מאות אלפי מעסיקים מבטיחים: השנה נגייס אמהות
מחקר בינלאומי חדש מגלה כי כרבע מהחברות בעולם מתכוונות להגדיל בשנה הקרובה את מספר האמהות המועסקות אצלן. מה המצב בישראל והאם מדובר בהצהרות בלבד - או בשינוי גישה בשוק העבודה? צפו בדיון שערכנו בנושא באולפן ynet
נשים רבות פוגשות בתופעות חמורות של אפליה בשוק העבודה על רקע היותן אמהות, אבל ייתכן שזה מתחיל להשתנות. ממחקר בינלאומי חדש שערכה חברת ריג'ס (REGUS) עולה, כי 26% חברות ובתי עסק ברחבי העולם מצהירות כי בכוונתן להגדיל את מספר האימהות המועסקות בארגוניהם, וכ-55% מאמינים שאמהות הן כוח אדם איכותי, מנוסה וכישרוני במיוחד.
- תופעה חדשה: התנכלות לעובדות בהריון
- פיטורים בשל הריון? אל תהססו לתבוע
- אחרי לידה? מזל טוב - רק תשכחי מקידום
ריג'ס עוסקת בהשכרת מרחבי עבודה. המחקר כלל 44,000 אנשי עסקים ב-100 מדינות, בהן ישראל. אז מה המצב בארץ והאם מדובר באמת בשינוי גישה בשוק העבודה? צפו בראיון שערכנו באולפן ynet עם רון יריב, מנכ"ל חברת ריג'ס:
המחקר מעלה ממצאים אופטימים נוספים באשר לתפיסות של מעסיקים כלפי אמהות, כאשר כ-30% ציינו שהן עובדות אמינות יותר, כ-33% אמרו שיש להן כושר ארגון טוב יותר משאר הצוות, 23% ציינו כי אמהות החוזרות לעבודה נתפסות כעובדות מסורות ומשקיעות יותר, ו-34% - שהן נוטות פחות להחליף את מקום העסקתן.
בישראל, המספרים היו אף מעודדים יותר ברוב המקרים, כאשר כ-30% מהנשאלים הביעו רצון להגדיל את מספר האמהות המועסקות בארגוניהם, כ-51% העידו כי אמהות נתפסות בעיניהם ככח אדם מנוסה ומקצועי וכ-41% ציינו שהן עובדות אמינות יותר ועוד. בנוסף, כ-87% מהמשיבים בארץ ציינו כי מתן גמישות בעבודה תגדיל את מספר הנשים העובדות במשק - לעומת 83% מהמשיבים בעולם.
אך האם מדובר בהצהרות בלבד - או שהן מלמדות גם על שינוי ממשי בשוק העבודה? "המעסיקים מאוד מעוניינים באמהות, כי יש להן כושר ארגון מעולה, הן גם מוכשרות מאוד ויש להן ניסיון", אומר יריב. "הקושי הגדול שלהן הוא לחזור לעבודה בגלל חוסר גמישות של המעביד".
לעמדתו, הגישה משתנה בהדרגה, לא מעט בזכות ההתפתחויות הטכנולוגיות המאפשרות יותר ויותר גמישות לעובדים. "אנשים מחפשים מרחבי עבודה שונים, עובדים מהבית, מהאוטו, מהרכבת, משדה התעופה, ממשרד קונבצניאלי, מחדרי ישיבות ומבתי קפה - והמעסיק חייב להתגמש", הוא אומר. "זה קורה בכל העולם ומגיע גם לישראל".
יריב מוסיף כי "מחקרים מעידים כי השוואת מספר נשים עובדות במשק לזה של גברים תוביל לצמיחת התל"ג בכ-10% בשנה לפחות. זה בהחלט אפשרי אם בתי עסק וחברות יאפשרו לאמהות שרוצות לחזור לעבודה לעשות זאת בצורה גמישה יותר בלוחות הזמנים ובמקום העבודה, כגון עבודה מהבית, ממרכז עסקים בקרבת מגורים או ממשרד וירטואלי. אני כמעסיק לא מסתכל איפה העובד נמצא, כיום אפשר לעבוד מכל מקום, לא צריך לראות בעיניים כדי לדעת שעובדים".