חוזרים לקניון במעלה אדומים: "לא ישברו אותנו"
כמה שעות אחרי שמאבטח בקניון נפצע קשה ממכות גרזן, הקניון היה עמוס באנשים שבאו לשופינג ולפרלמנטים של יום שישי. "יש כאן דו-קיום, לא יעצרו אותנו מלהמשיך בשגרת חיינו"
שעות לאחר הפיגוע בקניון במעלה אדומים הלילה, שבו נפגע באורח קשה מאוד מאבטח שהותקף על ידי מחבל במכות גרזן, הקניון המה אדם כמו בכל יום שישי והחיים חזרו לשגרה. התושבים הוותיקים שרגילים להגיע לקניון לסידורים ול"פרלמנטים" של סוף השבוע, סיפרו כי לא חששו לחזור למקום ולהמשיך בשגרת חייהם, על אף ההלם מכך שהטרור הגיע הפעם קרוב אליהם כל כך.
בעיר הסמוכה לשכונות מזרח ירושלים ולכפרים פלסטיניים יש מרקם חיים משותף עדין. פלסטינים רבים עובדים בסביבה וגם בקניון, ויש יחסים קרובים וחברויות בינם לבין יהודים, אולם גל הטרור האחרון פגע במרקם חיים זה והפיגוע הלילה שוב הכה בדו קיום.
"עאבד כאן היום?", שאל אחד הלקוחות היהודים בסניף ארומה בקניון את עובדת הקופה, בניסיון לאתר את אחד העובדים המוכרים במקום. "עאבד לא כאן, גם לא סאמר ואחרים, יש סגר", ענתה לו העובדת, בהתייחס להגבלות המיידיות שהוטלו על כניסת פלסטינים עם אישורי עבודה למעלה אדומים במהלך המצוד אחרי המחבל.
חנן בן שטרית, תושב העיר משנת 1982 וחבר מועצת העיר לשעבר, הגיע הבוקר לקניון שבו הוא משמש כמנהל סניף הדואר ב-30 השנה האחרונות. "אנחנו חבורה שנפגשת פה כל יום שישי, זה נקרא הפרלמנט, כל יום מ-8:00 בבוקר אנחנו יושבים, שותים יין, נהנים, עם גבינות, שגרה של שישי. אתמול בלילה שמענו חדשות וראינו שעלו מסוקים לאוויר, הבנו שהיה אירוע. בבוקר לצערי התבררו כל הפרטים. אנחנו פה במעלה אדומים נמשיך בשגרת חיינו, וככה יהיה בכל הארץ. הם לא ישברו אותנו, למרות שההרגשה היא באמת לא נעימה, זה מגיע לכל מקום לצערי. מה שבטוח, לא המקרה הזה ולא מקרים אחרים שיהיו לא יעצרו אותנו מלהגיע לכאן ולהמשיך בשגרת חיינו. אף אחד לא ישנה את זה. אתה רואה, הכל פה עובד, הכל תקין ופורח, לא יעזור לאף אחד".
שמוליק גרוסמן, יו"ר ועד הורי הגנים במעלה אדומים, הגיע היום לקניון וסיפר: "התחושות קשות מאוד. מאות וואטסאפים של הורים מודאגים שלא יודעים האם לשלוח את ילדיהם לגנים, הם מודאגים ממחבל שאולי מסתובב פה, למרות כל ההודעות שהוא יצא מגבולות העיר. מדינת ישראל חייבת להכניס לעדיפות עליונה את נושא העבודה המועדפת למוסדות החינוך, לאור המצב הביטחוני. העיריות חייבות תקצוב נוסף ממשרדי הממשלה על מנת להתמודד עם המחסור במאבטחים והתחרות בענף. חברי הוועד העירוני פועלים בשיתוף פעולה מול העירייה ומחלקת הביטחון וכולי תקווה כי נראה שינויים בזמן הקרוב".
יש חשש להגיע לקניון היום?
"לקניון, כפי שאפשר לראות, מגיעים הרבה קונים ומחזקים את הקניון והעיר בשעה קשה כזאת. חשוב לנו להדגיש כי נושא האבטחה בגנים לא טופל עדיין במלואו על ידי כל הגורמים במדינת ישראל. גנים שלא נמצאים במקבץ של יותר מ-100 ילדים - לא מאובטחים, וההורים באמת פוחדים. תושבי מעלה אדומים חזקים, לא ישברו אותנו. אנחנו מתמודדים עם תקופה מאוד ארוכה ולא פשוטה ואנחנו נעמוד איתנים, לא ניתן לאף אחד להפיל אותנו".
איך היחסים עם הפלסטינים שגרים כאן בסביבה, איך מרקם החיים המשותף?
"בחודשים האחרונים היחסים מתוחים, זה משהו שהוא מובן מאליו. מעלה אדומים מעסיקה כבר שנים מאות פלסטינים והניסיון לפגוע במרקם העדין הזה הוא ניסיון מעציב שפוגע בכולם, גם בפלסטינים שבסוף לא
באים לעבוד כאן".
ישראל הוא נהג מונית שעובד מחוץ לקניון: "הכל רגיל, אנשים מגיעים לקניון, תסתכל, תראה כמה מכוניות יש במגרשי החנייה, הכל בסדר. שמש, פסטורליה אמיתית. יש פה מישהו שניסה לפגוע במרקם בין היהודים לערבים, והוא בסך הכל הולך ודופק את החברים שלו הערבים. אז אולי לא נראה אותם איזה שבוע-שבועיים, אבל אני מאמין שכמו במציאות הישראלית החיים יחזרו למסלולם".
על מרקם החיים בין יהודים לפלסטינים אמר ישראל: "יש באמת ידידות ואפילו חברויות. יש פה מצב מדהים של דו-קיום, כל מפעלי הסביבה, אם לא רובם, מעסיקים פועלים פלסטינים, ומרבית העובדים בחנויות בקניון הם פלסטינים, בעיקר בשירותי ההסעדה והאוכל, גם בתחנת הדלק. יש מישהו שפשוט בא וניסה לדפוק את החברים שלו, ולא יותר מזה. אני גם לא מבין את ההיגיון בכל הדבר הזה, של לבצע פיגוע. בסופו של דבר צריך להבין שהמשפחה שלו נפגעת, חברים שלו נפגעים. מישהו אצל הפלסטינים והעובדים הערבים צריך להפסיק את הדבר הזה, המנהיגים שלהם צריכים להפסיק את ההסתה הזו כי היא גורמת להם רק נזק ולא יותר מזה". .