שתף קטע נבחר

שוב פברואר שחון: "בצורת חמורה בצפון"

בצפון מסכמים חורף שלישי ברציפות עם מיעוט משקעים, וחודש פברואר שהסתיים השבוע היה שחון ברמה שנרשמה רק פעמיים מאז החלו המדידות. "אפילו אנשי מקצוע ותיקים מופתעים", אומרים ברשות המים. החקלאים בגולן לפחות שומרים על חוש הומור ומתבדחים על הגזירות הממשלתיות

 

רמת הגולן. עוד לא אבדה התקווה (צילום: אסף מן) (צילום: אסף מן)
רמת הגולן. עוד לא אבדה התקווה(צילום: אסף מן)

חודש פברואר שהסתיים השבוע היה שחון ברמה שנרשמה רק פעמיים מאז החלו המדידות. כך אומרים הבוקר (ה') ברשות המים, עם סיכום כמות המשקעים בחודש האחרון בפרט ובחודשי החורף העיקריים בכלל. מדובר בשנה שלישית ברציפות של מיעוט משקעים בצפון.

 

"לצערנו, חודש פברואר הסתיים כפי שרשות המים צפתה, בבצורת חמורה בצפון הארץ, זו השנה השלישית ברציפות", נמסר בהודעת הסיכום של הרשות. "חששנו מתרחיש של שנה שלישית של משקעים מועטים, ואף נערכנו בעוד מועד וצמצמנו את השאיבה מהכנרת. עם זאת, כשבאים לסכם את חודשי החורף העיקריים מוצאים עצמם גם אנשי מקצוע ותיקים מופתעים".

 

לדברי הרשות, ב-2014 נמדדו באזור הכנרת כמויות המשקעים הנמוכות ביותר בהיסטוריה המדודה, תופעה שנחשבה וקוטלגה כנדירה. "אך רק חלפו שנתיים וכבר אנו מוצאים עצמנו במצב דומה, וכמויות המשקעים שירדו עד כה באזור נמוכות מ-50% ביחס לממוצע הרב-שנתי", אמר דובר הרשות, אורי שור. לדבריו, המצב טוב במילימטרים ספורים מאשר בשנת השיא.

 

"גם אם במהלך חודש מרס ירדו עוד משקעים הם לא צפויים לשנות הרבה למאזני המים הלאומיים", הוסיף. "זאת משום שהשרבים התכופים שפוקדים אותנו לאחרונה מייבשים את הקרקע כאילו היינו בקיץ".

הכנרת. השאיבה הוגבלה (צילום: אנדריי מזליין) (צילום: אנדריי מזליין)
הכנרת. השאיבה הוגבלה(צילום: אנדריי מזליין)

לדבריו, מבט בפרספקטיבה ארוכה יותר מגלה תמונה מדאיגה: בעשור האחרון כולו רק בשנתיים-שלוש היו כמויות משקעים ממוצעות, וכל שאר השנים היו שחונות.

 

אנשי המים ברמת הגולן אומרים כי השנה היא אכן השנה השחונה השלישית, אך המצב מבחינת המדדים טוב מעט יותר מאשר ב-2014. בציניות מסוימת מציין מנכ"ל אגודת מי גולן, איתן שדה, כי "יש תחרות קשה מי יחסל אותנו קודם: מזג האוויר או ממשלת ישראל", בהתייחסו לגזירות הממשלתיות על ייבוא חקלאי והעברת האחריות במים מהאגודות הפרטיות לידי מקורות.

 

"בצפון רמת הגולן ירדו עד כה רק כ-400 מ"מ ובמרכזה רק כ-250", הוא מוסיף, "כמחצית מהכמות שיורדת בשנה טובה. הבעיה היא שגם הממוצע הרב-שנתי מצטמצם והולך ככל שהשנים הגרועות מצטברות".

 

לדבריו, מאגרי המים ברמת הגולן מלאים כעת רק כשליש, וגם הכמות הזו הגיעה בחלקה כתוצאה משאיבה ממעיינות שמיר ומהכנרת: "המילוי של המאגרים, גם בשנה טובה, תלוי בתפרוסת שלהם ובפיזור של הגשם, אבל כאן מדובר בשנת בצורת שלישית ברצף, אז צריך עוד הרבה-הרבה גשם כדי למלא את המאגרים".

 

למרות זאת שדה לא מאבד תקווה: "אם מרס עוד יהיה גשום וטוב, אולי נצליח לצלוח את השנה".

 

אחרי יום גשום, מחר יהיה מעונן חלקית עד בהיר עם טמפרטורות רגילות לעונה ובצפון הארץ ייתכן טפטוף. בשבת יהיה מעונן חלקית עם ירידה קלה בטמפרטורות. בצפון הארץ ייתכן גשם קל. ביום ראשון יהיה מעונן חלקית עד מעונן עם טמפרטורות רגילות לעונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלית קוסובסקי
הכנרת
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים