שתף קטע נבחר
 

נמצאו שרידי בגדים מתקופת ממלכת ישראל

חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב, שמצאו את השרידים שגילם מוערך בכ-3,000 שנה באתר תמנע שבערבה, אמרו כי "היובש הקיצוני במקום משמר ממצאים אורגניים". לפי המסורת, מכרות הנחושת בתמנע הופעלו על ידי אדומים שהיו כפופים לשליט ירושלים אחרי מסע הכיבושים של דוד המלך

תגלית מימי ממלכת ישראל, לפני כ-3,000 שנה: חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו בערבה שרידי בגדים מימי ממלכת ישראל, מהמאה ה-10 לפני הספירה.

 

משלחת ארכיאולוגית מאוניברסיטת תל אביב, בראשותו של ד"ר ארז בן יוסף, מצאה עשרות שרידי טקסטיל מימי מלכות דוד באתר תמנע שבערבה. האריגים שנמצאו שופכים אור ראשון על האופנה בימי ממלכת ישראל המאוחדת. "תמנע זה אתר ייחודי בכל הארץ ובייחוד באזור הלבנט", מסביר ד"ר בן יוסף. "היובש הקיצוני בתמנע משמר ממצאים אורגניים שלא משתמרים בשום מקום אחר. זאת שנת החפירות הרביעית שלנו בתמנע ולהפתעתנו הצלחנו למצוא פיסות טקסטיל מהמאה ה-10 לפני הספירה, שככל הנראה הרכיבו חתיכות שקים ועד לבגדים יוקרתיים, יפים ועדינים להפתיע".

 

חפירות משלחת אוניברסיטת תל אביב בבית מלאכה להפקת נחושת ב"גבעת העבדים", תמנע  (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
חפירות משלחת אוניברסיטת תל אביב בבית מלאכה להפקת נחושת ב"גבעת העבדים", תמנע (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)

 

לפי המסורת, מכרות הנחושת בתמנע הופעלו על ידי אדומים שהיו כפופים לשליט ירושלים אחרי מסע הכיבושים של דוד המלך. החוקרים מעריכים שבאזור ישב חיל משמר מטעם ירושלים שפיקח על כריית הנחושת, הגן על האתר וגבה מס מהאדומים. "אי אפשר להפריז בחשיבות הנחושת בלבנט של המאה ה-10 לפני הספירה", אומר ד"ר בן יוסף. "יחד עם הנחושת ייצרו כלי חקלאות וכלי מלחמה. זה דומה לנפט של היום. יש בידינו די עדויות ארכיאולוגיות לקבוע שהאנשים שחיו ופעלו באזור המכרות לא היו רק עבדים פשוטים, כפי שהניחו בעבר, אלא גם אליטה שכללה חרשי מתכת מומחים, אנשי שלטון וצבא שפיקדו על העבודה המורכבת והתובענית הזאת. בעבר חשבו שבתקופה ההיא התקיימה באזור חברה פשוטה של נוודים. היום אנחנו רואים יותר ויותר עדויות לחברה היררכית ומרובדת, שעולה בקנה אחד עם הטקסטים המקראיים והחוץ-מקראיים".

אריג צמר צבוע מאיכות גבוהה שנחשף בתמנע  (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
אריג צמר צבוע מאיכות גבוהה שנחשף בתמנע (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)

 

האריגים שנמצאו באתר נטוו משלושה סוגי חוטים: צמר כבשים, שיער עיזים ופשתן. הפשתן, ככל הנראה הובא מרחוק, וגם את הכבשים והעיזים לא רעו במקום, כך שכל החומרים שונעו למכרות ממרחקים גדולים, בדומה לממצאים אורגניים אחרים שנמצאו במכרות בעבר, כמו עצמות דגים. בנוסף לפיסות הבגדים, באתר נמצאו בדים נוספים כמו שקים ואוכפים. "מצאנו שתי איכויות של בדים", מסבירה המאסטרנטית וונסה וורקמן. "איכות של בד לא צבוע ואיכות של בד צמר צבוע, לרבות עיטורי פסים עדינים".

 

חבל עשוי סיבי עץ תמר מאתר "גבעת העבדים" בתמנע  (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
חבל עשוי סיבי עץ תמר מאתר "גבעת העבדים" בתמנע (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)

חבל משיער עיזים שנחשף בתמנע   (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות) (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
חבל משיער עיזים שנחשף בתמנע (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)

 

ד"ר נעמה סוקניק, שותפה במחקר מטעם רשות העתיקות, ערכה בדיקות

 צבע במעבדות אוניברסיטת בר אילן, ומצאה כי מדובר בדוגמא המוקדמת בישראל לצביעה בצמחים.

 

חתיכות הבדים הנדירות מתווספות לאוסף ייחודי של ממצאים אורגניים שמורים היטב שהתגלו לאחרונה בתמנע על ידי בן יוסף ומשלחתו. אוסף זה כולל חתיכות עור מעובד, חבלים, מקלעות וזרעים של דגנים ופירות של כל שבעת המינים, ומינים נוספים. "השימור הנדיר של חומר אורגני בתמנע מהווה חלון לעולם שלם, שעד כה היה חסר לחלוטין באתרים מתקופת המקרא. הממצא מאפשר כיווני מחקר חדשניים, כגון חקר דנ"א קדום ושחזור תהליכי ביות, שאנחנו רק בתחילת הדרך בתכנונם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות
- אריג צמר שנחשף ב"גבעת העבדים" בתמנע
צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות
מומלצים