איך מחברים בין הדור הצעיר למבוגר?
עדי אוחנה מגיעה עם חבריה לנגן לניצולי שואה בכל יום שישי. בכפר סבא הקימה העירייה גינת גג על מועדון הגמלאים בעיר שמשמשת גם תלמידי בית ספר. עובדי מלון צעירים שיפצו בהתנדבות בית של ניצולי שואה בבת ים. בכפר שלם סרגו הקשישים כובעי צמר לחיילים המשרתים ברמת בגולן ובקרית אונו ניצולי שואה יושבים במעגלי שיח עם תלמידים. חיבור בין דורי של עשיית טוב
"אנו לא עושים זאת כדי לקבל מחמאות, או הערצה, בטח לא משעמום. אנו עושים זאת בכדי להעביר מסר מסוים. אבל, וזה אבל גדול, זה לא העיקר. המקום הזה, והאנשים המקסימים שגרים בו, הפכו לחלק גדול מהלב שלי".
בחודשים האחרונים בכל יום שישי, מגיעה עדי אוחנה עם סקסופון יחד עם חבריה: איתי לין בתופים, לירי כהן בגיטרה, שקד חן בשירה וגיא נס על הבס, למעון ניצולי השואה בצור משה, בכדי לנגן ולשיר לדיירים במעון במסגרת "מחויבות אישית".
"ימי שישי הם לא אותו דבר בלי לנסוע למעון, ימי שישי הפכו לנו משמעותיים יותר, מרגשים יותר, וגם כיפיים יותר למרות הקושי לעמוד מול אנשים שלא כל כך בריאים בנפשם ושקשה שלהם. אני חושבת, שמוסיקה היא התרופה הטובה ביותר. מוסיקה היא בנפשנו, בדמנו, ולשמח אנשים בזכות כישורינו זה כל מה שאני לפחות מאחלת לעצמי. המקום הזה, הוא אנחנו. הוא מוציא את כל הטוב שבנו, וזה משהו שנהיה אסירי תודה עליו לשארית חיינו.
לא מדברים מספיק על ניצולי השואה
לדברי עדי, ניצולי השואה הם נושא שמדברים עליו הרבה, אבל לא מספיק. "עלינו להבין שלא מספיק לנהל דיונים על נושא השואה בבתי הספר, או לקרוא ספרים. עלינו לחפש איפה אנחנו עושים טוב לאותם אנשים, לאו דווקא בזכות המוסיקה, זה יכול להיות כל דבר. וזה עושה טוב, כל כך טוב. גם להם גם לכם".
עדי באופן אישי הכירה את המקום ממש במקרה. לפני כחצי שנה גלשה בפייסבוק וראיתה פוסט של נעמי רבינוביץ', אורחת קבועה במעון, שבו היא שאלה אם מישהו יכול לבוא לנגן באופן חד פעמי בקבלת השבת והיא ישר קפצה על ההזדמנות. "משם הכל היסטוריה. בהתחלה הייתי מגיעה עם נעמי, בהמשך הצטרפו אליי חבריי, מה שהפך את החוויה למשמעותית יותר, כי אין כמו לחלוק רגעים כאלה עם חברים כל כך טובים".
"למעון ניצולי השואה הגעתי בפעם הראשונה ביום ההולדת שלי, וזו אולי מתנת היום הולדת הכי טובה שקיבלתי בחיים. אנו זוכרים את האירועים המשמעותיים יותר. הם כפנינים שאנו שוזרים ועונדים בגאווה. אך ישנם הרגעים האישיים, והם היפים ביותר", מתארת עדי בהתרגשות. "אז נכון, אולי אנחנו לא מצילים חיים, או מתאמצים יותר מדי, אפילו שזה לא הכי פשוט. אבל אנחנו זוכים להמון רגעים כאלה. מספיק חיוך, או מילה טובה. וזה משהו שאנחנו מאחלים לכולם, למצוא את זה. למצוא את המקום הזה שמוציא את הטוב שבכם, שיהפוך לחלק עצום בלב שלכם, ובו זמנית תעשו טוב לאחרים. אנחנו יודעים שאנחנו מצאנו".
זרעי נצח בגינה הירוקה על גג מועדון הגמלאים בכפר סבא
עיריית כפר סבא, מחלקת גנים ונוף הקימה גינה ירוקה של כ-100 מ"ר על גג מועדון גמלאים סירקין בעיר. מדובר בגינה המיועדת לגידול תבלינים, ירקות, שתילים אשר ישתלו בתוך חממה מיוחדת שתיבנה על הגג, עצי פרי ופרחים עונתיים והיא תשמש את גמלאי המועדון, מבקרי המועדון וגם תשמש למקום למידה ומחקר עבור תלמידי בית הספר בסביבה.
בשלב זה שתלו הגמלאים בגינה 'זרעי נצח' שזקני כפר סבא יודעים לומר עליהם שיש להם סגולה לאריכות ימים, יחד עם תלמידי בית הספר - הדור הצעיר מול הדור הוותיק.
"אני שמח מאוד שהגמלאים נהנים מהגינה שהוקמה במיוחד לכבודם על גג המועדון וסקרן מאוד לדעת מה הוא הסוד לחיי הנצח", אמר ראש העיר יהודה בן חמו.
עובדי רשת מלונות פתאל שיפצו בית של זוג יוצאי שואה
יוזמה מרגשת. בני זוג ניצולי שואה שהתגוררו בבית ישן עם שירותים שבורים, מקלחת לא בטיחותית וצנרת רקובה זכו לביקור מפתיע מטעם עובדי רשת מלונות פתאל שהגיעו ושיפצו עבורם את הבית ללא עלות
הצוות החליף להם את כל ארון החשמל, החליפו צנרת ישנה ורקובה של המטבח והאמבטיה, החלקת קירות, צביעת קירות משקופים וחלונות, ריצוף באמבטיה, קרמיקה במטבח, צבע, החלפת כלים סניטאריים, תאורה חדשה ועוד ועוד..
יצויין, כי מלון לאונרדו בת ים, פועל רבות למען האוכלוסייה בעיר ומעסיק אדם מבוגר בן 78 שכל רצונו היה לעבוד, מארחים מידי שבוע לארוחה מלאה את זקני העיר וכעת עבדו על הפעילות היפה הזאת.
הקשישים שאימצו את החיילים
הקשישים במרכז היום הרב - שירותי לאוכלוסיה הבוגרת בכפר שלם בת"א-יפו של עמותת מט"ב, ביקשו "לאמץ" יחידת חיילים. כך נוצר מפגש מרתק ביניהם לבין חיילי וחיילות חטמ"ר 474 מרמת הגולן.
במרכז היום בכפר שלם עמלו במשך שבועות ארוכים על סריגת כובעי צמר שנועדו לחמם את ראשי החיילות והחיילים בלילות הקרים של רמת הגולן. בנוסף אספו כל חברי המרכז כסף והכינו לחיילות ולחיילים חבילות מפנקות ועשירות בכל מיני דברים טובים וטעימים.
המפגש שארך יום שלם בו בילו יחד הצעירים והצעירים בנפשם וברוחם במרכז היום בכפר שלם, התארגן שבועות רבים מראש. במהלכו השתלבו החיילים בפעילות מרכז היום, שוחחו עם הקשישים, סיפרו על החיים - הצעירים והזקנים, שרו וצחקו יחד ואפילו רקדו יחד. החיילים חבשו את כובעי הצמר החמים שסרגו עבורן הקשישות, ולחילופין - הקשישות חובשו את הכומתות הצה"ליות.
השיא של היום היה ללא ספק שיעור זומבה משותף !!!
מהר מאוד הפך שיעור הזומבה למסיבת ריקודים סוערת בה הראו הקשישות והקשישים שגם הם יודעים צעד אחד או שניים... האמת תענוג.
"כשהחיילים הגיעו זה היה מאוד מרגש ,זה הזכיר לי את הנכדים שלי כשהם באים מהצבא לבקר אותי", אמרה חברת המרכז זמירה יצחייק. "לראות את החיילים זה עשה לנו טוב על הנשמה, הם שומרים עלינו ואנו ישנים בשקט.. זה מרגיע אותנו ויישר כח".
"לי זה הזכיר לי את הבן שלי כשהיה חיל בטירונות, ואח"כ חיל בסיירת דובדבן", הוסיפה אביבה כהן. "כל המפגש עם החילים היה מחמם את הלב ומאוד מרגש. שאלוהים ישמור אותם".
מעגלי שיח - בין תלמידים לניצולי שואה
וסיפור מרגש נוסף קורה בקרית אונו. דור ניצולי השואה הולך ופוחת מפגשים אישיים ובלתי אמצעיים בין ניצולים ותלמידים חשובים מאוד לשני הצדדים. לתלמידים הם מאפשרים להתוודע לסיפורים האנושיים מעבר למה שהם לומדים דרך ספרי ההיסטוריה ולניצולים הם נותנים תחושה שהדור הצעיר מקשיב להם, שיש המשכיות ושהם מעבירים את חווית השואה לדורות הבאים.
"במסגרת פרויקט מעגלי שיח, שהשתתפו בו תלמידי כיתה ח' בחטיבת הביניים ע"ש יצחק בן צבי בקרית אונו, וכן קשישים ממועדון קפה אונו לניצולי השואה התלוו לתלמידים במהלך השנה וחצי האחרונות ודנו בנושאים שונים", אומר אלירן, תלמיד חט"ב בן צבי ומתאר: "עברם של הקשישים מותיר חותם בלבם של התלמידים הצעירים ובונה את עתידם. התלמידים שואלים את עצמם - איזה אדם אתה רוצה להיות?, איזה אדם אתה תהיה?".
חדוה מלניק, מתנדבת ורכזת פרויקט מעגלי שיח, המופעל על ידי המחלקה לרווחת הגמלאי בקרית אונו מציינת כי המפגשים מתקיימים בין כתלי בית הספר, ומהווים עבור הניצולים חזרה לתקופת הילדות כחוויה חיובית ותיקון לילדותם שהייתה תקופה קשה. את הפרויקט יזמו המחנכות סיגל אורן, רונית נחום והמנהלת גלית לוי, מחטיבת ביניים בן צבי, ומנהלת המחלקה לרווחת הגמלאי, הגב' ציפי רוט.
הצעירים חברו למבוגרים ויצרו קשר המביט בצורה משקיפה על ההווה שלהם. התלמידים והקשישים חגגו יחד את חגי ישראל בצורה יצירתית ומפתיעה. הדליקו נרות, אכלו סופגניות ושרו יחד שירים בחנוכה, חגגו יחד את סדר ראש השנה ואפילו קיבלו את השבת בארוחה חגיגית עם שירים וריקודים!
ביום הזיכרון ליצחק רבין, פתחו מעגל שיח גדול, שכלל קשישים שהכירו את רבין אישית. התלמידים גילו על עברו של רבין וכיצד הוא מתקשר לחייהם הפרטיים של הקשישים. מלבד הפגישות בבית הספר, הזמינו אותנו הקשישים לכל מיני פעילויות, כמו תערוכת ציורים, וקבלת שבת בבית הקשיש. התלמידים והקשישים ביקרו יחד מוזיאון הילדים וחברו לפעילות "דיאלוג עם הזמן". הקשישים אירחו את התלמידים בפאנל חברתי. בנוסף להזמנותיהם של הקשישים, התלמידים הזמינו את הקשישים לטקסים ממלכתיים ואירועי תרבות מגוונים בבית הספר. בטקס יום השואה הקשישים הדליקו נרות לזכר היהודים שנרצחו בתקופת המלחמה ובהצגה על צנחנית שנהרגה במלחמת העולם השנייה".
"אני מברך על המפגש הבין - דורי אשר מחזק את הקשר בין הצעירים והמבוגרים בקהילת התושבים בעיר שלנו", אומר ישראל גל, ראש העיר קריית אונו. "מפגשים אלו מחממים את הלב וקבוצת המבוגרים מקבלת אפשרות לחנך ולהעביר ידע חשוב לקבוצת התלמידים".