שתף קטע נבחר
 

הגורם המפתיע שמשפיע על הפוריות

החלטת שהגיע הזמן להיכנס להריון, משתדלת לעשות פעילות גופנית, לאכול בריא ולהימנע מסטרס כדי להכין את הגוף, אך מסתבר שגם התזונה שלך בילדותך משפיעה על הפוריות. אז מה בכל זאת אפשר לעשות? ואילו סוגי מזונות כדי לאמץ לתפריט היומי?

מנסה להיכנס להריון? אז את ודאי צורכת ויטמינים בהתאם, נמנעת מסושי ובאופן כללי שמה לב לענייני תזונה אבל אולי בכלל את צריכה לחשוב על העבר שלך. על פי הנחיות חדשות בתחום רפואת הנשים, שפורסמו על ידי הפדרציה הבינלאומית לגניקולוגיה ומיילדות (FIGO), לא רק מה שאישה אוכלת בזמן שהיא מנסה להרות משפיע על פריונה ועל בריאותו של התינוק העתידי. מסתבר, כי מה שנשים אכלו בילדותן גם משפיע על הסיכוי להרות ועל כך שעשורים מאוחר יותר יהיו להן הריון תקין ותינוק בריא.

 

עוד על הריון:

- "מרגישה בהריון סקסית כמו נהג משאית"

- הבדיקה בהריון שהרסה את הספונטניות בחיי

- מה קורה לאברים הפנימיים של האישה במהלך ההריון?

 

מדוע התזונה בילדות משפיעה על היכולת ללדת שנים מאוחר יותר? איכותה של הביצית עשויה להיות מושפעת מחשיפה לגורמים שונים, כגון תזונה, בכל נקודת זמן, מרגע לידתה ועד בגרותה של האישה. מחקר קודם שנערך באוניברסיטת נוטינגהם (University of Nottingham) הראה כי תזונה בילדות עלולה להשפיע לרעה על בריאות האם והעובר בכך שהיא מעלה את הסיכון לפתח תסמונת מטבולית לפני ההריון או במהלכו.

 

אף פעם לא מאוחר מדי לשפר

תזונה לקויה ועלייה במשקל הם בין הגורמים המובילים לתסמונות מטבוליות ולגורמי סיכון בהם רמות סוכר גבוהות בדם ורמות נמוכות של כולסטרול (טוב) מסוג HDL – אשר מעלות את הסיכון לבעיות בריאות כגון מחלות לב, סוכרת סוג 2, ושבץ. תסמונות מטבוליות קשורות גם לבעיות פריון, ולפי הקרן הבינלאומית לסוכרת, עשויות להעלות את הסיכון לפתח רעלת הריון.

 

למרות זאת, לעולם לא מאוחר מדי להתחיל לשפר את התזונה כדי לחזק את הפוריות. ואם כבר יש לך בנות, לעולם אין זה מוקדם מדי לוודא שהן מקבלות את רכיבי התזונה להם הן זקוקות כדי שיוכלו להיות אמהות בריאות ומאושרות. למרבה המזל, ההנחיות החדשות של FIGO זיהו את שישה הוויטמינים שלהם זקוקות ילדות ונשים בכל הגילאים ואשר לרוב אינן מקבלות במינונים מספקים.

 

אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל לאכול בריא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל לאכול בריא(צילום: shutterstock)

 

הוויטמינים שמועילים לגוף האישה וסוגי המזונות שכדאי להכניס לתפריט היומי:

 

ברזל

בעוד שנשים בכל הגילאים עשויות לקמץ במינרל זה, מחסור בברזל מאפיין בעיקר נשים בגיל הפריון, כיוון שאיבוד הדם בגין המחזור החודשי עלול להוריד את רמות הברזל בגוף? כמו כן, במהלך ההריון, נשים לעיתים זקוקות לתוספת ברזל כדי לתמוך בעובר המתפתח. המקורות הטובים ביותר לברזל הינם בשר, פולי סויה, דגנים מעושרים, עדשים ותרד.

 

יוד

מינרל המשפיע על ההתפתחות השכלית של ילדים. לכן, הקפידי על מזונות המכילים יוד, כגון דגי ים, מוצרי חלב, דגנים מלאים, ביצים ועוף. מלח הבישול הביתי והמלח השולחני המועשרים ביוד הם מקור משמעותי ליוד בתזונתנו, אך אל תראי בכך המלצה להמליח כל דבר שאת אוכלת.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו

 

חומצה פולית

צריכה נמוכה של חומצה פולית קשורה למומים מולדים של המוח, עמוד השדרה וחוט השדרה. מידע שנאסף במסגרת הסקר לבחינת הבריאות הלאומית והתזונה בארה"ב (National Health and Nutrition Examination Survey), הראה כי נשים בגיל הפריון נמצאות בסיכון הגבוה ביותר לחסר בחומצה פולית. אכלי חיטה מלאה, עדשים, שעועיות, תרד, אספרגוס, בקר, ואם יש צורך קחי תוסף על מנת להשיג את כמות החומצה הפולית הדרושה לך.

 

B12

חסך בוויטמין זה מאפיין לעתים קרובות צמחונים וטבעוניים מפני שהמקור הזמין ביותר ל-B12 הינו במזונות מן החי – בשר, ביצים ומוצרי חלב וכן דגנים מועשרים. אם רמות ה-B12 שלך נמוכות, גם תינוקך יסבול מחסך כיוון ש-B12 עובר את השילייה וכן נמצא בחלב אם. חסר בוויטמין זה עלול להוביל לחסכים עצביים.

 

סידן

כל אשה זקוקה לסידן כדי לשמור על עצמות חזקות – הן שלה, הן של תינוקה ההולך וגדל. בהיעדר כמות מספקת של ויטמין זה, נשים נמצאות גם בסיכון מוגבר ליתר לחץ דם במהלך ההריון. כדי להעלות את מינוני הסידן, אכלי מוצרי חלב, סרדינים ותרד.

 

ויטמין D

בעוד שכמות נאה של ויטמין זה נמצאת בדגים, חלמון ביצה, פטריות שיטאקי ומגוון מוצרים המועשרים בוויטמין D כגון מוצרי חלב, טופו ודגני בקר, מרבית האספקה שלנו מקורה בחשיפה לשמש. כך שאם חסר לך ויטמין D, כדאי שתדברי עם הרופא שלך על נטילת תוסף, במיוחד בחורף.

 

הכותבת היא מדעית באבוט, יצרנית סימילאק




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לאכול נכון - לא רק לפני ובמהלך ההריון
צילום: shutterstock
מומלצים