שתף קטע נבחר
 

מתי צריך לתת לילד תרופה להורדת חום?

האם לתת תרופה בכל פעם שעולה החום או רק אם אין גם תיאבון, באילו מקרים כדאי להעיר משינה, ומתי אפשר לשלב בין סוגי תרופות שונים? מדריך להורים המודאגים

לילד יש חום ואתם מתלבטים כיצד לטפל בו? מומלץ להשתמש בתרופות להורדת חום אם החום מפריע לילד, כלומר ישנה ירידה בפעילות והרגשה כללית רעה, והמעטה באכילה ובשתייה במשך כמה שעות (בשל החשש מהתייבשות). בנוסף, ניתן לילד תרופה בטמפרטורה של מעל 40 מעלות צלזיוס או אם הוא סובל ממחלות רקע, ולכן יש חשש שגופו יתקשה להתמודד עם המחלה.

 

באילו מקרים אסור לתת תרופות להורדת חום?

- בפעוטות עד גיל שלושה חודשים חום יכול להיות הסימן היחיד למחלה משמעותית, ולכן אין לתת תרופות להורדת חום עד לגיל שלושה חודשים, אלא לפנות בהקדם לטיפול רפואי.

 

- בכל מקרה אין סיבה להעיר את הילד כדי לתת לו תרופה להורדת חום, כיוון שמטרת הטיפול לרוב הינה הקלה על הרגשת הילד.

 

תנו לו לישון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תנו לו לישון(צילום: shutterstock)

החומר הפעיל

ישנם שני חומרים פעילים הנמצאים בתרופות המומלצות לשימוש בילדים:

 

- פרצטמול/אצטמינופן (Acetaminophen): נמצא בתרופות כגון אקמול ונובימול. המינון המומלץ לילדים הוא 10-15 מ"ג לק"ג משקל של הילד כל ארבע עד שש שעות (ומקסימום 75 מ"ג לק"ג ליום!). תחילת ההשפעה תוך 30-60 דקות ומשך פעילות התרופה הוא ארבע עד שש שעות.

 

- איבופרופן (Ibuprofen): נמצא בתרופות כגון נורופן. המינון המומלץ לילדים הוא 5-10 מ"ג לק"ג משקל של הילד כל שש עד שמונה שעות (ומקסימום 40 מ"ג לק"ג ליום!). תחילת ההשפעה תוך כשעה ומשך פעילות התרופה הוא שש עד שמונה שעות. תרופה זו אינה מומלצת לילדים מתחת לגיל חצי שנה.

 

ההמלצה המקובלת היא להתחיל עם אצטמינופן במידת הצורך, זאת בשל הניסיון רב השנים עם תרופה זו והעובדה כי במינונים המצויינים היא בטוחה לשימוש. האצטמינופן יוריד את החום ב-1-2 מעלות ברוב הילדים.

 

האם רצוי לשלב בין התרופות?

למרות ששילוב שתי התרופות יעיל יותר בהורדת החום (אם כי היעילות בפועל של הורדת הטמפרטורה הזו מוטלת בספק), מומלץ שלא לשלב בין שתי התרופות בשל הסכנה בבלבול במינונים ובהגדלת הסיכוי לרעילות תרופתית, במיוחד בילדים הסובלים מיובש.

 

תרופות להורדת חום - יעילות או בעיתיות?

תרופות להורדת חום משפרות את הרגשת הילד וכן מפחיתות איבוד נוזלים בגלל החום - דבר אשר עלול להוביל להתייבשות מסוכנת. אולם הן מקשות לעתים על זיהוי המחלה האמיתית וכן על החשש מטעות במינונים, שתוביל למנת יתר. חשוב לציין כי במקרה של מכת חום (בה לא מדובר בהעלאה מתוכננת של טמפרטורת הגוף על ידי מערכת העצבים המרכזית אלא בכשל באיזון הטמפרטורה), תרופות להורדת חום אינן יעילות ואף יכולות להזיק. לכן חשוב להבין מהו מקור החום לפני שמתחילים לטפל.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו

 

מהן תופעות הלוואי?

כל עוד מקפידים על המינונים הנכונים, אצטמינופן נחשבת לתרופה שכמעט ואין לה תופעות לוואי. את האיבופרופן יש להקפיד ליטול עם האוכל, כדי למזער את הסיכון לתופעות לוואי. חשוב לציין כי גם בצריכה נכונה קיים סיכון קטן לפגיעה כליתית.

 

יש לדעת כי כל התרופות להורדת החום יכולות, בסיכון אפסי, לגרום לקבוצת תופעות לוואי מסוכנת המתבטאת בתחילה בהופעת נגעים עוריים על גוף הילד. לכן, אם לאחר נטילת תרופה להורדת חום הופיעו נגעים עוריים חדשים או שחלה הרעה במצב הילד - יש להפסיק מתן התרופה ולפנות לגורם רפואי בהקדם.

 

מניעת הרעלת תרופות

הרעלה תקרה בנטילת מינון יתר. זהו מצב מסכן חיים המחייב פנייה מידית לטיפול רפואי. הרעלה עלולה לקרות אם הייתה טעות בחישוב המינון, אם נלקחו מספר תרופות עם אותו החומר הפעיל במקביל או אם הילד בלע את התרופות ללא השגחת מבוגר.

 

כיצד תמנעו הרעלה?

- הקפידו על אחסון תרופות בטוח ורחוק מהישג ידם של הילדים.

 

- וודאו שהילד מקבל את המינון המתאים לו לפי המשקל (ולא לפי הגיל!) בהתאם להוראות המופיעות בעלון התרופה.

 

- וודאו שהילד לא מקבל במקביל תרופות אחרות (למשל תרופות נגד התקררות או שיעול) המכילות את אותו החומר הפעיל שיש בתרופות להורדת החום ומעמידות אותו בסיכון למינון יתר. לשם כך חשוב להסתכל בעלון המצורף לכל תרופה.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תינוק גזים כאבי בטן
צילום: shutterstock
מומלצים