שתף קטע נבחר
 

מחאת העו"ס: "אנחנו הדור החדש של העניים בארץ"

נציגי העובדים הסוציאליים ניצלו ציון יום העובד הסוציאלי בכנסת בניסיון לעורר מודעות לתנאי העסקתם: "מי יכול לחגוג כשמחצית מהעובדים בשוק הם עובדי קבלן, במעמד ובתנאים הנחותים ביותר בשוק העבודה?". יו"ר ועדת השקיפות: "קל לנצל עובדות בגלל מחויבותן למקצוע"

"אנחנו הדור החדש של העניים בישראל", אמרה היום (ג') בכנסת יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק, לציון יום העובד הסוציאלי - אשר שהיה אמור להיות חגם של עובדי הרווחה שתפקידם לשפר את חיי המגזרים המוחלשים. "מי יכול לחגוג כשמחצית מהעובדים בשוק הם עובדי קבלן, במעמד ובתנאים הנחותים ביותר בשוק העבודה?", שאלה אחת העובדות לאור הנתונים האלה שהוצגו בוועדת השקיפות.  

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

חרפה ישראלית: עובדים סוציאליים נדרשים לתמיכה כלכלית

עובדים סוציאליים: לא נהיה עובדי קבלן

 

מציג הנתונים, רועי פרלמן מאיגוד העובדים הסוציאליים, ציין כי 9,000 מתוך 20 אלף עובדים הן עובדות המועסקות במתכונת מופרטת, המועסקות בידי חברות וארגונים פרטיים. משך העסקתן הינו 2.5 שנים בממוצע. המספרים המדויקים נשמרים בסוד במשרדי הרווחה והבריאות, בטענה כי "חוק חופש המידע לא חל היכן שאין מידע". בדיון בכנסת הודו נציגי כי בגלל ריבוי המתווכים לא מתקיימת מדידה לבדיקת יעילות ההפרטה מבחינת איכות השירות, וכן העלות למדינה.

 

"המדינה היא שיצרה את תופעת ההעסקה הקבלנית, והעובדות מספרות על פחד גדול לדרוש את הזכויות שלהן מהמעסיק בפועל - ועל המפקחים בשטח נאסר לעסוק בתנאי השכר", אמר פרלמן. יו"ר הוועדה ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) הגיבה, "נורא לשמוע כמה קל לנצל עובדות בגלל מחויבותן למקצוע". שר הרווחה הקודם ח"כ מאיר כהן (יש עתיד): "צריך לבטל מיד חוזה עם קבלן שייתפס בעבירה על חוקי עבודה".

 

"לממשלה נוח לעבור דרך מתווכים"

היו"ר שפיר סיכמה: "נוח לממשלה שלא רוצה לספק שירות אמיתי לאזרח, לעבוד דרך מתווכים במערכת מסורבלת, ובהיעדר נתונים, אין גם הכשרה מקצועית כדי שעובדות סוציאליות מצליחות יישארו בתפקידן תקופה ממושכת כדי לתת את השירות הטוב ביותר. נדמה שיש פה מערכת שמסיבות אידיאולוגיות בחרה שלא לייצר נתונים ולא לבדוק את עצמה - על מנת שלא לגלות שהאידיאולוגיה שלה לא עובדת במציאות".

 

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ציינה את יום העובד הסוציאלי בדיון מיוחד עם מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שלמה מור-יוסף. הוא אמר, "אנחנו מקיימים 20 מיליון בדיקות בשנה עם הצרכנים שלנו ואפילו אם נמצא שאנחנו 95% בסדר, זה אומר שמיליון אנשים לא מרוצים מאיתנו". הוא ציין כי תשלומי הגמלאות עומדים על 79 מיליארד שקל בשנה כשתקציב הביטחון עומד על 60 מיליארד שקל, ועדיין "צריך לדון בגובה הקצבאות כי המדינה לא מתערבת מספיק".

 

סמנכ"ל המוסד, אילנה שרייבמן: "הפער בין השירות אותו שיפרנו לאין ערוך לבין התדמית שלנו הוא טרגדיה יוונית". נציגת ארגוני הנכים שמחה בניטה: "יש פער בין מה שמוצג כאן למה שקורה בשטח, .במיוחד במגזר הערבי. שם זו קטסטרופה". פרופ' מור יוסף בסיכום: "אנחנו לא טוענים שהכול בסדר, לפנינו עוד דרך ארוכה. יש מה לשפר גם בחקיקה להגדלת הקצבאות ובטיפול המקרים חריגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים