שתף קטע נבחר

 

מהפכת פינוי הפסולת שאולי תגרום לירידה בארנונה

מבדיקת המשרד להגנת הסביבה עולה כי הריכוזיות והשליטה של מונופולים ארציים ואזוריים בשוק הפסולת מייצרות רווחים עודפים של מאות מיליוני שקלים בשנה. השר גבאי, שחתם על צו הפיקוח, אמר: "הציבור מממן היום, דרך הארנונה, את הרווחים העודפים של העוסקים בתחום הפינוי והטיפול בפסולת"

הסוף לריכוזיות בתחום הפסולת? המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר הודיעו על פיקוח מחירים בתחום הפסולת. זאת בעקבות המלצת ועדת המחירים המשותפת של המשרדים. השר להגת הסביבה אבי גבאי ושר האוצר משה כחלון חתמו על צו הפיקוח, לפיו תחול חובת פיקוח על העוסקים בפסולת מעורבת במקטע החוץ-עירוני, וספציפית על קבלני שינוע, על תחנות מעבר ועל אתרי הטמנה.

 

העוסקים בתחומים אלה יחוייבו להעביר למפקחת על המחירים במשרד להגנת הסביבה נתונים על פעילותם העסקית, לרבות העברת דוחות כספיים, מאזני כמויות, פירוט על אודות מבנה החברה ובעלי עניין, תיאור התהליך התפעולי בחברה, מידע על לקוחות, תעריפים ועלויות.

 

ארכיון ( צילום: shutterstock ) ( צילום: shutterstock )
ארכיון( צילום: shutterstock )

 

המהלך הגיע בעקבות כשלי שוק שיצרו ענף ריכוזי, ללא תחרות ואף חשש לתיאום מחירים. תלונות החלו לזרום למשרד להגנת הסביבה ולמרכז השלטון המקומי על רשויות שהפכו לשבויות בידי מנהלי אתרי הפסולת השונים. מחירי ההטמנה עלו בין השנים 2008 ל-2013 בחלק מהמטמנות בכ-90 עד 100 אחוזים. "שיעור עלייה זה אינו מוסבר על ידי נתוני המשק הזמינים וניתן לראותו כבלתי סביר", כותב סמנכ"ל כלכלה וטכנולוגיה במשרד להגנת הסביבה, ד"ר אור גולדפרב, במסמך השימוע. "מספר הקבלנים בכל אזור ובארץ כולה הוא קטן, ומאופיין בחלקו על ידי בעלויות צולבות". עוד ציין כי "הנתונים מצביעים על תחרות מועטה או לא קיימת באספקת שירות פינוי וטיפול בפסולת, וחשש לניצול כוח שוק על ידי ספקי השירות".

 

זינוק של עשרות אחוזים במחיר

אחת העיריות הציגה עליית מחירים של כ-50% בין 2008 ל-2015 במחירי ההטמנה. עירייה גדולה אחרת טענה שהיא נתקלת בקשיים בהתקשרויות עם קבלנים, התלוננה על היעדר תחרות וחוסר יכולת מיקוח. אותה רשות דיווחה על עליית מחירים של כ-70% במהלך שנים ספורות. היו מספר לקוחות שהתלוננו שהריכוזיות גבוהה ושהם שבוים של תחנות מעבר ושל אתרי הטמנה באזור שלהם.

 

אחרים סיפרו כי מחירי פינוי הפסולת עולים ממכרז למכרז על פני השנים. יש לציין כי אותן רשויות חוששות להיחשף, שכן הן מבקשות לשמור על יחסים "ידידותיים" עם מנהלי אתרי ההטמנה וחוששים כי אם יוודע על תלונותיהם יעלו להם את המחירים. אחד מנציגי המועצות האזוריות סיפר שעלויות הטיפול בפסולת כבר הפכו לנטל כלכלי כה כבד עבורם, שהם חוששים מעלייה נוספת במחיר.

 

השר אבי גבאי. "הציבור מממן דרך הארנונה" (צילום: יובל הנדלר) (צילום: יובל הנדלר)
השר אבי גבאי. "הציבור מממן דרך הארנונה"(צילום: יובל הנדלר)

 

המשרד להגנת הסביבה ערך בדיקת בנושא, ממנה עולה כי הריכוזיות והשליטה של מונופולים ארציים ואזוריים בשוק הפסולת מייצרות רווחים עודפים של מאות מיליוני שקלים בשנה בשנה, הגורמים לעליית יוקר המחייה של הציבור. "הציבור מממן היום, דרך הארנונה, את הרווחים העודפים של העוסקים בתחום הפינוי והטיפול בפסולת". אומר השר גבאי. בעקבות ממצאי העבודה והחלטת ועדת המחירים, התקיים שימוע לבחינת פיקוח על שוק הפסולת העירונית המעורבת שכולל חובת דיווח על רווחיות ומחירים בשוק.

 

בהליך איסוף הראיות נגד חברות הטיפול בפסולת, עלה כי חברה צד ג', שנותנת שירותים שונים אחרים שלא בתחום הפסולת לרשויות מקומיות, העידה כי שוק הפסולת ריכוזי ושההוצאה של הרשות על טיפול בפסולת היא מההוצאות הגבוהות של הרשות. בעלי עסקים בתחום הטיפול בפסולת התלוננו כי האתרים מתנהלים בצורה דורסנית ומפלה.

 

המטמנות: יש לנו עלויות

מנגד, העוסקים בתחום התלוננו שהעבודה של המשרד הייתה לא מספקת, שהעבודה התבססה על מידע חלקי ונתונים לא עדכניים. עוד טענו שלא נלקחו בחשבון על העלויות המושתות עליהם כמו עלויות שיקום ועלויות טיפול בתשטיפים. מנהל אתר חגל, רוני קומר, הסביר את עליות המחירים: "המגמה היא להעלות את מחירי ההטמנה כחלק ממדיניות מוצהרת של המשרד להגנת הסביבה כדי להכריח את השוק לעבור למחזור. בנוסף, רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) העלתה את תשלום התמלוגים על הקרקע במאות אחוזים ב-6-7 שנים האחרונות. המגמה כיום היא סגירה של אתרי הטמנה, וברגע שאתה סוגר אתר התחרות קטנה".

 

יחד עם זאת ציין כי ככל הידוע לו לא נסגרו אתרים, אך נעשה ניסיון לצמצמם.

 "אין לי בעיה שיפקחו. אבל אני מקווה שייקחו בחשבון ששילמנו מראש לרמ"י על השימוש בקרקע". מנהל אתר תאנים של איגוד ערים לפסולת מוצקה גליל מזרחי וגולן, אביהו ביאלי, הסביר את המחירים השונים שגבו מלקוחות: "החל מהחודש הקרוב נעבוד רק עם רשויות, בלי קבלנים פרטיים, עם מחיר שווה לכולם. נכון, היו אצלנו מחירים שונים, אבל כעת זה ישתנה".

 

ממטמנת אפעה שבמועצה האיזורית תמר נמסר: "אנו מודעים מזה זמן מה לכוונת המשרד להגנת הסביבה לקיים פיקוח על המחירים. במהלך החודשים האחרונים העברנו למשרד נתונים לפי דרישתו אודות המטמנה. אפעה פעלה ותמשיך לפעול בהתאם לכל החלטה מחייבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים