קבוצות רכישה: כל מה שרציתם לדעת
מה היתרונות בהצטרפות לקבוצת רכישה, אילו סיכונים טמונים בהן, על מה אחראים מארגני הקבוצות ומה צריך לבדוק? מדריך
בשיתוף לאומי למשכנתאות
בשנים האחרונות בוצעו בישראל אלפי עסקאות נדל"ן במתכונת של קבוצת רכישה. מדובר בהתאגדות של אנשים פרטיים לצורך רכישת קרקע ובנייה עצמית של פרויקט מגורים. אולם כיום, מארגני קבוצות הרכישה כבר השתכללו ומדובר בחברות ועמותות גדולות. אלה מנהלות את התהליך מרגע ההצטרפות לקבוצה ועד מסירת המפתח לדירה.
המטרה העיקרית בחברות בקבוצת רכישה היא להוזיל את עלויות הבנייה, בהשוואה לעלויות רכישת דירה מקבלן. חברי הקבוצה בוחרים את הליווי המשפטי והליווי הבנקאי, ומתנהלים באופן עצמאי לצורך קבלת הצעות מחיר מאנשי מקצוע.
ארגון וגיבוש קבוצת הרכישה נעשה, כאמור, על ידי גוף מנהל שמלווה אותם לאורך התהליך: החל משלב רכישת הקרקע, דרך מציאת מימון בנקאי, בחירת אנשי מקצוע (רואה חשבון, ייעוץ משפטי, ניהול, תיאום ופיקוח הנדסי וכו'), ועד לבחירת קבלן ביצוע ומסירת הדירות. המארגנים אף מציעים לחברי הקבוצה לבחור נציגות שמשמשת כוועד מנהל, המקבל החלטות בשם חברי הקבוצה.
כשאתם מחליטים להצטרף לקבוצת רכישה, תחילה עליכם לבדוק את הרקע של המארגנים - מי הגוף העומד מאחורי ארגון קבוצת הרכישה (יזם פרטי, חברה); מהו הניסיון העסקי והניהולי של המארגנים; האם הם היו מעורבים בפרויקט דומה; והאם יש התחייבות של החברה המארגנת לליווי וניהול קבוצת הרכישה עד קבלת המפתח.
עם בעלי הקרקע יש לבדוק מהם עיקרי ההסכם בין בעל הקרקע לבין מארגני קבוצת הרכישה, והאם נשארת להם אחיזה בקרקע. מארגני קבוצת הרכישה יציעו לכם גם אדריכל - לגביו צריך לבדוק האם הוא בעל ניסיון בהובלת פרויקטים למגורים והאם יש לו ניסיון בעבודה מול רשויות והוצאת היתרי הבנייה. לגבי עורכי הדין המלווים את העסקה והנאמנים, יש לבדוק אם הם מייצגים את חברי הקבוצה.
למרות היתרונות, יש גם סיכונים: כך, למשל, בתחילת הפרויקט לא תמיד יודעים חברי קבוצת הרכישה כמה ישלמו על הדירה, בסופו של דבר, בגלל הוצאות בלתי מתוכננות כמו עלות גבוהה של הקרקע, עיכובים בקבלת היתרי בנייה, שינויים בסטנדרט הבנייה וכו'.
חשוב לשים לב שבוחרים את בעלי המקצוע המתאימים לעבודה. אם חברתם לקבוצת רכישה במסגרת של חברה או עמותה גדולה ומוכרת, סביר להניח שהבעלים ידאג להתקשר עם בעלי המקצוע המתאימים. אבל אם מדובר בקבוצת רכישה קטנה יותר, עליכם לעשות שיעורי בית, כדי שלא ייווצרו עיכובים או ליקויים בבנייה.
תתחילו את שיעורי הבית עם 6 טיפים לבחירה מושכלת של קבוצת רכישה