לראשונה בעולם: הושתל עמוד שדרה שהודפס בתלת מימד
נוירוכירורג אוסטרלי הצליח להשתיל לראשונה בעולם עמוד שדרה שהופק במדפסת תלת מימדי לאחר שהוצא מהמקום גידול סרטני מגבו של מטופל. הניתוח פורץ הדרך נמשך 15 שעות, והוא מאפשר נתיב חדש להשתלות איברים ועצמות בתלת מימד
המדפסות התלת מימדיות שוב בשירות הרפואה: רופא אוסטרלי הצליח להסיר לראשונה בעולם גידול סרטני מצווארו של מטופל, והחליף אותו בחוליות שהופקו במדפסת 3D. הניתוח המורכב נמשך 15 שעות, כשסכנת חיים ריחפה מעל המטופל, בשל המיקום של הגידול קרוב מאוד לכלי דם ועצבים מרכזיים.
הדפסה בשירות הרפואה
לב בהדפסה: כך ניצלו חייו של מנותח הלב
צפו: מדפסת מפיקה דגם 3D של העובר ברחם
ד"ר ראלף מובס, הנוירוכירורג שביצע את ההשתלה, סיפר לרשת הטלויזיה האוסטרלית ABC, כי ראש המטופל היה מחובר למערכת מעקב רפואית, כמו GPS, המחוברת למיכשור רפואי דיגיטלי בבית החולים Prince of Wales שבסידני.
צפו בהשתלה המורכבת:
"זה ניתוח עתיר סיכונים" סיפר ד"ר מובס, "ניתחנו בקצה חוט השדרה, קרוב לגזע המוח. יש באיזור כלי דם גדולים שמזינים את המוח, ומבנים מרכזיים שאחראיים על הדופק והנשימה. זו הפעם הראשונה בעולם שניתוח כזה נעשה".
במהלך הניתוח, חשפו הרופאים את צווארו של המטופל באיזור המיפגש של עמוד השדרה והגולגולת. החוקרים הפרידו את הגולגולת מהצוואר, הוציאו את הגידול, וחיברו את הגולגולת בחזרה לעמוד השדרה.
החולה, דרייג יוסבסקי, סוגל מגידול נדיר ואלים בעמוד השדרה הקרוי כונדרומה. צילומי הרנגן הראו כי הגידול התפתח במקום מסוכן מאוד בשתי החוליות הצוואריות הראשונות. ללא הניתוח, המטופל עלול היה למות בתוך שבועות או חודשים ספורים, תוך שהוא מאבד את התפקוד בידיו וברגליו עד להפסקת הנשימה ופעולת הלב.
ד"ר מובס תכנן את הניתוח המסובך באמצעות מודלים ממוחשבים, לפני ההגעה לחדר הניתוח. כיום, חודשיים לאחר הניתוח, מצבו של המטופל טוב והוא ממשיך בהצלחה את הליך השיקום. הניתוח היחודי פורץ הדרך, יאפשר בעתיד להמשיך בתהליך השתלות העצמות והאיברים שהופקו בקלות ובהתאמה מירבית – לגוף המנותח.
יוצרים במחשב - מדפיסים את הדגם
המדפסת התלת ממדית הראשונה נוצרה כבר בשנת 1983 ומאז הטכנולוגיה הלכה והתפתחה. היא מאפשרת ליצור דגמים תלת ממדיים על פי מבנה שנוצר בתוכנת מחשב.
המדפסת מייצרת את הדגם הסופי שכבה אחר שכבה באמצעות נוזל פולימרי שהופך מוצק תחת תאורה על סגולית, כשמערכת לייזר משרטטת את הצורה הנדרשת על כל שכבה שמודפסת. המוצר הופך בסופו של דבר לקשיח, ולדגם התלת ממדי המבוקש.
לפני כשנתיים בוצע ניתוח השתלה נוסף באמצעות חומר שהופק במדפסת תלת מימדית: רופאי אוניברסיטת פקין השתילו טיטניום בחוליותיו של ילד בן 12 שסבל מגידול סרטני במקום. הטיטניום שהופק במדפסת תלת מימדית, מכילה חורים מיוחדים המאפשרים לעצם לגדול לתוכה.