מרתון ת"א ישתק את העיר: "יום של עוצר"
כבר הערב בשעה 18:00 תיאסר חניה בצירי התנועה שבהם יתקיים מחר מרתון תל אביב. תושבת העיר: "מי מתנדב לאסוף ולפזר לי את הילדה לגן? רון חולדאי?", ויהיו גם גנים סגורים: "הגננות לא יוכלו להגיע"
מחר (יום ו') יתקיים מרתון תל אביב שבו ישתתפו אלפי רצים, וכמו בכל שנה תושבי העיר נערכים לבעיות הצפויות: כבישים ורחובות מרכזיים ייחסמו, יהיו שיבושי תנועה ושינויים בתחבורה הציבורית, וגם מורים שאולי יתקשו להגיע לבתי הספר.
אם אתם תושבי תל אביב, יש סיכוי שתקומו מחר בבוקר ותגלו שאין לכם דרך להגיע הביתה או לעבודה. החל מהשעה 04:00 עד שעה 13:30, ייאסרו לסירוגין חנייה ותנועה של כלי רכב בשני הכיוונים במסלולי הריצה. זו רשימת הרחובות:
בצפון: שד’ רוקח, התערוכה, לוי אשכול, ש"י עגנון, יוניצמן, נמל תל-אביב, כביש 2040 וצומת גלילות.
במערב: הירקון, טיילת הרברט סמואל, קויפמן, גולדמן.
במרכז: דיזנגוף, אלנבי, שד' רוטשילד, תרס"ט, שד' בן גוריון, דרך מנחם בגין, קפלן, החשמונאים, אבן גבירול ומרמורק.
בדרום: שד' ירושלים, הרצל, אליפלט, העלייה השנייה. כמו כן, דרך נמיר תיחסם לתנועת כלי רכב בין צומת גלילות לבין רחוב פנקס משני הכיוונים בשעות 10:00-05:00.
בנוסף ייחסמו לתנועת כלי רכב כל הרחובות הגובלים ברחובות אלה ואלו החוצים אותם. גם אם אתם לא עובדים ביום שישי וחשבתם להשאיר את האוטו מתחת לבית, עליכם להימנע מחניה בצירי הריצה כבר מהיום בשעה 18:00. בעקבות חסימת הרחובות לתנועה צפויים שיבושים גם בתנועת האוטובוסים, מידע על כך ניתן למצוא במוקדי המידע של החברות.
התסכול של התושבים נובע מכך שרחובות מרכזיים בעיר נחסמים בתדירות גבוהה בשל אירועי ספורט. לפני כארבעה חודשים התקיים מרוץ אופניים סובב תל אביב, וזמן קצר לאחר מכן התקיים מרוץ הלילה בעיר, שגם גרם לשיבוש בתנועה.
תומר שלוש, תושב העיר ופעיל למען תחבורה ציבורית, מסביר כיצד הפקירה העירייה את נוסעי האוטובוסים באירוע האחרון. "לפני כמה חודשים היה מרוץ לילה וראיתי שיש מלא שלטים לכלי רכב, איפה לחנות ואיפה יש רחובות סגורים, אבל לא היה מידע על אוטובוסים, אז שמתי שלט בעצמי כי העירייה לא עשתה את זה. עכשיו לקראת המרתון שוב ראיתי שזה עקבי - העירייה לא נותנת מידע לציבור על תחבורה ציבורית, גם לא החברה שמארגנת את המרתון תמורת כמה מיליוני שקלים.
"להרים אוהלים בכיכר רבין אפשר, אבל לשים שלט בתחנת אוטובוס זה קשה מדי? פשוט לא מתייחסים ולא מתחשבים במשתמשי התחבורה הציבורית. שוחחתי עם חברת אגד ודן שלושה ימים לפני המרוץ ולא היה להם שום מידע - אנחנו האנשים החלשים שלא מתייחסים אליהם".
גילי הרפז, תושבת לב העיר ואם לשניים, פרסמה פוסט: "ביום שישי אני צריכה להיות בלימודים ב-08:00, אז אני עם אוטו (זה בראשל"צ, אין לשם תחבורה ציבורית הגיונית). הגן של הילדה בשוק הכרמל נפתח ב-07:30. שני הרחובות המובילים אליו, הירקון ואלנבי, סגורים בגלל המרתון הטריליון-שנתי שלכם. מי מתנדב לאסוף ולפזר לי את הילדה לגן? רון חולדאי?". היא אמרה שעדיין לא מצאה פתרון: "או שאיאלץ לאחר ללימודים, או שהיא תיאלץ להישאר בבית ולהפסיד את הגן. יש לא מעט גנים שלא יפעלו כלל, כי לגננות אין דרך להגיע. התכיפות של האירועים בהם סוגרים צירים מרכזיים בעיר והקושי להתארגן לוגיסטית סביב זה - מתסכלים".
אורית, (שם בדוי) אימא לילד בבית ספר בתל אביב, מספרת כי המורה שלו הודיעה שלא תהיה מסוגלת בכוחות עצמה להגיע ללמד, וההורים הם אלה שהתגייסו ופעלו כדי שתצליח להגיע. "המורה מגיעה מחוץ לעיר והייתה במצוקה", היא מספרת. "היא רוצה להגיע אבל לא יכולה לעשות את זה בדרכים הרגילות, אז היא פנתה לעזרת ההורים. בסופו של דבר מצאנו פתרון אבל הסיטואציה מאוד מוזרה לכולם. נקודת המוצא שלי היא שזה יום חיובי, אבל לא התאימו אותו לשטח. לא ניהלו דיאלוג ממקום אמיתי אלא מעל הראש של ההורים. היה אפשר אולי לארגן שאטלים לבתי הספר, היה צריך לפתור את הבעיות ולא להנחית את זה".
שולמית בליך ממרכז העיר אומרת: "יש די הרבה מרוצים מכל מיני סוגים שסותמים את העיר וביחס להשקעה האדירה באירוע כזה - כל החשיבה על האזרח לא קיימת. היה אפשר לארגן מוקד טלפוני שיענה לאזרחים על תחנות אוטובוס, רחובות חסומים וכדומה. ניסיתי לארגן טיול לילדים לפארק הרצליה שנמצא 12 דקות ברכבת, אבל הבעיה היא שאני לא יודעת איך להסביר להם להגיע מקינג ג'ורג' לתחנת הרכבת, לאף אחד לא היה מושג איך להגיע. זו לא הפעם הראשונה שנתקעים בגלל מרוץ. עם כל הכבוד לאנשים שרוצים לרוץ - אין מספיק מידע. אי אפשר לתפוס אוטובוס או מונית, זה לא יום חג שכתוב בלוח השנה. האירועים האלה משרתים הרבה תושבים לא תל אביבים ואני מפרגנת, אבל צריך לזכור שאנו כתושבים עדיין כאן. ההורים שלי מתייחסים ליום הזה כיום של עוצר ונשארים בבית. כשהתקשרתי לעירייה לברר פרטים, המוקדנית אמרה לי 'תסתכלי בווייז'".
אך יש כאלה שבשבילם המרתון הוא הפנינג של ממש. אריאל ורובל מתכוון לרוץ במקצה ל-10 ק"מ יחד עם קבוצת הריצה שהקים, 'בשביל הבריאות'. "חיכינו לאירוע המרתון כבר הרבה זמן", הוא מספר. "חברי הקבוצה מתאמנים בין פעמיים לשלוש פעמים בשבוע, והמרתון נותן לנו נקודת איחוד ואהדה האחד כלפי השני. אנחנו מתרגשים לרוץ לראשונה כקבוצה מאוחדת בעלת אג'נדה של סובלנות ואהבה עצמית. רובנו לא רצים עבור תוצאה מסוימת אלא פשוט נהנים לרוץ. אני יודע שיש הרבה מאוד אנשים שמתלוננים על השיבושים, אך בעיני זו חלק מההוויה של החיים בעיר הגדולה. יש את זה בניו יורק, בברלין, בלונדון ובכל מקום בעולם. אני חושב שבמקום להתלונן אפשר פשוט לבוא ולעודד".
העירייה: "יש מספר קטן של אירועי דגל"
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "העירייה גאה לקיים אירועי ספורט עממי, המהווים מקור משיכה לתושבי העיר, לאורחיה, לספורטאים מקצועיים ולמשפחות. כפי שנעשה בערים אחרות בעולם, לעיתים קיומם של אירועים המוניים מחייב סגירה של רחובות לכמה שעות, כדי לשמור על בטיחותם של המשתתפים. העירייה מודעת לאי הנוחות העלולה להיגרם לתושבים בשל כך, ומנסה לצמצם אותה ככל הניתן".
בעירייה אומרים כי זה אחד מתוך "מספר קטן של אירועי דגל המתקיימים במהלך השנה ומטרתם להוות יום חג עבור העיר כולה. יצוין כי מידע בדבר חסימות הכבישים מפורסם טרם האירוע באתר העירייה, באתר האירוע, במודעות בעיתונות הארצית והמקומית, באמצעות הודעות שמועברות לתקשורת ובהודעות אישיות לתושבים מנויי דיגיטל. בכל בתי הספר מתנהלים לימודים ביום המרתון. כל מנהלי מוסדות החינוך בעיר תודרכו לגבי השינויים הצפויים בדרכי הגישה למוסדם. כמו כן, מחלקת ההסעות במנהל, נותנת מענה פרטני לכל ההסעות למוסדות החינוך".