שתף קטע נבחר

 

נתניהו למנדלבליט: לשקול גירוש משפחות מחבלים לעזה

לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה קבע כי גירוש משפחות מחבלים שסייעו לטרור לרצועת עזה מנוגד לדין הישראלי והבינלאומי, ראש הממשלה פנה למנדלבליט: "כלי שיצמצם את פעולות הטרור"

 

מנדלבליט ונתניהו (צילום: מרק ישראל סלם) (צילום: מרק ישראל סלם)
מנדלבליט ונתניהו(צילום: מרק ישראל סלם)

רוצה צעד הרתעתי: ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה היום (ד') במכתב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה לקבל את חוות דעתו המשפטית לאפשרות של הרחקה לרצועת עזה של בני משפחות מחבלים המסייעים לטרור.

 

המכתב מגיע לאחר שמנדלבליט קבע כי הצעד מנוגד לדין הישראלי וגם לדין הבינלאומי. "המפגעים הללו באים לעתים ממשפחות שמעודדות ומסייעות לפעולתם", כתב נתניהו.

 

הוא פנה למנדלבליט בבקשה לחוות דעת משפטית והסביר: "אני סבור שהשימוש בכלי זה יביא לצמצום משמעותי בפעולות הטרור נגד מדינת ישראל, אזרחיה ותושביה". 

 

המכתב של נתניהו למנדלבליט ()
המכתב של נתניהו למנדלבליט

שרים בממשלה שמעו את היועץ המשפטי מנדלבליט אומר כי קיים חשש שגירוש מחבלים או הגלייתם לעזה וסוריה יגרום לתביעות נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג בגין ביצוע פשע מלחמה. בשל כך הדרג המשפטי מונע בשלב זה לאשר מדיניות כזאת.

 

הנושא עלה בממשלה כבר ב-2014, אולם היועץ המשפטי הקודם, יהודה וינשטיין, הבהיר מדוע הדרג המשפטי הצבאי והאזרחי מביע התנגדות למהלך. ההערכה היא שגם היועץ הנוכחי מנדלבליט, שכיהן כפרקליט הצבאי הראשי, תומך בעמדה זו בשל התמחותו במשפט בינלאומי. עם זאת יצוין כי לפני יותר מעשור אישר בית המשפט העליון הגליה לעזה של ראשי טרור.

 

בעבר הוחלט להעדיף שימוש בנשק של הריסת בתי משפחות מחבלים, וזאת לפי חוות דעת של השב"כ, שטען כי הריסת בתים היא עונש מרתיע שעשוי להניא מחבלים פוטנציאליים ממעשי הרג.

 

בכל הדיונים של הדרג המשפטי, כולל היוועצות עם מומחים למשפט בינלאומי, התברר לו כי קיימת הסתייגות מוחלטת מהצעד. לטענתו, מדובר בצעד שיגרור את ישראל בוודאות לבית הדין בהאג, שרואה בהגליה או גירוש פשע מלחמה.

 

שר התחבורה והמודיעין ישראל כץ בירך על בקשת נתניהו: "ביום שני הקרוב בכוונתי להגיש לכנסת, באמצעות חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, הצעה לשינוי החוק הישראלי על מנת לאפשר גירוש, או הרחקה של משפחות מחבלים לסוריה או לעזה. אם תינתן תמיכת הממשלה, צפוי ההליך להיות מהיר ומקוצר. כפי שאמרתי בעבר: נשנה את החוק הישראלי ונתמודד עם הלחץ הבינלאומי".

 

עימות פומבי לגבי ההתנתקות מעזה

נתניהו התייחס ביום שני לעניין ההתנתקות מעזה. במהלך ישיבה מיוחדת לזכרו של ראש הממשלה המנוח אריאל שרון במליאת הכנסת טען נתניהו כי הפינוי החד-צדדי מהרצועה סייע לגורמי הטרור ברצועה. "לצערי, העברת האחריות השלטונית לפלסטינים לא רק שלא העלתה אותנו לדרך השלום, אלא הגבירה את ההתחמשות של גורמי טרור", אמר ראש הממשלה.

 

נתניהו ציין עוד בהקשר זה כי "הסדר מדיני שהחזיק 100 שנים קורס כעת. אינני יודע מה חושב אריק היום, מה היה עושה היום. אינני מתיימר לדבר בשמו. בכלל הייתי אומר שהסערה שפוקדת את אזורנו מחייבת אותנו במשנה זהירות ומשנה כוננות. המחויבות שלנו והחובה שלנו היא להפיק לקחים מפרק זה".

 

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, התייחס אף הוא בדבריו בישיבה להתנתקות מעזה. לדבריו, "בתקופת כהונתו האחרונה שרון זיהה גם ראה את הסכנה הדמוגרפית. זיהה, דיבר ועשה. הוא ראה מיליון וחצי פלסטינים בעזה

שהולכים וגדלים במספרם, והחליט להתנתק מהם. שלא יהיו חלק ממדינת ישראל. כדי לשמור על מדינת ישראל כמדינה יהודית. אני שומע את כל אלה שרוצים לספח את יהודה ושומרון עם הפלסטינים למדינת ישראל. הם ממשיכים לתקוף את אריאל שרון על ההתנתקות מעזה. אבל מעניין, אני לא שומע אף אחד מהם מציע שנחזור לעזה".

 

הרצוג אמר עוד כי "חלק מאיתנו היה כאן ב-2004 וב-2005 כששרון הציג את תוכניתו לפינוי חבל עזה וצפון השומרון, תוכנית ההתנתקות. מבלי להיכנס למחלוקת על התוכנית גופא, אי אפשר היה שלא להתפעם מתעוזתו ומנהיגותו. כמו סלע איתן לא מצמץ ולא פזל. לא פחד להתעמת עם מפלגתו ועם מרכז הליכוד ועם שותפיו הקרובים ביותר לדרך. התנהלותו הפוליטית והמדינית באותה עת הייתה ייחודית ומקורית ממש בית ספר למדינאות ופוליטיקה החל מן היציאה מאופל האינתיפאדה, עובר לוויכוח על הצורך להקים מדינה פלסטינית במרכז הליכוד מולך, ראש הממשלה, ועד לביצוע ההתנתקות במנהיגות נדירה שכמעט אין שני לה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מנדלבליט ונתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים