כחלון יעביר חצי מיליארד שקל לפלסטינים
בניסיון למנוע קריסה כלכלית של הרשות ולהרגיע את גל הטרור, הורה שר האוצר להעביר לרמאללה את כספי המסים והמכס השייכים לה, ועוכבו בישראל. בנוסף, החליט כחלון להנפיק עוד אלפי אישורי עבודה לפועלים פלסטינים. ליברמן: "מצעד האיוולת נמשך, ככה לא נלחמים בטרור"
שר האוצר משה כחלון החליט להעביר חצי מיליארד שקל לרשות הפלסטינית. מדובר בכספי מכס ומיסים שישראל גבתה עבור הרשות בעבר ועיכבה את העברתם. כחלון החליט גם, בעצה אחת עם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, להנפיק עוד אלפי אישורי עבודה לפועלים מהגדה וכן להפחית את העמלות שישראל גובה ולנקוט צעדים נוספים שמיועדים לשפר את מצבה הכלכלי של הרשות. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תקף את המהלך ואמר: "מצעד האיוולת נמשך. הטרור משתולל בחסות ההסתה של אבו מאזן וחבריו - וממשלת ישראל מעבירה כספים לרשות הפלסטינית, אפילו בלי הדרישה המינימלית להפסקת ההסתה. ככה לא נלחמים בטרור".
כחלון, לעומתו, שותף להערכה של מערכת הביטחון שהדרך להרגעת הטרור היא לפעול לשיפור המצב הכלכלי וליצירת תקווה ברחוב הפלסטיני. הוא סבור גם שנקיטת צעדים כלכליים חיוביים כלפי הרשות תזכה להערכה בבירות המערב. הסיוע לרשות הפלסטינית הוא התחום שבו בחר כחלון למקד את פעילותו המדינית כשר בכיר בממשלה וראש מפלגת מרכז. הוא נבדל בכך מראשי המפלגות האחרים השותפים בקואליציה.
שר האוצר והתכנון הפלסטיני, שוקרי בישארה, נפגש עם כחלון ביום חמישי שעבר והזהיר אותו שהרשות עומדת בפני קריסה כלכלית. לדברי בישארה, הגירעון הכספי של הרשות עומד על מיליארד וחצי שקלים. הסכום שיועבר לרשות יכסה שליש מהגרעון ויאפשר לה לשלם למורים ולספקים.
ביום רביעי קיים כחלון פגישה ארוכה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבה פירט את הצעדים שהחליט עליהם. נתניהו לא הביע התנגדות. מבחינתו עדיף שכחלון ויעלון יהיו מזוהים עם צעדים שמשמעותם הליכה לקראת הפלסטינים, ולא הוא.
בנוסף, קיימות התחייבויות שנתן נתניהו לשר החוץ האמריקאי ג'ון קרי וצעדים נוספים שאמורה לקבל הממשלה. כחלון מתקשה להעריך מה יקרה לשתי הסוגיות האלו. הוא מסתפק לפי שעה במה שהוא יכול לעשות כשר אוצר, ומה שהוא יכול לעשות בשיתוף עם שר הביטחון. "שרי הממשלה לא מתנגדים לצעדים כלכליים כלפי הרשות", אמר כחלון אמש. "אין כאן מהלך מדיני".
בפגישתו עם שר האוצר הפלסטיני הדגיש כחלון שישראל מעבירה לפלסטינים כסף ששייך להם. הוא הדגיש עוד שהוא מצפה בתמורה שהפלסטינים יפסיקו את שידורי ההסתה בכלי התקשורת של הרשות ושאבו־מאזן יגנה את הטרור. "יש אנשים ברמאללה שמעולם לא פגשו חייל או שוטר ישראלי", אמר לעמיתו הפלסטיני. "הם מזדהים עם הטרור רק בגלל ההסתה". ככל הנראה, הדרישה להפסקת ההסתה לא הוצגה כאולטימטום. כחלון מדבר באורח כללי על כך שאבו־מאזן צריך "לשנות את האווירה". הפלסטינים הסכימו, בעקבות בקשה של כחלון, למחוק תביעה שלהם לקבלת כספים שלטענתם ישראל חייבת להם מהשנים 2002-1999. "בואו ננקה את השולחן משני הכיוונים", הציע כחלון.
ביום ראשון השבוע שיגר שר האוצר הפלסטיני בישארה מכתב לכחלון על נייר רשמי של הרשות. זהו מכתב יוצא דופן, בתוכנו ובסגנונו, בתקופה של עימות חריף בין הממשלה בירושלים לרשות ברמאללה. "אני מבקש להביע את הערכתי העמוקה לפגישתנו ביום חמישי האחרון. אני מקווה שבמהלך שיחותינו הצלחתי להעביר לך את חומרת האתגרים הכספיים שאנחנו חייבים להתמודד איתם, וכתוצאה מכך את הצורך למצוא פתרונות מספקים לנושאים שדנו בהם. סיימתי את הפגישה שלנו בהרגשה שהודות למנהיגות ולהבנה שלך הגענו לנקודת מפנה חיובית, והכשרנו את הדרך להתחלות חדשות ביחסי המסחר בין ישראל לבינינו. אף שהסידורים שלהם הסכמת רחוקים ממה שנדרש כדי לתת פתרון מקיף, אני מאמין שהם מהווים צעד חיובי ומבורך קדימה. יש הרבה עבודה קשה לפנינו, ואני מקדם בברכה את המשך הדיאלוג ושיתוף הפעולה איתך. לבסוף, אודה לך אם תעביר את תודתי לאלוף יואב (פולי) מרדכי, בגלל תרומתו הקונסטרוקטיבית לפגישתנו. אני מצפה לפגישות נוספות".
"השלום לא פרץ", אמר כחלון אמש. "זאת רק טיפה אחת — אבל הטיפה הזאת חשובה".