה – והסיבה פשוטה. שלוש הפשיטות הקודמות של המשטרה על משרדי פיפ"א התבצעו בימים בהם נפגש הוועד המנהל של הארגון, ולצד החרמת מסמכים התבצעו גם מעצרים.

 

הוא כבר לא יהיה נשיא פיפ"א, זה בטוח. ספ בלאטר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הוא כבר לא יהיה נשיא פיפ"א, זה בטוח. ספ בלאטר(צילום: gettyimages)

 

הפגישה הקרובה של הוועד המנהל תתקיים היום, ואם שוב ישטוף גל עכור את הכדורגל, מי שייבחר לא יזכה לדקה של שקט, והחזון שלו לא יעניין איש, אלא אך ורק התשובות לשאלות הנוקבות שיישאל. הרי מדובר בחקירות פתוחות הנוגעות להתנהלות הארגון, החל מענייני זכויות שידור שפתחו פתח לשחיתות, ועד לבחירה בקטאר כמארחת המונדיאל ב-2022 שעדיין מסעירה רבים.

 

הירדני מערער, הצרפתי מתלונן

ומעבר לכל מה שכבר קרה ועוד עלול להתרחש, מרחף סימן שאלה סביב קיום הבחירות מחרתיים. הנסיך הירדני עלי בין חוסיין היה זה שהתמודד מול בלאטר במאי, וגם הפעם רץ לתפקיד – אבל שוב נראה שסיכוייו נמוכים. אתמול פנו עורכי-דינו לבית הדין לערעורים בספורט בבקשה לדחות את הבחירות, אחרי שפיפ"א דחתה את הצעתו לקיים את ההצבעה בתאים שקופים, שיאפשרו הליך הוגן.

 

יעבור מההגרלות באופ"א לניהול הכדורגל העולמי? ג'יאני אינפנטינו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יעבור מההגרלות באופ"א לניהול הכדורגל העולמי? ג'יאני אינפנטינו(צילום: AFP)
 

 

הסיבה לכך היא שאחרי שעלו טענות על כך שבבחירות האחרונות המצביעים תיעדו בצילומים את ההצבעה שלהם, בין חוסיין טען כי מתחריו מפעילים לחץ על המצביעים לעשות זאת כדי להוכיח להם שהצביעו עבורם. תאים שקופים, כפי שהציע, היו אמורים לחשוף את המצביע ולמנוע ממנו לתעד את עצמו. ההחלטה בנושא תתקבל מחר בבוקר.

 

והוא לא היחיד. המועמד הצרפתי ז'רום שמפיין הגיש תלונה לפיפ"א, לפיה לשניים מיריביו יש יתרון בלתי הוגן. הוא ביקש לבטל את אישורי הכניסה של משקיפים נוספים מאירופה ומאסיה, בטענה ש"יציפו את אולם הקונגרס" וישפיעו על מצביעים.

 

ינצח? הנסיך עלי בין חוסיין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ינצח? הנסיך עלי בין חוסיין(צילום: AFP)
 

 

הכוונה שלו הייתה לשני המועמדים המובילים לזכייה, הנהנים מתמיכת ההתאחדויות היבשתיות שלהם: הראשון הוא שייח' סלמן אל-חליפה מבחריין, נשיא ההתאחדות האסייתית, והשני הוא ג'יאני אינפנטינו השווייצרי, מזכ"ל אופ"א שהחליט להיכנס למרוץ אחרי שהתברר כי פלאטיני לא יוכל להתמודד.

 

השניים מנהלים מלחמה על כל קול, והשבוע אפילו דווח כי השייח' סבל מתשישות לאחר שביקר בחודשים האחרונים ביותר מ-100 מדינות בניסיון לגייס תמיכה. הוא, כמובן, נהנה מהתמיכה של מדינות אסיה, בעוד אינפנטינו יקבל את הקולות מאירופה (גם הנציג הישראלי אבי לוזון צפוי להצביע עבורו, ובתור מקורב לפלאטיני שהיה אוהד ישראל, הוא אמור להמשיך בקו הידידותי כלפינו), וגם דרום-אמריקה לצדו.

 

אחד מהמועמדים הבכירים לזכייה. אל-חליפה (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
אחד מהמועמדים הבכירים לזכייה. אל-חליפה(צילום: גטי אימגס)

 

אפריקה תהיה לשון המאזניים

הקרב כעת נוגע ליבשות הנוספות. אינפנטינו הצליח לגייס לשורותיו גם קולות מצפון ומרכז אמריקה, אבל נראה שהמפתח נמצא באפריקה. ההתאחדות האפריקאית הודיעה על תמיכה באל-חליפה, אבל כאן נכנס לתמונה המועמד החמישי שטרם דיברנו עליו – טוקיו סקסוואלה מדרום-אפריקה, יו"ר הוועדה שהקימה פיפ"א לצורך שיפור היחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית.

