"הלוואי שהשירים שלנו לא יהיו רלוונטיים"
כבר 20 שנה עושים הדג נחש היפ הופ ביקורתי, גם אם לא לכולם נעים לשמוע ("אנחנו נגד התערבות פוליטיקאים, אחרת איך נבקר אותם?"). באולפן ynet, לכבוד צאת אלבום שיתופי פעולה עם אהוד בנאי, יהודית רביץ ועוד רבים וטובים, הם קוראים להחזרת השפיות למדינה ומגיבים להופעתו של הסולן שאנן סטריט בקמפיין "השתולים", לדבריו "כנראה שלא בפעם האחרונה". צפו
"שותפים בעם", האלבום החדש של הדג נחש (ששמו הלא רשמי היה "משת"פים", מסתבר) מכיל שלל שיתופי פעולה מעניינים, ביניהם עם אמנים כמו אהוד בנאי, גבע אלון, הראפר פלד ויהודית רביץ. "הדג נחש כל הזמן מארחת בהופעות, וחשבנו שזה יהיה נחמד לכתוב איתם שירים ולבצע אותם ביחד", מסביר סולן ההרכב שאנן סטריט את מהות הפרויקט. "פתאום לכתוב לאמן אחר, להיכנס לראש שלו, זה מאתגר אותך כיוצר - זה מקום שעוד לא היינו בו", מוסיף גם חבר ההרכב יאיא כהן אהרונוב.
לאולפן ynet הם הגיעו כדי לדבר על הרבה מוזיקה חדשה, הרבה סגנונות ודיעות, ויצירה בתקופה בה לא כל מה שיש לך להגיד מתקבל בהכרח בזרועות פתוחות. כן ביצעו את שירם החדש "שמש" עם שי צברי, ואת הקלאסיקה "שירת הסטיקר". צפו.
לצד רשימת האמנים המסקרנת, נוחת האלבום בתקופה מעניינת וסוערת כשלעצמה. לא שמדובר במשהו זר עבור חברי הדג, שכן מדובר באחד ההרכבים הבודדים שאף פעם לא פחד לירות בשיריו צרורות של ביקורת פוליטית, כלכלית וחברתית. ועדיין, בצל מלחמת תרבות שכוללת שיח מתלהם, התערבות של הממשלה בתכני רדיו ואישור היועמ"ש את חוק "נאמנות בתרבות" של שרת התרבות מירי רגב - נראה שגם ההרכב המפוכח ביותר מוצא את עצמו מעט מבוהל.
"אמנות צריכה להיות חופשית", אומר סטריט. "אני נגד התערבות של פוליטיקאים בתקשורת, אחרת איך אפשר לבקר אותם?". "הבן שלי הוא דור עשירי במדינת ישראל", מוסיף חבר ההרכב דודוש קאלמס. "המשפחה שלי נאמנה למדינה עוד לפני שהיתה 'ישראל' - פאקינג 300 שנה".
עוד באולפן המוזיקה של ynet:
צפו: ריקי גל חוזרת לצריף של תמרי
משה פרץ ועומר אדם עושים מהפכה באולפן
הקספרים: "כל פרינג' מתוקצב, והמוזיקה - אפס"
ההרכב שכבר ב-2004 התריע על השיח המתלהם בחברה הישראלית באמצעות שירים כמו "שירת הסטיקר" ונוספים לא יכול היה לחזות שנבואות הזעם שלו יתגשמו בצורה כל כך מדויקת. שנה לפני, כשהכריזו על עצמם כיוצרי "היפ הופ ציוני", המילה "ציונות" עוד לא היתה טעונה כל כך. מי שביקר את ישראל אז, עוד לא נחשב כמי שיוצא נגדה.
"נראה לי שזה הכי ברור בעולם שאנחנו מבקרים ממקום אכפתי", אומר היום סטריט. "אתה לא יכול להיות עקבי בנושא כזה אם לא אכפת לך". בגלל האכפתיות הזו, או לפחות בשל חברותו במועצה הבינלאומית של "הקרן החדשה לישראל", מצא עצמו סטריט לפני כחודשיים על כרזת רשימת האנשים ה"שתולים בתרבות" של ארגון "אם תרצו" - שסימנה אותו ואנשי תרבות ורוח נוספים, ביניהם גילה אלמגור, יהושוע סובול ועמוס עוז, כשתולים החותרים נגד מדינת ישראל.
"זה היה לא נעים לאיזה 12 שעות ואז ראיתי ש(נפתלי) בנט ומירי רגב הלכו נגדם, והבנתי שכנראה אין לי מה לדאוג", הוא נזכר. "זה לא נעים לגלות את זה, זה מלחיץ בקטע משפחתי. בבית זה עשה קצת אי שקט. אבל זו לא היתה הפעם ראשונה שלי, וכנראה גם לא האחרונה. זה לא משהו שירתיע אף אחד מהרשימה הזו מלעשות את מה שהוא מאמין בו. חשוב להגיד".
"אותי זה מאוד עיצבן", מוסיף כהן אהרונוב."אנחנו צריכים לחזור לשפיות במדינה. יש ארגונים שעובדים בלהפיץ שנאה על צד שלא חושב כמוהם. אני לא רואה איך זה תורם למשהו טוב במדינה. אנחנו לא מפחדים להגיד את מה שאנחנו רוצים להגיד כי זה ה-DNA של הלהקה".
ואכן, רבים משירי הלהקה שמרכיבים את ה-DNA הזה ונכתבו לפני יותר מעשור, רלוונטים היום כשם שהיו אז. "זה נכון, מוזיקה לא משנה הרבה - אנשים משנים", מתייחס סטריט לדברים. "אם אנשים יחליטו לשנות, הם ישנו. הלוואי וכל השירים שלנו לא יהיו רלוונטים מחר, אבל זה לא יקרה. לי אין בעיה, אני אכתוב שירים שמתאימים למחר". "אני דווקא חושב שמוזיקה יכולה לשנות", מסכם כהן אהרונוב, "מוזיקה משנה את האנשים והאנשים יכולים לשנות".
הדג נחש יחגגו את יציאת האלבום "שותפים בעם" ב-9 במרץ במועדון הבארבי בתל אביב, כשלצידם על הבמה יהודית רביץ, אהוד בנאי, אקו, אלרן דקל ושי צברי. מופעים נוספים ייערכו בבארבי תל אביב ב-10 במרץ (אורחים: גבע לון, פלד, אלרן דקל וארקדי יעקובסון) וב-19 במרץ זאפה בירושלים (אורחים: גבע אלון, אלרן קל, שי צברי, פלד ואקו).
בימוי: סיגל מגריסו, הפקה: ערן רחמני, צילום: רובי שביט-לוי , אורי דוידוביץ' ואלי סגל, עריכה: נגה מימראן, תום עוזיאל, פיקוח טכני: עידן ארבל, סאונד: דניס קרסיופנורוב, איפור: עדיה שיפמן.