קרינה או שכן עבריין: מה לבדוק בקניית דירה
אם אתם לא רוצים לקנות חתול בשק, רכישת דירה מיד שנייה מצריכה בדיקה מקיפה. מה צריך לדעת? האם מתנהלת בבניין פעילות עבריינית כמו סחר בסמים, האם יש סכסוכי שכנים או עיכובים בתשלום ועד הבית, האם קיימות עבירות בנייה בדירה עצמה והאם מוכר הנכס באמת רשום בטאבו. מדריך
סביבת מגורים מתאימה, תקציב שתוכלו לעמוד בו, שירותים קהילתיים ראויים, מערכת חינוך טובה ונגישות למקום העבודה. אלה רק חלק מהמשתנים שעליכם לקחת בחשבון כאשר אתם מחפשים דירה למגורים. אבל אם אתם קונים דירה מיד שנייה, יש כמה קריטריונים נוספים שכדאי לכם לבדוק. לפניכם מספר טיפים לקניית דירת יד שנייה.
עוד מדריכים במדור קנייה, מכירה והשכרה :
בעל הבית בחובות וקיבלתם צו עיקול? מדריך
תלמדו מההולנדים: המכרז שימכור לכם דירה
כך תמצאו דירות זולות יותר ממחיר השוק
ואם יש עבריין בבניין?
ראיתם דירה למכירה והתלהבתם? בהנחה שהמחיר נמצא בטווח התקציב שלכם, כדאי לבדוק היטב את סביבת המגורים החדשה ולקבל כמה שיותר פרטים אודות הבניין, הדיירים המתגוררים בו, הרחוב והשכונה. תוכלו לקבל אינפורמציה מהמוכר או מהמתווך, ואם אתם רוצים להעמיק את הבדיקה, תוכלו להיעזר באתרי אינטרנט ייעודיים (רשות מקרקעי ישראל, הרשות המקומית ועוד).
אבל אם אתם מעוניינים לבצע בדיקה מעמיקה יותר, תוכלו להיעזר בשירותים תמורת תשלום שיכולים לבצע עבורכם בדיקה יסודית אודות מוכר הנכס, רשימת השכנים בקומה לרבות מצב משפחתי ועיסוק, אינפורמציה אודות סכסוכי שכנים יוצאי דופן בבניין, ואפילו מידע בנוגע לאפשרות מגוריו של עבריין בבניין או האם מתקיימת פעילות עבריינית בבניין (סחר בסמים, הימורים או מכון ליווי).
במסגרת השירותים שמספקות חברות חקירה אלה, הן יוכלו לבדוק גם האם קיימים שכנים העורכים מסיבות רועשות, האם ישנו שכן שבאופן קבוע אינו משלם את דמי ועד הבית ובשל כך הבניין אינו מתוחזק כראוי, ובכלל כל מידע רלוונטי שעלול לגרום לעוגמת נפש ולירידת ערך אפשרית של הנכס.
בדיקה פיזית ובנייה לא חוקית
דמיינו לעצמכם מצב שבו אתם רוכשים רכב מיד שנייה ולא בודקים אותו במכון בדיקה - נשמע לא הגיוני, נכון? ובכל זאת, מדובר במצב נפוץ בישראל בנוגע להשקעה גדולה הרבה יותר - רכישת דירה. כאשר אתם רוכשים דירה מיד שנייה, סביר להניח שקיימים מספר לקויים שנגרמו מבלאי או כתוצאה מסיבות אחרות, כגון רטיבות, סדקים, בעיות אינסטלציה וכיו"ב. כמובן שתוכלו לבדוק את הדירה בעצמכם, אך אפשר להיעזר בחברות "בדק בית" השונות.
ומה לגבי בנייה לא חוקית? מעבר לכך שמדובר בעבירה על החוק, בנייה כזו מסוכנת מאחר שהיא עלולה לגרום לנזק לדיירי הבית. למשל, תקרות או רצפות עלולות להתפרק, קירות ומשקופים להיסדק ועוד. כיצד תוכלו לדעת אם התבצעה בנייה בלתי חוקית בדירה? ראשית אתם יכולים להגן על עצמכם באמצעות חוזה המכר ולציין כי המוכר מצהיר שלא ידוע לו על בנייה לא חוקית שלו או של בעלים קודם.
כמו כן, אינדיקציה לבנייה לא חוקית יכולה להיות לדוגמא חלונות ששונים מהחלונות האחרים באותו הבניין מבחינת מיקומם וגודלם. במקרה ומתעורר חשד, ניתן לבדוק את התכנונים של בניית הדירה ברשות המקומית ולהשוות בעזרת איש מקצוע למצב בדירה עצמה.
קרינה
אנטנות סלולריות וקווי מתח פולטים קרינה לסביבה. למרות שאין עדיין ממצא חד משמעי
לגבי ההשפעות הבריאותיות של הקרינה, רצוי לנהוג על פי עקרון הזהירות ולהימנע מרכישת דירה בסמיכות למספר רב של אנטנות סלולריות וקווי מתח.
באתר של המשרד לאיכות הסביבה ישנה מפה ובה פירוט של כל האנטנות הסלולריות הפועלות ואלו שנמצאות בהליך הקמה. בבניין משותף חשוב לבדוק שהדירות או הגג אינם משמשים תחנה של חברה סלולרית. כמו כן, חשוב לבחון שאין בסמיכות לדירה קווי מתח של חברת חשמל.
בדקו את הבעלות על הנכס
בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) תוכלו לקבל מידע על בעלי הנכס, ולוודא שמי שמוכר את הדירה הוא אכן הבעלים החוקי. באתר של משרד המשפטים ניתן לצפות בנסח הטאבו המעודכן באמצעות הזנת נתונים של גוש, חלקה ותת חלקה (במקרים של בתים משותפים).
לאחר קבלת נסח הטאבו חשוב לשים לב לנקודות הבאות:
הקרקע שעליה נבנה הנכס - האם הקרקע בבעלות הקבלן או המוכר והאם הוא הבעלים היחיד.
אין על הנכס שעבודים או עיקולים.
במידה ומדובר בקרקע שהיא בבעלות רשות מקרקעי ישראל, יש לבחון אם היא עברה הליך של היוון (תשלום חד פעמי של דמי החכירה השנתיים). אם לא בוצע תשלום של היוון, ייתכן כי בעתיד תדרשו לשלם דמי החכירה השנתיים, שעלולים להגיע לסכומים גבוהים.
במקרה של דירה מקבלן, חשוב לבדוק שרשויות המס לא הוציאו צו מניעה על הדירה
חובות הקבלן.
ברכישת דירה מיד שנייה יש לבדוק שהדירה סיימה את הליך הרישום בטאבו. יש מקרים שהרישום מתעכב שנים ואפילו יותר מעשור, במקרים כאלה מומלץ להתייעץ עם עורך דין.
תוכניות עתידיות בשכונה
חשוב לבחון את התוכניות העתידיות בסביבת המגורים. לצורך כך יש לגשת למחלקת ההנדסה ברשות המקומית ולבקש לעיין בתב"ע (תוכנית בניין עיר), שם ניתן לקבל תמונה מלאה על התוכניות שאושרו ואלו שנמצאות בהליכי אישור. התב"ע כוללת תשריט (מפה) ותקנון כתוב שכולל הנחיות לפיתוח התשתיות, התחבורה, הפיתוח הקהילתי ועוד.
חשוב לשים לב לנקודות הבאות: האם יש תוכניות להרחבת השכונה והקמת מגדלים שעלולים לגרום לפגיעה בצביונה של השכונה, תוכניות תשתיות הכוללות הרחבות כבישים, הקמת מסילות רכבת או הקמת שדה תעופה שיהוו מטרדי רעש, הקמת מבני ציבור ומקומות בילוי שעלולים להוות מטרד של רעש ובעיות חניה.
אם הדירה ממוקמת בסמיכות לשטח ריק, חשוב לבדוק את ייעודו של השטח בתוכניות. במידה שהשטח מוגדר שצ"פ - המשמעות היא שהשטח מיועד להיות שטח ציבורי פתוח.
הכותב הוא מנכ"ל חברת חקירנט , המאפשרת לקבל פרטים רבים אודות סביבת מגורים מבוקשת