יום אחרון למכרז מגה: האם יוגשו הצעות?
3 מהמתמודדים הודיעו כי לא יגישו הצעות לרכישת הרשת ובשוק תוהים אם הרשת תישאר ללא קונה; בית-המשפט מחכה לפועלו של מוטי בן משה, שעשוי להציע לרכוש את חברת האם. העובדים: "אנחנו פתוחים למו"מ ולוויתור על חלק מהתנאים"
האם אף גורם לא יגיש הצעה לרכישת מגה, או שיימצא קונה? היום (ה') ב-16:00 יסתיים המכרז לרכישת רשת הקמעונאות. תוצאות המכרז יוכרזו ביום א' הקרוב. למרות שחלף חודש מאז נפתח המכרז לרכישת מגה, גם הבוקר, שעות אחדות לפני המועד הסופי להגשת הצעות, ספק אם יימצא קונה. בשוק מעריכים כי למרות ש-6 גורמים רכשו את מסמכי המכרז, רובם ככולם פרשו ולכן אף אחד לא יגיש הצעה לקניית הרשת היום.
כתבות נוספות בנושא מגה :
- דו"ח חושף: כך קרסה מגה, "לחקור את הבעלים"
- מחמישה יוצא אחד: מי יקנה את מגה?
- שני מתווים לרכישת מגה. תשלום ראשון: 150 מיליון ש'
הנאמנים אופטימיים יותר ומעריכים כי יוגשו לפחות 3 הצעות רכישה, אבל הם קבעו פגישות עם פורשי המכרז ליום שאחרי, כלומר גם הם לא בטוחים שיהיו היום מתמודדים על קניית הרשת. בשוק מעריכים שבלית ברירה, יש גם אפשרות, שלמרות דרישת האוצר, הרשת בסופו של דבר תימכר בחלקים.
הפורשים: ויקטורי, טיב טעם וסגול-מיטל. רמי לוי: לא ידוע
נכון לאתמול, שלושה גורמים מרכזיים מבין רוכשי המכרז לרכישת מגה הודיעו כי הם לא מתכוונים כלל להגיש הצעה, אייל רביד מרשת ויקטורי, חגי שלום מטיב טעם וקבוצת סגול-מיטל.
טרם ברור אם רמי לוי, ששקוע בימים האחרונים בחקירה, הגיש הצעה. כך או כך, הרשות להגבלים עסקיים כבר הודיעה שלא תאשר לו לרכוש את מגה כמקשה אחת. כמוהו, גם האחים אילן וששי שבע, שרכשו את מסמכי המכרז, ספק אם יגישו הצעה למכרז.
האם בן משה יקנה את הרשת בסוף?
בנוסף לרוכשים הפוטנציאליים המוזכרים, ענף המזון ממתין בדריכות לראות האם מוטי בן־משה יגיש לנאמנים הצעה לרכישת מגה.
בית המשפט אישר אתמול את בקשת נאמני מגה, רו"ח גבי טרבלסי ועורכי הדין אהוד גינדס ואמיר בר טוב, כי המעוניינים יוכלו להגיש הצעות לרכישת הרשת רק דרך המכרז ולא ישירות לבית המשפט אחרי סגירתו, מתוך החשש שמוטי בן־משה יפעל ויעקוף אותם. כפי שפורסם ב"כלכליסט", מוטי בן-משה עשוי לגבש הצעת רכישה או לחילופין לפנות לבית המשפט כקונה של חברת האם של מגה, אלון רבוע כחול, ובכך להגיע בעצמו להסדר חוב עם נושיה ולהחזיר את הרשת לקבוצת אלון רבוע כחול.
על פי דו"ח שהגישו נאמני הרשת לבית המשפט בשבוע שעבר, חובותיה של אלון רבוע כחול למגה, הופכים את האופציה השנייה לאטרקטיבית עבור בן־משה. גורמים בענף ציינו כי "מי שיקנה את מגה יקנה הפעילות של הרשת ולא את החברה, בעוד שהחובות של אלון רבוע כחול הם לחברת מגה. במקום שבן־משה ישלם באמצעות רבוע כחול את חובות החברה האם למגה, עדיף לו להשתמש בכסף להגעה להסדר חוב עם הנושים ולהשבת מגה לתוך הקבוצה".
