שתף קטע נבחר
 

קחו נשימה עמוקה: לעשות אינהלציה ב-2 דקות

אופיר חזות וד"ר ערן אילת חיפשו דרך להקל על הסובלים מבעיות נשימה שצריכים להשתמש באינהלציה באופן תכוף, והמציאו מכשיר שמקצר את זמן הטיפול מ-15 ל-2 דקות, יעיל יותר מבחינת מתן התרופה ואפשר לשאתו לכל מקום. "הכל עניין של עבודה קשה והתמדה", הם אומרים

בשיתוף חברת "טבע"

 

נשימה היא פעולה שכולנו מבצעים בלי ממש ללמוד איך עושים אותה. מרגע שאנחנו יוצאים מבטן אמנו אנחנו יודעים, כמו בקסם, להשתמש בריאות ולנשום מלוא אוויר כדי לחיות.

 

בעיות נשימה יושבות על קשת רחבה של הגדרות, אנחנו יכולים לסבול מבעיה כי אנחנו מקוררים, או מקוצר נשימה בגלל חילופי מזג אוויר או אבק ועד לבעיות רציניות יותר. אלו הסובלים מבעיות נשימה מכירים את המשאפים ומכשירי האינהלציה המוצעים כדי להקל על החולים.

 

השימוש במשאף אמור לתת מענה באותו רגע, למקרה של קוצר נשימה. במקרים חמורים יותר יש לגשת למרפאה או לבית החולים ולעבור אינהלציה בעזרת מסכה המחוברת למכשיר גדול שמחדיר את התרופה כשהיא במצב של גז דרך הפה, התהליך נמשך, לרוב בין 8 ל-15 דקות.

 

אופיר חזות וד"ר ערן אילת (מנכ"ל ויזם בהתאמה) הם בעלי חברת הסטארט-אפ מיווי פארמה (MeWay Farma) המייצרת מוצרים לתחום הריאות, כאלו שמקלים על סימפטומים כשל אסתמה ו-COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית) במטרה להקל על חייהם של החולים.

במקום לשבת 15 דקות, אפשר יהיה לקבל טיפול ב-2 דקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
במקום לשבת 15 דקות, אפשר יהיה לקבל טיפול ב-2 דקות(צילום: shutterstock)
 

חזות ואילת מסבירים כי הטיפולים כיום הם במשאפים, הנחשבים לטיפול מהיר ופחות יעיל, או נבולייזרים שהם מכשירי אינהלציה, שהם מכשירים גדולים שהטיפול בהם אורך כ-12-15 דקות, כשהמינימאלי יכול להגיע ל-8 דקות. זה טיפול ארוך יותר ממשאף, אבל גם יעיל יותר.

 

השניים בדקו וחקרו את נושא האינהלציה, ומצאו כי זמן השימוש במכשיר כזה, שלא תמיד אפשר להחזיק בבית ומצריך הגעה למרפאה או לבית חולים, הוא ארוך, בעיקר עבור ילדים שלא תמיד מסוגלים לשבת כ-15 דקות במקום אחד ולקבל את הטיפול. אז מה עושים? ממציאים משהו חדש שמקצר את זמן הפעולה ומייעל אותה.

 

"עושים על ידי שני דברים עיקריים", הם מסבירים. "אחד הוא שבירת הטיפות של התרופה לגודל קטן יותר, ככל שהן יותר קטנות כך נכנסות יותר עמוק לריאות. כמו כן, המערכת מתוזמנת נשימה, כלומר רק כשנושמים פנימה נכנסת כמות קטנה ואין זרימה קבועה שעלולה לבזבז את החומר. יתרון נכבד נוסף הוא גודל המכשיר שהצטמצם לממדים של סלולרי ואפשר לקחת אותו לכל מקום.

 

"הרעיון נולד מתוך הבנה של הצורך, לימוד מעמיק של השוק ושל הצרכים, ועבודה מעמיקה וחורשת. כרעיון ראשוני בודקים היתכנות אם זה בכלל אפשרי, ואז בודקים מוצרים בשוק, רושמים פטנט, מגייסים סכום ומפתחים קונספט ומשם הוא ממשיך בכל דרכים."

 

חממה לסטארטאפיסטים

חזות ואילת קיבלו עזרה מהחממה - ה-סנארה ונצ'רס (השם נגזר מהפועל "לרפא" בלטינית) יוזמה משותפת של טבע ורויאל פיליפס ההולנדית שמהווה פלטפורמת השקעות הפועלת במסגרת חממה טכנולוגית, על פי רישיון שהוענק לה מתוכנית החממות הטכנולוגיות של המדען הראשי במשרד הכלכלה.

 

סנארה ונצ'רס מעניקה מימון ותמיכה לחברות ישראליות הפועלות לפיתוח טכנולוגיה רפואית ומכשור רפואי בתחומים של רפואה דיגיטלית, ניהול מחלות, מעקב וחיישנים, טיפולים זעיר פולשניים מונחי אמצעי דימות, מתן תרופות ושילובים של תרופות ומכשור רפואה.

 

"הגענו לחממה אחרי בדיקת היתכנות, מסבירים חזות ואילת. "התחלנו מרעיון, עשינו בדיקות פיזיקליות וגם בדקנו את השוק כדי לראות לאן אנחנו מכוונים. משם התחלנו פיתוח ראשוני של קונספט ואז הרכבנו ממש מערכת, אב טיפוס שמדמה בגדול את המוצר הסופי, את התהליכים והטכנולוגיה שמתרחשים. לקחנו את זה לטכניון, עשינו בדיקות של גודל הטיפה והזרימה של החומר במערכת, והן יצאו מאד חיוביות."

 

 

ההערכה היא שתוך שנתיים וחצי-שלוש, תלוי ברגולציה, ניתן יהיה לשווק את המוצר, כשבמקור השניים החלו לעבוד על המוצר לפני כשנה וחצי.

 

התמדה זה עיקר העניין

פעמים רבות אנחנו שומעים על המצאות שמקלות באופן משמעותי על חולים ונדמה כאילו זה קרה בן לילה, אבל חזות ואילת רוצים להדגיש שמדובר בלא מעט עבודה קשה וסיזיפית, שמצריכה מחקר רב ובדיקות עקביות ומעמיקות.

 

"תהליך פיתוח זה לא משהו כמו שרואים לפעמים בסרטים או קוראים, על הצלחות אינסטנט. החיים הרבה יותר מורכבים ויש לא מעט עבודה קשה, צריך להשקיע המון מחשבה, וגם להיכשל פעם אחר פעם. בסופו של דבר אתה צריך להיות מאד נחוש ומאד עקשן על מנת להביא מוצר לקו הגמר."

 

זה גם המסר שלהם לתלמידים - להתמיד ולהשקיע ולא לוותר. אם חשבתם על המצאה כלשהי שיכולה לשנות את העולם, להקל על חולים ולעזור לאנושות - אל תוותרו ותשקיעו, גם אם נתקלים בקיר, תמצאו את הסולם שיעזור לכם לעבור אותו והתקדמו קדימה.

 

חדש: המורים של המדינה במסלול המדעים

תחרות "המורה של המדינה" יצאה לדרך, זו השנה השמינית, במטרה להוקיר ולתת כבוד למורים שלנו. השנה, בפעם הראשונה, ייבחרו גם מורים במסלול המדעים ביוזמת חברת "טבע". 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים