שתף קטע נבחר

 

הבחירה האיראנית: האייתוללה נגד הנשיא

אחרי שנבחר לנשיא ב-2013 והביא ב-2015 לארצו הסכם גרעין היסטורי, עובר רוחאני למטרה הבאה - ניצחון בבחירות מחר לפרלמנט ולמועצת המומחים, הגוף שבוחר את המנהיג הרוחני העליון. אלא שהמנהיג השמרן חמינאי ומשמרות המהפכה שחולשים על כלכלת המשטר יעשו הכול כדי לבלום אותו

 

איראן בוחרת: מי נגד מי?    (צלמים: חגי דקל ואורי דוידוביץ')

איראן בוחרת: מי נגד מי?    (צלמים: חגי דקל ואורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרבה מונח על כף המאזניים בבחירות שייערכו מחר (יום שישי) באיראן ל"מועצת המומחים" ולפרלמנט. "מועצת המומחים", המורכבת מ-88 אייתוללות, מוסמכת לפי החוקה לפקח על מהלכיו של המנהיג הרוחני העליון, להדיחו ולמנות לו יורש.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

התכנסות "מועצת המומחים" פעמיים בשנה מאחורי דלתיים סגורות, ועריכת דיונים בסוגיות מהותיות של המשטר תוך שמיעת סקירות חשאיות מפי בכירים במשטר (כגון מפקד יחידת העילית במשמרות המהפכה) משקפות את יוקרתה וחשיבותה. באחרונה, לאור גילו המתקדם של המנהיג העליון עלי חמינאי בן ה-77, מעריכים חוקרים מובילים בעולם כי חברי המועצה שייבחרו הם שיקבעו את זהות המנהיג הבא. אולם לאור נטייתם של אייתוללות באיראן להאריך ימים (מייסד הרפובליקה האיסלאמית רוחאללה חומייני ויורשו המודח חוסיין עלי מונתזרי הלכו לעולמם בגיל 87), ייתכן שההרכב הבא של "מועצת המומחים" לא יהיה זה שימנה את יורשו של חמינאי.

 

שני מחנות יריבים. חמינאי מתפלל לצד הנשיא רוחאני (משמאל) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שני מחנות יריבים. חמינאי מתפלל לצד הנשיא רוחאני (משמאל)(צילום: AFP)

SMS מרוחאני ללכת להצביע (צילום: AP) (צילום: AP)
SMS מרוחאני ללכת להצביע(צילום: AP)

הפרלמנט האיראני לא ממלא תפקיד מהותי במערכת קבלת ההחלטות באיראן, והוא מהווה זירת התגוששות בין שני המחנות המרכזיים: האחד בהנהגתו של המנהיג חמינאי והאחר בראשות יו"ר המועצה לקביעת האינטרס של המשטר, הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני ופטרונו הפוליטי של הנשיא המכהן חסן רוחאני.

 

הקרב על עתיד משמרות המהפכה

שני ראשי המחנות היריבים מחזיקים בגישות שונות בנושאים מרכזיים, בהם כאלה הנוגעים למשמרות המהפכה ולמעורבותם במדיניות הפנים והחוץ של איראן. מאז היבחרו לנשיא ביוני 2013 התבטא רוחאני נגד המעורבות העמוקה של משמרות המהפכה בזירה הפוליטית והכלכלית, שכן הם שולטים במרבית כלכלת איראן. מעורבות זו, שנעשית בעידוד המנהיג חמינאי, מהווה הפרה של מורשתו וצוואתו של מייסד המשטר האיסלאמי חומייני, שאסר על משמרות המהפכה להתערב בפוליטיקה.

 

המקור למעורבות העמוקה של משמרות המהפכה הוא ניסיונו של חמינאי לכסות על חולשתו הפוליטית וההלכתית בעת מינויו למנהיג ב-1989, שנבעה מכך שלא היה אז כלל אייתוללה. לכן, הוא אפשר את שילוב משמרות המהפכה בפוליטיקה, ואף העניק להם תמריצים במטרה שיישארו נאמנים לו. משמרות המהפכה שלשלו לכיסיהם סכומי עתק, והפכו לגורם קריטי בזירה הפוליטית והכלכלית במדינה, בעיקר משנת 2009.

 

ייחוסו המשפחתי לא עזר לו. חסן חומייני, נכדו של מייסד הרפובליקה האיסלאמית, שנפסל מהתמודדות בבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ייחוסו המשפחתי לא עזר לו. חסן חומייני, נכדו של מייסד הרפובליקה האיסלאמית, שנפסל מהתמודדות בבחירות(צילום: AFP)

אסר על משמרות המהפכה להתערב בפוליטיקה. האייתוללה המנוח רוחאללה חומייני ()
אסר על משמרות המהפכה להתערב בפוליטיקה. האייתוללה המנוח רוחאללה חומייני
ראשי שני המחנות חרדים ליציבות המשטר ולכן אינם מחצינים את המאבק העז שניטש ביניהם. שניהם קוראים לציבור להצביע עבור המועמדים העונים על הקריטריונים שראש המחנה שלהם מבקש לקדם. "מועצת שומרי החוקה", המסננת את המועמדים הנרשמים להתמודדות בבחירות, מזוהה עם אנשיו של חמינאי. מסיבה זו היא פסלה את התמודדותו בבחירות של חסן חומייני, נכדו של מייסד המשטר חומייני. צעד זה שיבש את תוכניתו של רפסנג'אני להכניס את חומייני לזירה הפוליטית, וייתכן שאף להכשירו כאחד המועמדים המובילים לרשת את חמינאי בבוא העת.  


שלשלו לכיסיהם סכומי עתק, והפכו לגורם קריטי בזירה הפוליטית והכלכלית באיראן. משמרות המהפכה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שלשלו לכיסיהם סכומי עתק, והפכו לגורם קריטי בזירה הפוליטית והכלכלית באיראן. משמרות המהפכה(צילום: EPA)

כרזות בחירות של מועמדים רפורמיסטים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כרזות בחירות של מועמדים רפורמיסטים(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

למרות המכה הכואבת שספגו, רפסנג'אני ורוחאני מודעים לכך שהעידן של החזרת המשקיעים הזרים לאיראן שלאחר הסנקציות אינו זמן מתאים לחולל זעזועים ומהומות במשטר. לכן הם קוראים לתומכיהם להצביע בהמוניהם, אף ששניהם עצמם מתלוננים על חוסר הוגנות והיעדר תחרות אמיתית. רוחאני אף דחה פנייה ששיגרו אליו מאות אנשי אקדמיה הנמנים עם מחנהו, שדרשו ממנו להחרים את הבחירות.

עם זאת, רפסנג'אני ביטא את כעסו הרב בנוגע לפסילת חסן חומייני כשפקפק בנאום תקיף וחסר תקדים בכשרותם של חברי "מועצת שומרי החוקה" עצמם לכהן בתפקידם. בתגובה לביקורת האשים חמינאי ברמיזה את רפסנג'אני בחבירה לאויבים, וכך אותת לו שהוא עלול לשלם על כך מחיר כואב.

 

הסכם הגרעין שנחתם בקיץ האחרון בווינה בין איראן לבין שש המעצמות ושהביא להסרת הסנקציות על איראן רשום לזכותם של רוחאני ורפסנג'אני, והביא לחיזוק כוחם הפוליטי. לכן חמינאי מודאג. בנוסף, הוא מתנגד נחרצות לשאיפתם להנהיג המשך התקרבות בין טהרן לבין וושינגטון. על רקע דברים אלה נראה שהוא יעשה כל שביכולתו למנוע את נפילת "מועצת המומחים" והפרלמנט לידי יריביו, לאחר שכבר הפסיד להם את מוסד הנשיאות ב-2013. מעבר לפינה הוא כבר רואה בוודאי את הבחירות לנשיאות איראן באביב 2017.

 

יוסי מנשרוף הוא חוקר במרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הבדלי גישות. רוחאני וחמינאי
צילום: EPA
מומלצים