אחרי 20 שנה שוב יש קולנוע בעזה: "רוצים את סטאלון"
ב-1996 הוצתו בתי הקולנוע ברצועה על רקע מאבקים פנימיים, ועד כה הסתפקו התושבים בצפייה בסרטים בבית. יוזמה חדשה החייתה את קולנוע "הסהר האדום" והחלה בהקרנות דו-שבועיות: "אבל איפה הפופקורן?"
לראשונה מאז אמצע שנות ה-90 יכולים פלסטינים תושבי העיר עזה לצאת לסרט: 20 שנה אחרי שבתי הקולנוע הוצתו בשל עימותים אלימים פנים-פלסטיניים, הגיעו ביום חמישי האחרון 150 איש לאולם "הסהר האדום", שעד כה שימש רק להופעות מסורתיות או חגיגות. הם שילמו 10 שקלים כל אחד וצפו בסרט Oversized Coat של הבמאי הפלסטיני-ירדני נווארס אבו סאלח, שבוחן את החיים הפלסטיניים בשנים 2011-1987 תחת השלטון הישראלי.
לא מדובר במהפכה ליברלית שתביא את הוליווד לרצועה. שוברי הקופות הגדולים לא יגיעו בקרוב לאולמות קולנוע בעזה, ושלטון חמאס עדיין פוסל כל תוכן שאינו צנוע מספיק לטעמו. אבל המקרנים שוב עובדים בקולנוע "הסהר האדום", גם אם הם מוגבלים בינתיים לסרטים על המאבק הפלסטיני.
בעבר פרח הקולנוע בעזה. בשנות ה-50, עדיין תחת שלטון מצרים, תושבי הרצועה נהנו מסרטים מהעולם הערבי, מהמערב ומאסיה. בתי הקולנוע האלה הועלו באש לראשונה ב-1987 עם פרוץ האינתיפאדה הראשונה. הם שוקמו בשנים שלאחר מכן, אבל אז הוצתו שוב ב-1996 במסגרת מאבקים פנימיים בין הזרמים השונים אחרי כניסת אש"ף בהסכמי אוסלו.
חלק מהיושבים בקהל ב"הסהר האדום" שלפו ביום חמישי טלפונים ניידים ותיעדו בסרט פרטי את חזרתו של הסרט. בקהל ישב עלא אבו קאסם, סטודנט מקומי שמעולם לא היה בקולנוע. "אני שמח מאוד", אמר לרויטרס. "אבל איפה הפופקורן?".
מנהל התיאטראות ברצועה, באסל אל-אטוואנה, הוסיף: "עזה רעבה לקולנוע. שלילת בתי קולנוע היא הפרה של האנושיות שלהם".
בשל המגבלות, רוב תושבי הרצועה צופים כיום בסרטים רק באופן פרטי - בבית, בטלוויזיה, במחשב או ב-DVD, ופתיחת בתי קולנוע לקהל היא שינוי משמעותי. חוסאם סאלם, איש חברת "איין מדיה" שמימנה את ההקרנה ביום חמישי, סיפר שהיוזמה נולדה לפני כחודשיים כש-250 איש הגיעו להקרנה חד-פעמית שהתקיימה במקום. החברה תכננה בהתחלה להקרין רק סרט אחד בשבוע, בימי שבת, אבל לאור ריבוי הבקשות והחשיפה ברשתות החברתיות, הוסיפו גם סרט בימי חמישי.
נוכחים ב"הסהר האדום" אמרו באותו ערב שזה "בסדר" לראות סרטים על המאבק הפלסטיני, אבל הם רוצים לראות גם סרטים מצריים וסרטי פעולה עם שחקנים כגון טום קרוז וסילבסטר סטאלון. סאלם הסביר שסרטים כאלה דרושים אישור של משרד הפנים של חמאס, והמשמעות עלולה להיות קיצוץ סצנות שנחשבות "לא צנועות" - אפילו של נשיקה.