שתף קטע נבחר
 

מהפכה בענף המלצרות: טיפ לא ייחשב שכר

בשורות למלצרים ולמלצריות: הצעת חוק שזוכה לתמיכת חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית, מנסה להסדיר את תנאי העסקתם. מוצע: תשר לא ייחשב עוד לשכר עבודה והם יקבלו תשלום גם על כוננויות. צפו בדיון באולפן

ענף המלצרות נחשב לענף עם ההפרות הרבות ביותר של זכויות העובדים בו, שרבים מהם אינם מקבלים זכויות סוציאליות בסיסיות. אבל ייתכן כי בקרוב זה ישתנה: ביום ראשון תעלה לאישור הממשלה הצעת חוק חדשה שנועדה להסדיר את תנאי ההעסקה בענף ולפיה תשר לא ייחשב עוד לשכר עבודה ועובדים יהיו זכאים לתלום גם על כוננויות.

 

 

הצעת החוק גובשה על ידי ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) בעבודה שארכה למעלה משנתיים וזוכה לתמיכה של 63 חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה. מדוע ההצעה נדרשת והאם היא צפויה לחולל מהפכה בזכויות העובדים בענף? צפו בדיון שערכנו באופן ynet בהשתתפות אלון לי גרין, פעיל חברתי ומיוזמי הצעת החוק.

 

צילום: חגי דקל אורי דוידוביץ'

צילום: חגי דקל אורי דוידוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בהצעת החוק מפורט כי בענף המלצרות מועסקים כיום למעלה מ-100 אלף עובדים ועובדות כמלצרים, ברמנים, מארחים, טבחים, עוזרי מטבח ושוטפי כלים. רובם אינם מקבלים זכויות סוציאליות בסיסיות בהן תשלום על שעות נוספות, תשלום על שבת וחג, ימי מחלה וחופשה, פנסיה ודמי הבראה, דמי נסיעות ופיצויים.

 

הסיבה לכך היא הנוהג לפיו המעסיקים מסתמכים על הטיפים כתשלום שכר ומשלימים שכר מהכנסות העסק רק כאשר התשר לא מגיע לגובה של שכר מינימום לשעה. לא רק העובדים נפגעים מנוהג זה אלא גם הלקוחות - שמתמרמרים שטיפים מגיעים לקופת המסעדה במקום למלצר, וגם בהכנסות המדינה במידה שהטיפים נכנסים ישירות לכיסם של המלצרים.

 

ההפסד למלצרים: כ-7,000 שקל בשנה

החוק החדש מציע כאמור כי התשר ייחשב מתנה הניתנת בעבור השירות לעובדים וכי המעסיק לא יוכל להשתמש בו כשכר במסגרת חוק שכר המינימום אלא יפריש מהכנסות בית העסק את השכר לעובדים. כדי להקל על המעסיקים להסתגל לחוק החדש, מוצע לתת להם הטבות במס לחמש שנים הכוללות 3 נקודות זיכוי במס ומס חברות מופחת בגובה של 24%.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ח"כ חנין מעריך כי מלצר או מלצרית ממוצעים מפסידים כ-7,000 שקל בשנה בשל אי קבלת זכויותיהם הסוציאליות. "למלצרים מגיע שכר ומגיעים תנאים סוציאליים", מסר חנין. "טיפ זה לא משכורת, טיפים הם דמי שירות שהלקוח בוחר להשאיר בסוף השירות. שכר, לפי החוק ישראלי, הוא תשלום של לפחות שכר מינימום, שיוצא מהכיס של המעסיק, על כל שעת עבודה של העובד. העבודה במלצרות נחשבת אמנם לעבודה זמנית, אבל רוב העובדים והעובדות בענף, עובדים בממוצע לפחות שלוש שנים ואלו שנים של זכויות אבודות". 

 

בנוסף לאי מתן זכויות סוציאליות - עובדי ענף המלצרות סובלים מהפרות רבות נוספות כגון ניכוי שכר עבור ציוד שנשבר או לקוחות שבורחים מבלי לשלם, אי תשלום על התלמדות ועוד - שאינן לפי חוק. חנין סבור כי הצעת החוק החדשה תאפשר לפתור גם בעיות אלו. "עבודה ללא שכר מסודר, כלומר בטיפים, מובילה לעתים קרובות לניצול נוסף של המלצרים, בהן  שעות "סטנד ביי" ותקופות התלמדות ללא תשלום. מכיוון שעבודה לא מסודרת אינה מוגנת, היא פירצה להרעת תנאים על חשבון המלצרים".  

 

ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), ששותפה ליוזמת החוק ועבדה כמלצרית במשך 3 שנים בתקופת האוניברסיטה, מסרה כי "כמלצרית לשעבר אני מקפידה להשאיר טיפים גבוהים, אבל לא הייתי רוצה לדעת שהמלצרים תלויים בטיפ שלי ולא מקבלים לכל הפחות שכר מינימום בנוסף לטיפים. במקצת המסעדות הטיפים מאוד משתלמים, אבל ברבות לא, ומלצרים מוזמנים לשעות ארוכות ויבשות בלי שכר. אנחנו ננסה להסדיר את השוק הפרוץ הזה ולהביא לכך שבנוסף לטיפים למלצרים יהיה שכר בסיסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
ח"כ חנין, יוםזם ההצעה. "טיפ זה לא משכורת"
צילום: ירון ברנר
מומלצים