היום איראן בוחרת: יהודים מצביעים בבית כנסת
55 מיליון מאזרחי איראן מצביעים בבחירות לפרלמנט ול"מועצת המומחים" שתבחר את המחליף של חמינאי: האם רוחאני המתון לכאורה יתחזק - או דווקא הימין הקיצוני? המנהיג העליון: "תצביעו כדי לייאש את אויבינו". צפו ביהודים מצביעים בבית כנסת בטהרן
הבחירות היום הן לפרלמנט האיראני ול"מועצת המומחים", גוף שאליו נבחרים אנשי דת ושאחראי בין השאר על מינוי המנהיג העליון הבא של איראן. קרוב ל-55 מיליון מבין 80 מיליון אזרחי איראן הם בעלי זכות הצבעה בבחירות האלה, ותורים ארוכים השתרכו מאז שעות הבוקר בכניסה לקלפיות. המצביעים נותנים את קולם בכ-53,000 קלפיות. במסגרת ההצבעה הם כותבים את שמותיהם של הנבחרים שלהם הם רוצים להצביע על שני דפים נפרדים, ומחתימים את אצבעותיהם בדיו כדי לסמן את עצמם כמי שכבר הצביעו.
לפי שעה אחוז ההצבעה אינו ידוע, אבל שר הפנים האיראני, עבדולרזה רחמני פזלי, העריך אמש שכ-70% יממשו את זכותם להצביע. מדגמים אמורים להתפרסם עם סגירת הקלפיות, בסביבות 18:00, אבל הארכת שעות ההצבעה היא דבר נפוץ במערכות בחירות באיראן, ולא מן הנמנע שזה מה שיקרה גם היום.
האייתוללה עלי חמינאי,
המנהיג העליון של איראן ובעל המילה האחרונה בכל העניינים הקשורים למדינה, היה אחד מראשוני המצביעים הבוקר בטהרן. "מי שאוהב את איראן ושיש לו יושרה צריך להשתתף בבחירות האלה", אמר במהלך ההצבעה. "יש לנו אויבים שמסתכלים עלינו בצרות עין. שיעור ההצבעה צריך להיות גבוה כך שהאויב שלנו יהיה מאוכזב ויאבד תקווה. אנשים צריכים להיות ערניים ולהצביע בעיניים פקוחות". הנשיא רוחאני, המועמד בעצמו בבחירות האלה למועצת המומחים, שוחח עם עיתונאים אחרי שהצביע ואמר כי הוא מצפה לשיעור הצבעה גבוה.
הבחירות היום אינן צפויות לשנות משמעותית את פניה של איראן, אבל אם אנשי המחנה הרפורמיסטי והמתון יחסית יצליחו לגנוב מושבים מאנשי המחנה הקיצוני, הדבר עשוי לסייע לרוחאני לקדם את האג'נדה שלו בענייני פנים. על רוב הרפורמיסטים שהגישו מועמדות לבחירות נאסר להשתתף בסופו של דבר בבחירות, אבל הרפורמיסטים עדיין יכולים לזכות בנתח נכבד ממושבי הפרלמנט, שמספרם הכולל הוא 290, אם ישתפו פעולה עם בני בריתם. באיראן נמשכת כהונתו של חבר פרלמנט ארבע שנים.
הבחירות הן כאמור גם למועצת המומחים, גוף שבו יושבים 88 אנשי דת ושבסמכותו הרשמית לבחור את המנהיג העליון או להחליפו. המנהיג נבחר מבין חברי מועצת המומחים. המועצה הזו נבחרת כל שמונה שנים, וכיוון שהמנהיג העליון הנוכחי חמינאי כבר בן 76 ומצבו הבריאותי אינו טוב כנראה, ייתכן שהמועצה שתיבחר כעת היא זו שתבחר בפועל את מחליפו.
בקלפיות בטהרן מצביעים רבים הראו היום זה לזה כי שמרו רשימות של המועמדים המועדפים עליהם בטלפונים הסלולריים שלהם.
אחרים החזיקו דפי בחירות שחילקו אנשי הקמפיינים של המועמדים השונים. מצביעים אמרו כי הם מודאגים מנושאים כלכליים ומקווים לעתיד טוב יותר בעקבות הסכם הגרעין.
"יש בעיות כלכליות, אבטלה, ואנשים קצת עייפים מהמדיניות הקיצונית", אמרה טהרה מייסמי, פעילה למען זכויות נשים. "כדי להיפטר הם רוצים להצביע כך שבעזרת אללה הם יוכלו לבחור את המחוקקים שיענו על הדרישות שלהם".