חרפה ישראלית: עובדים סוציאליים נדרשים לתמיכה כלכלית
סקר חדש, שנערך בקרב 300 עובדים סוציאליים, חושף תמונה עגומה: 85% מהם אמרו כי הם נאלצים להסתמך על עמותות כדי לסייע לאוכלוסיות במצוקה. 13% מהעובדים הסוציאליים נדרשים לעסוק במשרה נוספת לצורך השלמת הכנסה
"הרבה מהתוכניות שלנו כרוכות בגיוס משאבים מקרנות צדקה ועמותות, כי המדינה לא שמה מספיק כסף כדי לסייע לאנשים שהכי זקוקים לה". שני סרור טביב (29), עובדת סוציאלית במחלקה לשירותים חברתיים בעיריית ירוחם, מעידה על התחושות הקשות שעמן מסתובבים עובדי חוד החנית בתחום הרווחה בישראל. לקראת יום העובדים הסוציאליים שיצוין היום (ג') בכנסת אמרה סרור טביב כי "הרבה פעמים סל השירותים לא מספיק כדי לחלץ מעוני. לא פעם אנחנו נתקלים בקושי לעזור לאנשים עם טיפולי שיניים או באנשים שמוותרים על אוכל לטובת רכישת תרופות ולנו אין מספיק כלים לסייע להם".
בסקר חדש שערכה הקרן לידידות בקרב 300 עובדים סוציאליים עלה כי בהיעדר השקעה ממשלתית מספקת, מדווחים 85% מהנשאלים כי הם נאלצים להסתמך על עמותות וארגונים פילנתרופיים כדי להגיש סיוע לאוכלוסיות במצוקה. התוצאות המטרידות של הסקר מלמדות כי העובדים הסוציאליים אינם מקבלים כלים ואינם מתוגמלים ונושאים בנטל נפשי כבד. עם זאת, רובם עדיין ימליצו לחבריהם ומשפחתם לעסוק בעבודה הסוציאלית.
לפי הנתונים, כמעט שני שלישים (64%) מהעובדים הסוציאליים חושבים שהמדינה אינה מעניקה די משאבים לטיפול במצוקות הפונים ללשכות הרווחה. קרוב ל-60% נתקלים לפחות פעם אחת בשבוע במקרה שבו הם אינם מסוגלים להעניק טיפול מיטבי ללקוחותיהם בשל עומס בעבודה. לפי סרור טביב, בשנים האחרונות חל שיפור מסוים, אך לדבריה הדבר אינו מספק: "יש יותר תוכניות שעונות על הצרכים שמגיעים מהשטח אבל זה לא מספיק, ומובן שיש צורך במשאבים נוספים".
הנתונים מצביעים גם על תנאי העסקה ירודים בקרב מי שאמורים לטפל באוכלוסיות מוחלשות. יותר משליש מהעובדים הסוציאליים מדווחים כי הם מקבלים תמיכה כלכלית נוספת ממקורות שונים. אחד מכל שישה עובדים נדרש לתמיכה כלכלית ממשפחתו ו-13% מהעובדים הסוציאליים נדרשים לעבוד במשרה נוספת על מנת להשלים הכנסה.
כפועל יוצא מכך, כ-80% מהעובדים הסוציאליים בישראל סבורים שהמדינה אינה מעריכה את עבודתם, וערך השכר צוין כביטוי העיקרי לחוסר ההערכה. עם זאת, רוב העובדים הסוציאליים (54%) עדיין היו ממליצים לחבריהם לעסוק במקצוע. "רוב החברים שלי נותנים את הנשמה לעבודה ועובדים שעות ארוכות מאוד, והתגמול רחוק מאוד מלשקף את המצב הזה", אמרה סרור טביב.
לדברי יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק, "ממצאי הסקר מאשרים את המציאות העצובה והמצערת שבה פועלים העובדים הסוציאליים ועליה אנו מתריעים כבר שנים. העובדה שהעובדים הסוציאליים ממשיכים להאמין
במקצוע זה וימליצו לחבריהם ובני משפחתם לעסוק בו, מאפשרת לאוצר להמשיך להתעלם ממציאות שאינה מאפשרת מתן סיוע הולם לאוכלוסיות שבטיפולנו ולהתעמר בעובדים הסוציאליים, במתן שכר לא ראוי ובצורך שלהם להיסמך על בני משפחה ואחרים".
נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, אמר: "תוצאותיו העגומות של הסקר צריכות להדליק נורה אדומה בקרב ההנהגה הישראלית. תחושותיהם הקשות של הפקרות וזלזול מצד המדינה והסתמכותם הרבה על תרומות מהוות סמל ראשון במעלה להתפוררותה של מערכת הרווחה והאחריות החברתית בישראל".
סגן יו"ר הכנסת, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), הוסיף: "הסקר הזה הוא בבחינת זעקת השטח. אני קורא לעו"סים לחדש את מאבקם לשכר טוב יותר ולהשקעה מסיבית יותר ברווחה. עוני הוא לא בעיה של הרווחה, הוא בעיה לאומית".