30 שנה אחרי: מי רצח את ר"מ שבדיה?
שבדיה מציינת שלושה עשורים לרצח ראש הממשלה הצבעוני אולוף פלמה, רצח שהעיר אותה מתמימותה. קשה להאמין, אבל עד היום הרוצח לא נתפס
יום הזיכרון לרצח ראש הממשלה החל בהנחת זר פרחים על קברו מצד ראש הממשלה המכהן, הסוציאל-דמוקרט סטפן לופבן. אזרחים הניחו פרחים בפינת הרחוב במרכז שטוקהולם שבה נורה פלמה למוות כשיצא מבית קולנוע בליל 28 בפברואר 1986, שהיה יום שבת.
מיד אחרי שפלמה נרצח יצאו אלפי שבדים לזירת הרצח והניחו פרחים אדומים, סמל מפלגתו הסוציאל-דמוקרטית, ובנו חומת פרחים בגובה מטר.
הרצח ההוא ערער את תדמיתה של המדינה הסקנדינבית כמדינה בטוחה כל כך עד שפוליטיקאים יכולים להסתובב בה בציבור ללא הגנה. אלא ש-17 שנה אחר כך באה תזכורת נוספת לכך ששבדיה אינה המדינה שהיא חושבת שהיא, כשב-2003 שרת החוץ אנדה לינד נדקרה למוות במרכז קניות בשטוקהולם כשהסתובבה בו גם כן ללא שומרי ראש.
בימים שלפני יום השנה ה-30 לרצח פלמה התמלאו כלי התקשורת השבדיים בסיפורים על חייו ועל הקריירה הפוליטית של פלמה, אחד המנהיגים השבדיים הכריזמטיים ביותר עד היום. פלמה היה אישיות ראוותנית מעט ואפילו ילדותית והיה לו רקע אריסטוקרטי, אבל הוא נודע בהשקפות פוליטיות שמאלניות. חוגים שמרניים וגורמים בארה"ב התייחסו אליו בחשדנות. בקרב השבדים ובאזור הנורדי כולו הוא היה אהוב מאוד על רבים – אבל גם שנוא במיוחד על אחרים.
בליל הרצח שחרר פלמה את שומרי ראשו לביתם. הוא צעד הביתה עם רעייתו, ואז הרוצח ירה בו פעמיים בגבו וברח מהמקום לסמטה חשוכה. האיש היחידי שנשפט בגין הרצח, כריסטר פטרסון שהיה מכור לאלכוהול ולסמים, זוכה בערעור אחרי שהמשטרה לא הצליחה לספק ראיה טכנית כלשהי נגדו. פטרסון מת ב-2004.
יותר מ-100 בני אדם נחשדו בביצוע הרצח הבלתי מפוענח, ונקשרו בו תיאוריות קונספירציה רבות. בעבר דחתה המשטרה טיפים
רבים בנושא, והיום היא פתחה קו חם שהציבור מוזמן להתקשר אליו כדי לספק רמזים חדשים שיובילו לפתרון התעלומה.
אירועי זיכרון לראש הממשלה פלמה צפויים להיערך היום בכל רחבי שבדיה, ואירוע זיכרון מיוחד ייערך במרכז תרבות בשטוקהולם.