הבעיות: מחירי שכירות גבוהים ושכר עובדים גבוה
למה פרשו רוב קוני מסמכי המכרז? חלקם קנו את המסמכים אך ורק כדי לקבל הצצה למתחרה. אחרים חוששים להיכנס להרפתקאה בשוק קמעונאות המזון התחרותי ורובם מדברים על שני מכשולים: מחירי השכירויות הגבוהים שמשלמים סניפי מגה ושכר עובדי מגה שנחשב לגבוה בשוק הקמעונאות.
אייל רביד, הבעלים של ויקטורי אמר ל-ynet: "אני לא יכול לקלוט את כל עובדי מגה בתנאי ההעסקה הנוכחיים שלהם, כי אז מה אני אומר לעובד שעובד אצלי 15 שנה והלך איתי לאורך כל הדרך? אתה שווה פחות מעובד חדש שלי? ולשלם לו כמו לעובד מגה אני לא יכול. לא יהיה לי עסק. מגה נפלה בגלל גניבות ולא בגלל העובדים, אבל התנאים של העובדים במגה טובים יותר אפילו מתנאי עובדי שופרסל".
לגבי תנאי השכירות אמר שהם בלתי אפשריים: "רשת משלמת 2%-5% מהמחזור על נדלן. מגה משלמת 10%".
דרישה מהעובדים לוותר על ההסכם הקיבוצי
במסגרת המכרז, במידה ויוגשו הצעות לרכישת הרשת, בכוונת הנאמנים לערוך התמחרות בין המציעים ולגבש הצעה סופית עליה ימליצו לבית המשפט. יחד עם זאת, לא מן הנמנע שגם אם יוגשו הצעות, הן יהיו לא ריאליות והנאמנים יפנו לדרך של מכירת הרשת בחלקים בנסיון להשיא תמורה גבוהה יותר.
נאמני מגה כינסו במהלך השבוע החולף פגישה בהשתתפות יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ויועצי העובדים השופטת בדימוס ורדה אלשיך והפרופ׳ ירון זליכה, בה דרשו כי העובדים יוותרו על ההסכם הקיבוצי והוותק שצברו.
העובדים: "נוותר על חלק מהתנאים"
יו"ר ועד עובדי מגה אייל אלי מסר בתגובה: "ברגע שנדע מי הזוכה הוא יצטרך לשבת עם העובדים וההסתדרות על התנאים של העובדים ואני מאמין שכל הצדדים יגיעו להסכמות ויהיו מרוצים. אנחנו מקווים שהעסקה תתבצעה במהרה. לפי מה שאנחנו יודעים יש מספר מתעניניים ברשת מגה. כרגע הרשת בעליה של 35% בפדיונות, יש הרבה סחורה בסניפים, ואנחנו מקווים מאוד שהמכרז יסתיים במהרה היום ונדע מי הבעלים החדש, נשב איתו נדון איתו ונעשה את כל מה שצריך".
לדבריו, העובדים התבקשו לוותר על ההסכם הקיבוצי ולרדת לצו ההרחבה שחל על הענף, מה שאומר אובדן חלק מהתנאים שלהם הקשורים לרווחה, ביטחון תעסוקתי, ותק וקביעות. "יש בהסכם הקיבוצי של עובדי מגה דברים זוטרים שנהיה מוכנים לוותר עליהם כמו יום חופשה נוסף או ביגוד, אבל יש דברים מהותיים", אמר.
"לא נוותר למשל על כך שימכרו אותנו כמקשה אחת ושרצף הזכויות של העובדים יישמר. מבחינת שכר אין כמעט הבדלים בין הצו לבין ההסכם הקיבוצי, אבל על זה עוד נשב ונדבר. אנחנו אומרים היום שאנחנו מקווים שהמכרז יסתיים במהרה ושהקונים ייכנסו ונשתף פעולה. אנחנו פתוחים למו"מ ורוצים לצאת לדרך חדשה.
"הקונים מנסים לשפר עמדות אבל אנחנו פתוחים למו"מ שבו נגיע להבנות לטובת כל הצדדים. אנחנו רוצים פרנסה ובסוף יהיה הסכם ששני הצדדים יהיו מרוצים ממנו. אנחנו רוצים לצאת לדרך חדשה, לצאת מהכותרות, ומברך את הנאמנים שיכולים לחקור את בעלי השליטה. כל מי שהביא את מגה למצב שלה צריך לשלם את הדין וכל מדינת ישראל תראה מה הם עוללו ל-5,500 עובדי מגה שהיו ונשארו 3,500. נכון לרגע זה התנאים ממשיכים כמו שהיו, סוכם שכשייכנסו בעלים חדשים הם ישבו עם ועד העובדים ונתחיל במו"מ".