החלטה דרמטית: מהשנה הבאה חיסון שפעת לכל תלמיד
הנתונים מדאיגים: 9 מכל 10 ילדים בישראל לא מחוסנים היום נגד שפעת - ומדביקים בהמוניהם גם את המבוגרים. ידיעות אחרונות מביא את פרטי התוכנית שצפויה לשנות את המצב באופן דרמטי: כבר מהחורף הבא משרד הבריאות יחסן בהדרגה בבתי־הספר את תלמידי הכיתות הנמוכות - בשאיפה שכך יצנח מספר החולים במדינה כולה
כדי לקבל את החיסון התלמידים אפילו לא יצטרכו להגיע לקופות החולים. אחיות מתוכנית "שירותי בריאות התלמיד" יבואו בחודשים אוקטובר ונובמבר לבתי־הספר ויחסנו שם הילדים. בשנת הלימודים הקרובה יחוסנו כל תלמידי כיתה א' בארץ, בשנה שאחריה כל תלמידי כיתות א' ו־ב', ובתוך חמש שנים המהלך יקיף את כל התלמידים עד כיתה ה' - שכבות הגיל אשר להן הנטייה הגדולה ביותר להידבק במחלה.
בסך הכל מדובר ב־850 אלף תלמידים, אך בהתאם להצלחת התוכנית ישקול משרד הבריאות להרחיבה בעתיד עד כיתה י"ב. ומה עם הגנים? הם אינם כלולים לעת עתה במהלך, בשל מחסור בתשתיות לוגיסטיות מתאימות, כמו תקנים לאחיות. אולם במשרד הבריאות אומרים כי קופות החולים יקבלו תמריצים לחסן גם את ילדי הגן, כהשלמה למבצע החיסונים שייערך בבתי־הספר.
לפי נתוני המשרד, השנה - בדומה לשנים קודמות - רק כ־11% אחוז מילדי ישראל התחסנו נגד שפעת. במילים אחרות: 9 מכל 10 ילדים בארץ אינם מחוסנים נגד המחלה. כעת השאיפה היא כי התוכנית החדשה תזניק משמעותית את מספרם - ותוביל לכך ש־90% מהילדים בכל אחת משכבות הגיל יהיו מחוסנים. עם זאת, במשרד הבריאות מדגישים כי תלמיד שהוריו יתנגדו לכך, לא יהיה חייב להתחסן.
במערכת הבריאות סבורים כי אם אלו יהיו הנתונים הסופיים, הדבר יוביל לבלימת התפשטות המחלה בצורה דרמטית - וגם להפחתת התמותה. זאת משום שילדים נחשבים לגורם משמעותי בהפצת הנגיף בחורף. "אם נגיע למצב שבו מספר הילדים שמתחסנים יעלה אפילו ל־30%, תהיה לכך השפעה חסרת תקדים על התחלואה של כל האוכלוסייה", אמר אתמול פרופ' אלי סומך, יו"ר איגוד רופאי הילדים ומנהל אגף הילדים בבית־החולים וולפסון. "אנחנו דוגלים כבר כמה שנים בהכנסת מערך החיסונים לבתי־הספר, ומברכים את משרד הבריאות על הובלת האסטרטגיה הזו".
המהלך, בהובלתו של שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל המשרד משה בר סימן־טוב, צפוי לקבל אור ירוק כבר בימים הקרובים. עלות התוכנית מוערכת בכ־10 מיליון שקלים לכל שכבת גיל - תקציב שיגיע בחלקו ממשרד האוצר ובחלקו מתקציב קופות החולים, שיידרשו מעתה להזמין פחות חיסונים לאוכלוסייה הכללית. "על פי הנתונים שבידינו חלק גדול ממקרי השפעת מקורם באוכלוסיית הילדים", אמר ליצמן. "מלבד ההאטה בתחלואה, הכנסת מערך החיסונים לבתי־הספר גם תקל על העומס הקיים בקופות החולים ובבתי־החולים בעונת החורף".
לא רוצה שהילד יקבל חיסון? מותר לך לסרב - שאלות ותשובות
מי יקבל את החיסון במסגרת התוכנית החדשה?
החיסון מיועד לאוכלוסייה העיקרית המוגדרת בסיכון להידבק במחלת השפעת – ילדים בגיל 6–11 שלומדים בכיתות א'–ה'.
מתי יינתנו החיסונים?
כבר באוקטובר־נובמבר הקרובים, התקופה שבה ניתנים החיסונים לכלל האוכלוסייה.
כל תלמידי כיתות א'–ה' יחוסנו כבר בחורף הבא?
לא. מדובר בתוכנית הדרגתית: בשנת הלימודים הקרובו יחוסנו כל תלמידי כיתה א', ובכל שנה לאחר מכן תצטרף אליהם שכבת גיל נוספת.
ומה עם שאר התלמידים?
משרד הבריאות ישקול להרחיב בעתיד את התוכנית גם לשכבות גיל אחרות, בהתאם להיענות אליה.
למה בינתיים מסתפקים בחיסונם של ילדי הכיתות הנמוכות?
מכיוון שזוהי אוכלוסיית הסיכון. מומחים לתפוצת מחלות מעריכים כי הילדים בגילים אלו מהווים גורם משמעותי בהפצת השפעת בחורף, יותר מאשר שאר האוכלוסייה. זאת משום שבעקבות קרבתם הפיזית לחבריהם במוסדות הלימוד הם נדבקים בנגיף בקלות יחסית, ובשל העובדה שהם מפרישים את הנגיף לפרק זמן ארוך יותר מאשר מבוגרים.
ומה עם ילדי הגן?
גם ילדי הגן, כמו אחיהם בבתי־הספר היסודי, נחשבים לחלק מאוכלוסיית הסיכון. אלא שבשלב זה אין כוונה להרחיב את התוכנית גם אליהם בשל מחסור בתשתית לוגיסטית לביצוע חיסונים בגנים.
מי ייתן את החיסונים?
אחיות של תוכנית "שירותי בריאות התלמיד". מדובר באחיות המעניקות שירותי בריאות לבתי־הספר – חלקן ממשרד הבריאות והאחרות עובדות בחברות פרטיות כמו נטל"י.
אני לא רוצה שילדיי יחוסנו. מותר לי?
כן, אין כל חובה להתחסן. הילד יקבל את החיסון רק בכפוף לאישור של הוריו.
האם לחיסון יש תופעות לוואי?
כן, המחוסן עשוי לסבול מנזלת, כאבי ראש, צפצופים באוזניים, הקאות, כאבי שרירים וגם חום. עם זאת, תופעות אלו חולפות במהלך יום עד יומיים לאחר החיסון.
המודל הזה כבר נוסה בעולם? יש מדינות נוספות שבהן מחסנים נגד שפעת בבתי־הספר?
כן. בבריטניה ניתנים חיסונים במסגרת בתי־הספר, ושם אפילו המורים יכולים לחסן את הילדים, באמצעות תרסיס. גם בחלק ממדינות ארצות הברית ובאזורים מסוימים בקנדה פועלות תוכניות דומות.
והתוכניות האלו הוכתרו בהצלחה?
אכן כן. ביפן למשל, שבה הונהג מודל חיסוני שפעת בבתי־הספר, חלה ירידה דרמטית בתחלואת האוכלוסייה המבוגרת מאז שהתלמידים החלו להתחסן.
צפו בדיון באולפן על יעילות החיסון: