שתף קטע נבחר
 

רוצים ילדים בריאים? טפחו את הזוגיות שלכם

רובנו משקיעים בסדנאות להורות ועושים הכל כדי ללמוד להיות הורים טובים יותר. אבל הורות טובה היא קודם כל נגזרת של הדוגמה האישית שתעניקו בקשר הזוגי שלכם

פעמים רבות, בייחוד בשנים בהם הילדים צעירים ומתבגרים, הזוגיות נדחקת לפינה, בעוד ההורות תופסת את כל הפוקוס ואנחנו נשאבים לתפקידנו כהורים ולהתפתחות המקצועית שלנו, ולא מפנים זמן ומשאבים לטפח את הקשר הזוגי. איכשהו, נראה לנו שיותר נכון וראוי להשקיע בסדנא להורות וללמוד להיות הורים טובים יותר לילדינו (דבר ראוי בהחלט), מאשר להשקיע בזוגיות. בדרך כלל, זו החלטה שאיננה מוצהרת, ועד ששמים לב שההתנהלות היא כזו, אנחנו כבר מוצאים את עצמנו מרוחקים וטעונים זה כלפי זו.

 

עוד בנושא:

להתאהב באישה הפוכה מאשתך הראשונה

התשוקה ליריב עוד תהרוס לי את הנישואים

 

כשאני פוגשת זוגות, שהם גם הורים כמובן, אני מבינה יותר ויותר עד כמה השקעה בזוגיות היא למעשה השקעה בהורות, ואני אסביר: הקשר בין בני זוג חי במרחב שביניהם. המרחב הזה הוא בלתי נראה אבל בהחלט מורגש. הרי כולנו מכירים את הרגע הזה שבו מספיק שבן הזוג יגלגל עיניים או ישתוק באופן מסוים, ומיד נחוש שמשהו משתנה במרחב שבינינו, משהו זז באנרגיה. אם נגיע למשל לבית של חברים אשר רבו לפני רגע ופתחו לנו את הדלת בחיוך, הרי שמיד נרגיש שמשהו באוויר טעון ולא נקי, נכון? אז זה המרחב, זה מה שנמצא ביני לבינך. הוא לא נראה אך הוא לגמרי קיים ומורגש, וכל תנועה שכל אחד מאיתנו מכניס לתוך המרחב משפיעה על איכות האוויר שבתוכו.

 

היכן הילדים שלנו גדלים? בדיוק שם, במרחב שבינינו. את האוויר שם הם נושמים, שם הם משחקים וכל הזמן מסתכלים על אמא ואבא ולומדים מהם. מה הם לומדים? לומדים הכל, לומדים איך יוצרים קשר, איך אוהבים, איך מתמודדים עם חילוקי דעות, איך נעלבים, איך מביעים צורך ואיך מביעים כעס ותסכול. לומדים גם איך סולחים ואיך מבקשים סליחה, איך מתמודדים עם קושי ומשבר, האם תומכים באדם אהוב ומעודדים אותו, או שמבקרים אותו ומתלוננים. הכל הם לומדים מאיתנו כשהם חיים ונושמים במרחב שבינינו. וכשהאוויר במרחב דחוס, טעון ומתוח, הילדים שלנו מרגישים פחד ומתח ומנסים בהרבה דרכים מתוחכמות למשוך את האש אליהם ולגרום לנו, ההורים, לעבוד ביחד!

 

לעומת זאת, כשהמרחב ביניכם הוא נקי, צלול ובטוח, הילדים שלכם מרגישים זאת, הם חשים ביטחון ויכולים להיות פנויים למשימות ההתפתחות שלהם. הם יכולים להשקיע את האנרגיה שלהם בהתפתחות ובלמידה. הם לא עסוקים בהישרדות ולא צריכים לשמור עליכם שתשרדו כהורים. הם פנויים לגדול!

 

כשמשקיעים בקשר הזוגי ולומדים לבנות מערכת יחסים שיש בה פתיחות, כנות, אינטימיות, חופש ביטוי ותנועה וכמובן שותפות - המרחב הזוגי הופך לקרקע בטוחה ומזינה. כשהמרחב הזוגי בטוח ונקי, ההתמודדות עם אתגרי החיים וההורות הופכת גם היא לקלה יותר, לאפקטיבית, ההורים עובדים כצוות, כמנהיגי המשפחה, ולכולם קל ונעים יותר, גם אם האתגר הוא קשה או מפחיד.

 

כשהמרחב הזוגי פתוח, ההתמודדות עם אתגרי ההורות הופכת קלה יותר (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
כשהמרחב הזוגי פתוח, ההתמודדות עם אתגרי ההורות הופכת קלה יותר(צילום: Shutterstock)

 

ד"ר דן סיגל, חוקר מוח מארה"ב שערך מחקרי מוח בעשור האחרון, מצא שככל שאדם חש מובן, מורגש ונראה יותר בתוך קשר, כך המוח ההישרדותי שלו, זה שאחראי על התגובות האוטומטיות רגוע יותר, והמוח קדמי, האחראי בין היתר על יכולות וויסות והרגעה ועל היכולת להתבונן על עצמי, פעיל יותר ומאפשר לנו גישה ליצירתיות ולשאר המשאבים שלנו.

 

בנוסף, כשיש ביטחון במרחב הקשר ויש מקום וכבוד לכל קול ולשונות שבינינו, כל אחד חש רגוע ונראה, וזוהי כבר קרקע מעולה ליצירת סינרגיה. כלומר, הפיכת הכוח הזוגי למשהו הגדול יותר מכל אחד מאיתנו בנפרד. ואכן, עבודת צוות הופכת את השונות שביניכם למקור עוצמתי ועשיר עבור ילדיכם. במקום לנוע בין קשיחות לסמרטוטיות, בין נדנוד וחפירות להשארת המרחב פתוח ואולי אף נטוש, השונות ביניכם - כשנותנים מקום לכל קול - הופכת לכוח שמאזן את המשפחה.

 

השקעה בזוגיות היא גם השקעה בזמן איכות זוגי, ולמרות שלפעמים נדמה שזה לא חשוב ואולי אפילו אנוכי לדאוג לעצמכם, חשוב שתדעו שהשקעה מסוג זה חשובה מכיוון שהיא מלמדת את הילדים שאמא ואבא קיימים לא רק כהורים, אלא גם כזוג וגם כבני אדם.

 

היכולת שלכם לקחת לעצמכם זמן זוגי מלמדת אותם לראות את האחר וללמוד שלא רק הם קיימים בעולם ושחשוב לכבד גם צרכים של אחרים. היא מלמדת את הילדים שבמשפחה שלכם ניתן לעשות מקום גם לחוויות משפחתיות, גם לחוויות זוגיות וגם לחוויות אישיות, כך שמועבר מסר שהמשפחה היא מקום של ביחד ושל לחוד כחלק מהביחד. ולבסוף, כדאי לזכור שזוג שמשקיע בקשר שלו ובונה מרחב בטוח ונקי שנעים לגדול ולגדל בתוכו, למעשה מעניק לילדים שלו ולדורות הבאים אחריו מודל בריא לאחריות אישית בתוך הקשר, ולהבעת אהבה ובניית יחסים בריאים ומהנים.

 

הכותבת היא מאיה לנג-גלעד, מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזוגיות שלכם קריטית להתפתחות של ילדיכם
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים