שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה חקיקה להגנת רוכשי הדירות

השרים אישרו תיקוני חקיקה בתחום מכר דירות חדשות במטרה לספק הגנות צרכניות על הרוכשים. בין התיקונים: הרחבת חובת הגילוי של המוכר בנוגע לנתונים שונים ולכלל התשלומים. בדברי ההסבר נטען: "מטרה משמעותית של דינים צרכניים היא צמצום פערי הכוחות בין הצרכן לספק"

הממשלה אישרה הבוקר (א') הצעת מחליטים שהגישו רה"מ, בנימין נתניהו, ושר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, להסדיר את מערכת היחסים בין רוכשי הדירות לקבלנים ולמנוע פגיעה בדיירים. תיקוני חוק המכר יגנו על הצרכנים, שמשקיעים לצורך רכישת דירה את עיקר הונם. החלטת הממשלה תניע את תהליך הבחינה של התיקונים, שכעבור 30 יום יופצו כתזכיר חוק ויופנו להליך החקיקה המקובל.

 

א. דורי: לא נפצה על עיכוב במסירת הדירה

העליון: שינוי בדירה לא מצדיק איחור מסירה

 

מדובר, בין השאר, במניעת שינויים מהותיים בשטחים המשותפים; הרחבת חובת הגילוי של המוכר, לרבות הצגת נתונים שונים הידועים לו במועד המכירה בנוגע לממכר ולסביבתו; קביעת חובת גילוי ביחס לכלל התשלומים שיחולו על רוכש בעסקת רכישת דירה, וכן חובת גילוי של הפרטים המהותיים לעסקה במסמך קצר ונפרד; צמצום תקופת ההתקשרות עם חברת תחזוקה שבחר המוכר והגבלת העלאת התשלום לאורך התקופה; הסדרת מכירת דירה בשלבים תכנוניים שונים.

 

עוד כוללים התיקונים החלה של הוראות חוק המכר על ליווי פיננסי הניתן על ידי מממנים נוספים שאינם בגדר תאגיד בנקאי. כמו כן, יוטל על שרי השיכון והאוצר לבחון הקטנה של היקף הערבות הבנקאית הניתנת על פי החוק, כך שהיא לא תחול על מרכיב המע"מ במחיר הדירה. זאת, תוך קביעת מנגנון שיבטיח את מלוא הסכום ששילם רוכש הדירה למוכר. המטרה, כך לפי ההצעה, "להקל על נטל המימון ולהקטין את עלויות עסקת מכר הדירה, וכל זאת מבלי לפגוע בהגנה הניתנת לרוכש הדירה במסגרת חוק זה". בכך המנגנון אמור להוזיל את העלות המימון לקבלנים שבהמשך אמורים לגלגל זאת לצרכנים ולהוריד את מחירי הדירות. 

 (צילום: דוברות עיריית מגדל העמק) (צילום: דוברות עיריית מגדל העמק)
(צילום: דוברות עיריית מגדל העמק)
 

 

"פערי כוחות משמעותיים בין הרוכש למוכר"

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "ההוצאה על דיור היא המשמעותית ביותר בסל הוצאות משקי הבית, ומהווה כ-25% מכלל הוצאות אלה. רוכש דירה ממוצע במדינת ישראל משקיע לצורך רכישת הדירה את עיקר הונו. לרוב מלווה עסקה זו, לצד העמדת ההון העצמי, בלקיחת הלוואה בהיקף משמעותי מבנק מסחרי כנגד רישום משכנתא על הדירה הנרכשת.

 

"בבסיס חקיקה זו ניצבת ההנחה שהמערכת החוזית בעסקאות אלה של רכישת דירה מקבלן או יזם אינה שוויונית, וכי ישנם פערי כוחות משמעותיים בין הרוכש למוכר לטובת המוכר. מטרה משמעותית של דינים צרכניים היא צמצום פערי הכוחות בין הצרכן לספק, כאשר ההנחה היא כי בדרך כלל לצרכן אין יכולת מיקוח והשפעה על הספק, קיימים פערי מידע בין הצדדים, כוחו הכלכלי קטן יותר, וכך גם יכולתו להתמודד עם מורכבות העסקה. דברים אלה מקבלים משנה תוקף בעסקה כה משמעותית לרוכש".

 

ההצעה מדגישה כי "עיקרי ההצעות הנזכרות בהצעת ההחלטה הוצגו להתאחדות בוני הארץ (הקבלנים - ה.צ), וכן ללשכת עורכי הדין, ובעקבות כך התקבלו מגופים אלה התייחסויות מקצועיות, אשר תיבחנה במסגרת הבחינה הכוללת האמורה בהחלטה זו". ההצעה הוגשה בידי ראש הממשלה ושר הכלכלה והתעשייה, וכן שר הבינוי והשיכון בתמיכתו של שר האוצר.

 

השר גלנט ברך על החלטת הממשלה: "במשך שנים היו פרצות בחוק המכר, שהביאו לניצול של רוכשי דירות ולפגיעה כלכלית בהם מצד גורמי מקצוע. מטרת התיקונים החדשים שאשרה הממשלה היום היא לספק בטחון לרוכשים ולוודא שהם לא מופקרים בעת חתימה על אחת העסקאות המשמעותיות בחייהם. בנוסף לשקיפות רבה יותר שתקבע בחוק, על פי התיקונים, ערבות חוק המכר לא תכלול את מרכיב המע"מ במחיר הדירה, שהיום מייקר באלפי שקלים את העסקה עבור הרוכשים. באחריותנו לדאוג לקורת גג עבור הציבור, ובו בזמן לוודא שכל התהליכים הנוגעים לדיור מתבצעים בהגינות ותוך הגנה חוקית".

 

 


פורסם לראשונה 27/02/2016 20:02

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
צילום: מוטי קמחי
צילום: מרק ישראל סלם
יואב גלנט
צילום: מרק ישראל סלם
מומלצים