שתף קטע נבחר

 

הבחירות באיראן: הישג למתונים בטהרן

מתוצאות ראשוניות של הבחירות לפרלמנט מסתמן הישג בטהרן למחנה שמזוהה עם הנשיא, שקיבל תמיכה גם בבחירות למועצת המומחים: "העם הראה את כוחו, הגיע הזמן לפתוח פרק חדש". בשאר המדינה, ככל הנראה, תהיה חלוקת מושבי הפרלמנט שוויונית יותר

נשיא איראן רוחאני בקלפי. נבחר למועצת המומחים (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא איראן רוחאני בקלפי. נבחר למועצת המומחים(צילום: AP)
 

נשיא איראן חסן רוחאני זכה אמש (שבת) בהבעת אמון מהדהדת בטהרן. בעלי בריתו, חברי המחנה הרפורמיסטי, זכו ב-29 מ-30 מושבי הפרלמנט בעיר. כך עולה מפרסום התוצאות החלקיות בבחירות, שתוצאותיהן עשויות להאיץ מגמה פרו-מערבית באיראן בעידן שאחרי הסרת הסנקציות. מדובר בהישג למחנה הרפורמיסטי, שמועמדים רבים מטעמו נפסלו במהלך קמפיין הבחירות.

 

השמרנים בטהרן זכו במושב אחד בלבד. את המחנה המתון בעיר, "רשימת התקווה", הוביל מוחמד רזה ערף שהיה סגנו של הנשיא מוחמד חתאמי. בפרלמנט האיראני 290 חברים. רוחאני והמחנה הרפורמיסטי מקווים להגדיל את הכוח המתון בפרלמנט השמרני שברובו אנטי-מערבי.

 

הבחירות באיראן בסוף השבוע היו גם לפרלמנט וגם ל"מועצת המומחים", גוף שאליו נבחרים 88 אנשי דת ושאחראי בין השאר על מינוי המנהיג העליון הבא של איראן. כמו בטהרן גם כאן רשם הנשיא רוחאני הישג. הוא ובן בריתו, הנשיא המתון לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני, זכו במרב הקולות בבחירות למועצה בת 88 החברים. לפי הדיווחים, רפסנג'אני הגיע ראשון בבחירות, רוחאני סיים שני.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

ההערכות הן שהישג הגדול של המחנה המתון בטהרן לא תואם את התוצאות בשאר המדינה, שם צפויה חלוקה שוויונית יותר בין בעלי בריתו של הנשיא רוחאני למחנה של השמרנים. התוצאות הסופיות צפויות רק ביום שני.

 

מבין 61 המושבים הראשונים שהוכרזו 18 הלכו לשמרנים, 17 לרפורמיסטים, 12 למועמדים עצמאיים ועל 14 יוחלט רק בסוף אפריל מכיוון שאף מועמד לא זכה במספר הקולות הנדרש – 25% לפחות. מבין הנבחרים עד כה יש חמש נשים. פרשנים פוליטיים רואים בבחירות לפרלמנט אפשרות לנקודת מפנה עבור איראן, שבה כ-80 מיליון איש וכמעט 60% מהם בני פחות מ-30.

 

אחרי התוצאות בטהרן אמר רוחאני כי הבחירות הגדילו את האמינות ואת הכוח של ממשלתו. "זה הזמן לפתוח פרק חדש בהתפתחותה הכלכלית של איראן, בהתבסס על היכולות המקומיות ועל ההזדמנויות הבינלאומיות", צוטט בסוכנות הידיעות IRNA. הוא הוסיף כי ממשלתו תשתף פעולה עם כל מי שייבחר לבנות את עתידה של איראן. "העם הראה את כוחו פעם נוספת ונתן עוד אמון וכוח לממשלה הנבחרת שלו".

נשים מצביעות בקלפי בטהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
נשים מצביעות בקלפי בטהרן(צילום: AP)

רפסנג'אני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רפסנג'אני(צילום: EPA)
 

קרוב ל-55 מיליון מבין 80 מיליון אזרחי איראן היו בעלי זכות הצבעה בבחירות האלה, ותורים ארוכים השתרכו משישי בבוקר בכניסה לקלפיות. ממשרד הפנים נמסר כי שיעור ההצבעה עמד על כ-60 אחוזים.

 

הבחירות אינן צפויות לשנות משמעותית את פניה של איראן, אבל אם אנשי המחנה הרפורמיסטי והמתון יחסית יצליחו לגנוב מושבים מאנשי המחנה הקיצוני, הדבר עשוי לסייע לרוחאני לקדם את האג'נדה שלו בענייני פנים.

 

הבחירות הן כאמור גם למועצת המומחים, גוף שבו יושבים 88 אנשי דת ושבסמכותו הרשמית לבחור את המנהיג העליון או להחליפו. המנהיג נבחר מבין חברי מועצת המומחים. המועצה הזו נבחרת כל שמונה שנים, וכיוון שהמנהיג העליון הנוכחי חמינאי כבר בן 76 ומצבו הבריאותי אינו טוב כנראה, ייתכן שהמועצה שתיבחר כעת היא זו שתבחר בפועל את מחליפו.

מצביעים בטהרן    (צילום: רויטרס)

מצביעים בטהרן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

המנהיג העליון חמינאי. המועצה תקבע בעתיד מי יחליף אותו (צילום: AP) (צילום: AP)
המנהיג העליון חמינאי. המועצה תקבע בעתיד מי יחליף אותו(צילום: AP)
 

מצביעים ממלאים את טופסי ההצבעה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעים ממלאים את טופסי ההצבעה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בטהרן הצביעו יהודים רבים בבית כנסת. בערב הוארכה ההצבעה פעמיים - כפי שקורה לעתים קרובות באיראן, והאיראנים טענו בהודעה רשמית כי הוחלט להאריך את ההצבעה "בשל הנהירה של האזרחים להצביע".  

 

האייתוללה עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן ובעל המילה האחרונה בכל העניינים הקשורים למדינה, היה אחד מראשוני המצביעים בטהרן. "מי שאוהב את איראן ושיש לו יושרה צריך להשתתף בבחירות האלה", אמר במהלך ההצבעה.

 

"יש לנו אויבים שמסתכלים עלינו בצרות עין. שיעור ההצבעה צריך להיות גבוה כך שהאויב שלנו יהיה מאוכזב ויאבד תקווה. אנשים צריכים להיות ערניים ולהצביע בעיניים פקוחות".


פורסם לראשונה 27/02/2016 20:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא איראן רוחאני מצביע היום
צילום: AP
מומלצים