הממשלה אישרה, ופתאום אין כסף: הוקפאה העלאת בני הפלשמורה
ל-ynet נודע כי מנכ"ל משרד רה"מ הודיע שבהיעדר מקור תקציבי תושהה התוכנית להשלמת העלאת שארית בני הפלשמורה מאתיופיה. יו"ר ועדת הקליטה, ח"כ נגוסה: "מצפצפים על החלטות ממשלה ממניעים גזעניים"
חלם זה כאן: שלושה חודשים בלבד אחרי שהממשלה אישרה להעלות לארץ את שארית בני הפלשמורה שממתינים באתיופיה, נודע ל-ynet כי התוכנית הוקפאה עד לדיוני התקציב. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, הודיע במייל שהעביר בימים האחרונים לבכירים בצוות הבין-משרדי שמופקד על יישום התוכנית, כי לנוכח העובדה שהשרים אישרו את התוכנית ללא מקור תקציבי, תושהה התוכנית עד לדיוני התקציב. גרונר ציין עוד כי יישום התוכנית יעלה שלושה מיליארד שקלים.
בנובמבר האחרון פורסם ב-ynet כי לאחר שנים של מאבק שניהלו יוצאי אתיופיה, אישרו השרים את התוכנית להעלאת שארית הממתינים מקרב "בני קהילות הממתינים באדיס אבבה ובגונדר". החלטת ממשלה קודמת בנושא, שהתקבלה ב-2010, קבעה כי תיפסק העלייה המאורגנת מאתיופיה.
יו"ר ועדת העלייה והקליטה של הכנסת, ח"כ ד"ר אברהם נגוסה (הליכוד), מתח ביקורת על החלטת הקפאת התוכנית והאשים כי פקידי הממשלה "מצפצפים פעם אחר פעם ממניעים גזעניים ולא ענייניים על החלטות הממשלה ועל החוק, ומעמיקים את האפליה הממוסדת כלפי יהודי אתיופיה".
נגוסה אמר עוד כי "כל יום שעובר והגורמים במשרד ראש הממשלה מתעלמים ממצבם של שארית יהודי אתיופיה ושל משפחותיהם בישראל. הם מאפשרים את מותם של הממתינים בקהילות היהודיות באדיס אבבה ובגונדר. נכון היה מצדו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה לדעת כי מבחינתי אי העלאת יהודי אתיופיה היא קו אדום ויש לי שותפים במפלגת הליכוד לעמדה הזאת".
ההחלטה, שאושרה בממשלה פה אחד וקיבלה את הסכמת משרד האוצר, קבעה כי בתוך ארבעה חודשים תחל העלאה מאורגנת של הממתינים בפרק זמן של חמש שנים. עוד קבעה ההחלטה כי שר הפנים
יבחן את מועמדותם לכניסה לישראל לפי חוק הכניסה לישראל של "יתרת יוצאי זרע ישראל מאתיופיה", העונים על תנאים שונים. מדובר בקרוב לכ-9,000 ממתינים המופיעים ברשימות משרד הפנים מאז שנת 1999 ושכניסתם לישראל לא הותרה עד כה.
לפי ההחלטה שאושרה עם סיום בחינת מועמדותם לכניסה לישראל והבאת אלה שיעמדו בתנאים, לא תהיה יותר הבאה מאורגנת של קבוצות מאתיופיה, ולא תאושר כניסת מועמדים מאתיופיה לצורך גיור בטענה של שייכות לקהילת בני הפלשמורה.
לצורך יישום ההחלטה הוקם צוות בהשתתפות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנהל רשות האוכלוסין וההגירה, מנכ"ל משרד העלייה והקליטה, נציג משרד האוצר (אגף תקציבים) ונציג הסוכנות היהודית, שהיה אמור להגיש לאישור הממשלה בתוך 60 ימים את המלצותיו בנושא.
בן משפחה של אחת הממתינות: זלזול ואטימות
"אני בהלם ומתקשה לעכל את החדשות האלה. במשך שנים נלחמנו עד שהגיעה ההחלטה ועכשיו מקפיאים את ההחלטה בסתר. זו תחושה מאוד מאכזבת ומתסכלת. איבדנו אמון בממשלה" כך אומר ארגווי טספה שמחכה כבר 12 שנים לאחותו קסה, שעדיין ממתינה לאישור עלייה מאתיופיה מאז 2004, אז עלתה משפחתה.
טספה טוען כי מדובר בזלזול. "התפללנו, נלחמנו וחיכינו להחלטה. עד שנשמנו לרווחה שהצלחנו במאבק כל כך מוצדק אנחנו מגלים עכשיו שפשוט רימו אותנו. זו גזענות פשוטה, מתייחסים עליהם כאנשים שהם בעיה. אני לא חושב שהיו עושים את לשום עליות אחרות. פשוט לא רוצים להביא אותם".
טספה חייל משוחרר משירות בסיירת צנחנים מנהל מזה שנים מאבק להעלאת אחותו ובני משפחתה. לדבריו, הממשלה
מחפשת תירוצים כדי לא להעלות את אחותו ואלפי הממתינים במחנות. "אחרי שכבר הכל אושר על ידי השרים אומרים שאין כסף, זו המצאה. יש שם אלפי אנשים במצב קשה במחנות אחרי שהם עזבו את הכפרים שלהם. הם מכרו הכל מתוך תקווה להגיע לארץ ישראל והם מחכים שם למעלה מעשור. אחותי ארזה מזוודה כבר בשנת 2004, אמרו לה שזה ייקח שבוע והיא מחכה כבר 12 שנה. אין גבול לאטימות".