שתף קטע נבחר

 

הפיליבסטר הארוך בהיסטוריה נמשך כבר 6 ימים

השיא נשבר: האופוזיציה בדרום קוריאה רוצה למנוע מהממשלה להעביר חוק שיגביר את המעקב אחרי אזרחים, ופנתה ל"פיליבסטר". בזה אחר זה עולים חברי אופוזיציה מאז יום שלישי לנאום - חלקם בנעלי התעמלות - ומושכים זמן עם הקראת עיתונים וטוקבקים

חברי פרלמנט מהאופוזיציה בדרום קוריאה נכנסו היום (א') ליום הנאומים השישי ברציפות שלהם – כן כן, ממש בלי הפסקה – בניסיון למנוע הצבעה על חוק שרוצה הממשלה להעביר ושנוגע למלחמה בטרור. האופוזיציה טוענת כי החוק החדש יאיים על חירויות הפרט והפרטיות, ולכן נקטה את שיטת ה"פיליבסטר" – נאומים ארוכים שמטרתם למנוע הצבעה ולייאש את הקואליציה.

 

חבר הפרלמנט ג'ונג צ'אונג ראה דיבר כמעט 12 שעות ברציפות, ואתמול אחר הצהריים פינה את הפודיום לבא בתור. בכך הוא שבר את השיא לנאום הארוך ביותר בתולדות המדינה – שיא שנקבע רק ביום רביעי שעבר כשחברתו לאופוזיציה, אאון סו מי, נאמה במשך עשר שעות ו-18 דקות. ג'ין סון מה, שהחליפה את ג'ונג, הייתה חברת הפרלמנט ה-18 ברציפות שנואמת בישיבה הארוכה מאז שהאופוזיציה החליטה להשתמש בפיליבסטר ביום שלישי שעבר. זהו הפיליבסטר הראשון בדרום קוריאה מאז 1969.

 

היום כבר הגיע הפיליבסטר ל-115 שעות, וטוענים כי הוא הארוך בהיסטוריה. בשנת 2011 ערכה "המפלגה הדמוקרטית החדשה" של קנדה פיליבסטר באורך 58 שעות. בפיליבסטר הדרום-קוריאני הנוכחי השתתפו עד כה 23 נואמים, שנאמו כל אחד חמש שעות בממוצע.

נואמים-נואמים - ואי אפשר להצביע. הפיליבסטר בסיאול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נואמים-נואמים - ואי אפשר להצביע. הפיליבסטר בסיאול(צילום: רויטרס)

כדי שתוכניתה של האופוזיציה תצלח והיא תמנע את ההצבעה, יהיה עליה לתחזק נאומים רצופים עד לחצות הלילה של 10 במרס, אז אמור המושב הנוכחי של הפרלמנט להסתיים. בניסיון נואש למשוך זמן הגיעו מחוקקים לנאום והתייצבו מאחורי הפודיום כשהם נועלים נעלי התעמלות ונמנעים מלשתות מים כדי שלא יצטרכו ללכת לשירותים. רובם העבירו את הזמן על-ידי הקראת חוקים הקשורים לנושא, מחקרים אקדמיים, כתבות חדשותיות ותגובות מהאינטרנט. חבר פרלמנט אחד אף שלף עותק של הספר "1984" של ג'ורג' אורוול, והקריא חלקים נרחבים ממנו.

 

הנשיאה פארק גאון הייה ומפלגת השלטון שלה תומכות בחוק, המעניק סמכויות נרחבות יותר לשירות המודיעין הלאומי – גוף הביון המרכזי של דרום קוריאה. בין השאר החוק ייתן לו סמכויות חדשות הנוגעות לחקירה של אנשים ושל ארגונים. הממשלה טוענת כי החוק נחוץ בשל איום הנשק מצפון קוריאה, שערכה לאחרונה ניסוי גרעיני ושיגרה רקטה לטווח ארוך, וכן בשל האיום מארגוני טרור כמו דאעש.

 

מחוקקים מהאופוזיציה אומרים שהצעת החוק אינה כוללת אמצעים רבים מספיק כדי למנוע מסוכנות הביון לנצל את הסמכויות לצורך מעקב אחר אזרחים ללא סיבה. "צפון קוריאה היא זו ששיגרה טיל - למה שירות הביטחון הלאומי רוצה לחטט בטלפונים סלולריים של אזרחי דרום קוריאה? זו צפון קוריאה ששיגרה רקטה, למה שירות הביטחון הלאומי רוצה לעקוב אחרי חשבונות בנק של דרום-קוריאנים?", שאל ג'ונג במהלך הנאום שלו.

בלי להוריד עיניים מהדף. מרתון הדיבורים הדרום-קוריאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בלי להוריד עיניים מהדף. מרתון הדיבורים הדרום-קוריאני(צילום: AFP)

הנשיאה פארק היא בתו של בכיר הצבא לשעבר פארק צ'ונג-הי, ששלט בדרום קוריאה ביד ברזל במשך 18 שנה ונרצח על-ידי ראש סוכנות הביון שלו ב-1979. לשירות הביטחון הלאומי יש היסטוריה של התערבות בפוליטיקה הדרום-קוריאנית ושל ריגול אחר אזרחים ועיתונאים.

 

שני מנהלי שירות הביטחון הלאומי שכיהנו בזה אחר זה בשנים 2003-1999 הורשעו בבית משפט וספגו עונש מאסר על-תנאי בשל מעקב אחר שיחות טלפון סלולרי של כ-1,800 איש המשתייכים לאליטה הפוליטית, הכלכלית והתקשורתית של דרום קוריאה.

 

מנהל אחר של הסוכנות נידון לשלוש שנות מאסר אשתקד אחרי שהורשע כי הורה לקיים קמפיין מקוון בלתי חוקי לתמיכה בפארק,

מועמדת מפלגת השלטון דאז, בבחירות לנשיאות של שנת 2012 - קמפיין שהכפיש את היריב הליברלי הראשי שלה, מון ד'אה-אין. בית המשפט העליון הורה בהמשך לערוך משפט חדש לאותו מנהל, וון סיי-הון, אחרי שדחה כמה מהראיות ששימשו להרשעתו בבית משפט בערכאה נמוכה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
115 שעות. זה יימשך עד 10 במרס?
צילום: רויטרס
מומלצים