 

הסיכויים שלו לזכות בבחירות אפסיים, והוא עצמו טען כי כלל לא רצה להתמודד אבל נענה לפניות מאנשים בארגון. אינפנטינו עשה מאמצים להשיג תמיכה אפריקאית כדי להחליש את אל-חליפה, ואף ערך ביקור בדרום-אפריקה בו הופיע לצד סקסוואלה.

 

השווייצרי הצהיר כי יותר ממחצית מהקולות האפריקאיים יילכו לכיוון שלו, בגלל שלא יסכימו להצביע כגוש בעד הבחרייני, דבר שיכול להכריע את הבחירות. סקסוואלה נשמע כמו מתחרה ב"הישרדות" כשאמר שלקראת קו הסיום הוא אינו פוסל בריתות ומו"מים, ויש להניח שאינפנטינו ביצע צעד אסטרטגי חשוב כאשר ניסה להתחבר לדרום-אפריקאי, שאולי יוכל לסייע לו להשיג קולות. נראה, אם כן, שאפריקה תקבע את זהות הנשיא.

 

המועמד החמישי. טוקיו סקסוואלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המועמד החמישי. טוקיו סקסוואלה(צילום: AFP)
 

 

קשה להאמין שהבחירות יוכרעו בסיבוב הראשון. 209 מדינות מצביעות, וכדי לנצח המועמד צריך לקבל שני-שלישים מהקולות, 139. לאפריקה יש 54 קולות, לאירופה 53, לאסיה 46, לצפון ומרכז אמריקה 35, לאוקיאניה 11 ולדרום-אמריקה 10. אם מועמד לא ישיג את הרוב, הבחירות יילכו לסיבוב שני בו מי שישיג את הרוב – כלומר 105 קולות ומעלה, יזכה. ונראה שבסיבוב הזה ינסו הבחרייני והשווייצרי לאסוף את ההצבעות שיתפזרו בין המועמדים האחרים.

 

אחרי שייבחר נשיא חדש, והוא ודאי יערוך צעדים סמליים – או מעשיים – לטיפול בבעיות הבוערות, תתחיל המשימה שלו להובלת הכדורגל. שני המועמדים הבולטים צפויים לנסות להשאיר חותם. הכוונה של אל-חליפה היא ליצור ארגון שקוף יותר, לבטל את שכר הנשיא ולהפריד בין הצד התפעולי והעסקי של פיפ"א, מה שלטענתו יעזור במיגור השחיתות. אינפנטינו רוצה לנקוט צעד דומה לזה של פלאטיני באופ"א, וכמו שהיורו הוגדל ל-24 נבחרות, לנפח את המונדיאל ל-40 נבחרות ולקיים אותו באזור מסוים ולא בהכרח במדינה אחת. 

 

ואולי, אחד מהם גם יצליח לשקם את התדמית של פיפ"א. ארגון השקיפות הבינלאומי פירסם השבוע את תוצאות המשאל שערך בקרב 25 אלף אוהדים מ-28 מדינות, ו-69 אחוז אמרו שאין להם אמון בפיפ"א. לא יהיה פשוט למחוק את הרושם שהותירו הפרשיות האחרונות ברחבי העולם. 

 

בסופו של דבר, העיקר שהכדורגל ינצח (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בסופו של דבר, העיקר שהכדורגל ינצח(צילום: gettyimages)

 

הכהונה תוגבל ל-3 קדנציות

נשיא פיפ"א נבחר בכל פעם לקדנציה של ארבע שנים, אבל השניים האחרונים החזיקו שנים ארוכות בתפקיד, מאחר שלא הייתה הגבלה בנוגע למספר הקדנציות – ז'ואו הבלאנז' כיהן 24 שנים, בלאטר 18. לאחרונה אישר הארגון רפורמה, שתגביל את הכהונה לשלוש קדנציות.

 

הנשיא עומד בראש הוועד המנהל של הארגון, שמקבל את ההחלטות המשמעותיות הנוגעות למשחק ברחבי העולם. לא מדובר אך ורק בבחירת מארחות לטורנירים, אלא גם בדיון בחוקי המשחק (למשל, שילוב טכנולוגיית קו השער), בפיתוח הענף במדינות שונות וביצירת מנגנון ששומר על זכויות הקבוצות והשחקנים – כמו למשל חוקי העברת הקטינים שעלו לכותרות בגלל העונשים שספגו ברצלונה, ריאל ואתלטיקו מדריד.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים