מהומות בגבול מקדוניה-יוון: גז מדמיע ורימוני הלם על מהגרים
משטרת מקדוניה השתמשה בכוח כדי לפזר מאות מהגרים ופליטים שפרצו את גבולה על רקע תסכולם מהגבלת מעברם למדינות האיחוד האירופי העשירות
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עד ראייה סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס שהמשטרה המקדונית ירתה גז מדמיע לעבר המון המהגרים והפליטים שהפילו שער ברזל והתיישבו על פסי רכבת וסירבו לזוז ממקומם תוך דרישה להיכנס לתוך שטח מקדוניה. "פתחו את הגבול! אנחנו רוצים ללכת לסרביה!", צעקו המהגרים בצד היווני של הגבול. למרות המהומה הגדולה באזור לא דווח על פצועים ומעצרים.
על פי ההערכות, 8,000 בני אדם התאספו בעיר הגבול היוונית הקטנה אידונמי הסמוכה למקדוניה. רוב הפליטים ומבקשי המקלט הם אזרחי סוריה ועיראק.
השמועה שהובילה לנהירת המהגרים לגדר
אלפי המהגרים והפליטים החלו לנהור לעבר הגבול לאחר שפרצה שמועה שהרשויות המקדוניות פתחו את הגבול, אלא ששמועה זו לא הייתה נכונה ושערי הגבול היו סגורים. ההמון העצום שהגיע לגדר התיל שחוצה בין יוון לבין מקדוניה השתמש במוטות כדי להפיל את אחד השערים במקום. עם נפילת השער הם ניסו להיכנס לתוך שטח מקדוניה ונתקלו כאמור במשטרה המקומית שירתה לעברם גז מדמיע.
22 אלף מהגרים ופליטים לפחות נתקעו ביוון בשבוע האחרון מאז שנכנסו לתוקף הגבלות המעבר החדשות בגבול בין יוון לבין מקדוניה ובמדינות אחרות בבלקן. מדי יום מתירות הרשויות במקדוניה למספר קטן של מהגרים להיכנס לשטחן. 6,500 מהגרים מבין אלה שתקועים ביוון הגיעו מסוריה ומעיראק והם שוכנים במחנה באידומני.
מעבר הגבול באידומני נחשב לנקודת מעבר עיקרית של המוני מהגרים. מאז ינואר 2015 נכנסו לאירופה יותר ממיליון מהגרים, רובם הגיעו בסירות מהגרים קטנות מטורקיה ליוון דרך הים האגאי.
בתחילה קיבלו הרשויות באירופה את הפליטים בזרועות פתוחות, אולם עם מספרם ההולך ומתעצם הן מתקשות לטפל במצב. הונגריה, למשל, סגרה את גבולותיה וסירבה לקבל מהגרים. מדינות נוספות במזרח אירופה אמרו שלא יקלטו מהגרים נוספים תחת הסכם מכסת המהגרים של האיחוד האירופי.
בחודשים האחרונים הגבילה אוסטריה את הכניסה לשטחה ויצרה אפקט דומינו שהשפיע רבות על מדינות הבלקן. משבר המהגרים הגדול, החמור ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, הוביל למתיחות רבה בין מדינות אירופה. אוסטריה סופגת באחרונה ביקורת קשה על מדיניותה כלפי המהגרים, ואילו יוון איימה לחסום החלטות שיתקבלו בפסגת האיחוד האירופי-טורקיה הקרובה אלא אם הגוש האירופי יכפה על המדינות החברות בו לחלוק בנטל המהגרים שנוהרים ליבשת.
בינתיים בצרפת החלו הרשויות לפרק חלקים ממחנה הפליטים בקאלה המכונה "הג'ונגל", שבו שוהים אלפי מהגרים המקווים להגיע לבריטניה דרך הנמל הצפוני של העיר. בשבוע שעבר אושרה התוכנית הממשלתית להרוס חלקית את המחנה הרעוע.