הושג סיכום על תקצוב ארוחות חמות לניצולי שואה, לא ברור מתי יועבר
בדצמבר הבטיחו רה"מ ומשרד הרווחה להעביר מיליוני שקלים בודדים כדי למנוע סגירת בתי תמחוי המסייעים לקשישים. אבל רק היום, שבועות אחרי שניצולים הפסיקו לקבל ארוחות, נפגשו הצדדים והשיגו סיכום עקרוני. קשישה שלא קיבלה ארוחות לאחרונה: "מסתפקת בלחם וחלב"
פרסום ראשון: משרד ראש הממשלה, משרד הרווחה וועידת התביעות הודיעו היום (ה') שהגיעו לסיכום בדבר העברת מיליוני שקלים לעמותות שתומכות בבתי תמחוי שמגישות ארוחות חמות לניצולי שואה וקשישים. על אף ההודעה, לא ברור מתי יועבר הכסף שאמור לשמש את העמותות עד 2018. ראשי עמותות רווחה הזהירו כי אם לא יימצא פתרון מיידי, הם לא יוכלו לספק מזון לאלפים נוספים.
ערב כינוס ועידת העבודה והרווחה בדצמבר הבטיח ראש הממשלה נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו: "אני לא מקבל מציאות שבה במדינת ישראל יהיו ניצולי שואה הרעבים ללחם". הוא הוסיף כי הנחה את מנכ"ל משרדו אלי גרונר לפעול מיד ולהגיע לדיון, שהתכנס באותם ימים בעקבות פרסום המשבר ב-ynet.
יותר מחודשיים חלפו, ולמרות ההבטחות הפומביות של ראש הממשלה, עדיין מתעכבת העברת תקציב של מיליוני שקלים בודדים לארוחות חמות לאלפי ניצולי שואה וקשישים - סכום שבעבר הגיע מוועידת התמיכות עבור בתי תמחוי. רק היום התקיימה פגישה בין נציגי משרד הרווחה לבין ועידת התביעות, והצדדים הגיעו לסיכום על המשך התקצוב עד 2018. בשטח, הכסף עדיין לא הועבר. בשל הקפאת התקציב הופסקה בתחילת החודש העברת ארוחות חמות לעשרות ניצולי שואה וקשישים נזקקים.
אלא שעד היום לא הצליחו ועדת התביעות ומשרד הרווחה לתאם ביניהם פגישה בנושא. אחרי הפגישה בצהריים נמסר ממשרד הרווחה: "השר חיים כץ אישר את הסיכום שאליו הגיע המשרד עם ועידת התביעות. על פי הסיכום, ועידת התביעות תמשיך לתקצב את בתי התמחוי בשלוש השנים הקרובות על פי הסכום שתוקצב עד היום, עד תום שנת 2018. ההתקשרות בין ועידת התמיכות לבתי התבשיל תישאר במתכונתה כיום, תוך מציאת מנגנון בקרה השומר על כבודם של ניצולי השואה".
לפני הפגישה נמסר מוועידת התביעות: "במסגרת מאמציה לספק את צורכיהם הבסיסיים של ניצולי שואה נזקקים בכל מקום בעולם, תוך הקפדה כי כספים המיועדים באופן ספציפי ובלעדי לרווחת הניצולים אכן ישמשו למענם, פועלת ועידת התביעות זה כמה חודשים למציאת פתרון אשר יאפשר להעביר את כספי המימון לתוכניות הזנה לניצולים. פגישה בין כל הגורמים הרלוונטיים מתקיימת היום, ובמהלכה תציג ועידת התביעות הצעות מעשיות לפתרון העניין. מרגע שתתקבל אחת ההצעות, יועברו הכספים למימון תוכניות ההזנה".
ניצולת שואה שלא מקבלת את הארוחות בשבועות האחרונים סיפרה: "ביקשו ממני 135 שקל ואין לי לתת, אז הפסיקו. מה עושים? יש לחם וחלב". קשיש בן 85, בן זוג של ניצולת שואה שהעברת הארוחות אליה הופסקה, אמר: "רצו ממני כסף, 130 שקל. אין לנו פנסיה, אנחנו מקבלים רק קצבת זקנה. אם אני צריך לתת את הכסף הזה אז אין לי כסף למשהו אחר כמו פירות וירקות".
ועידת התביעות, או בשמה הרשמי "הוועידה על תביעות יהודיות חומריות נגד גרמניה", היא ארגון יהודי-אמריקני ללא כוונת רווח, וחברים בו נציגים מארגונים יהודיים ברחבי העולם. הארגון פועל באמצעות מו"מ לקבלת פיצויים מממשלת גרמניה להשבת רכוש לניצולי השואה וליורשים של קורבנות השואה ולסיוע לניצולי השואה. הארגון, שהוקם ב-1951, מעסיק עובדים בישראל, בארה"ב ובגרמניה ומפעיל פרויקטים בכ-30 מדינות. בישראל תומך הארגון בפרויקטים וארגונים שונים למען ניצולי שואה.
מנדי בלוי, מנהל רשת בתי התמחוי של כולל חב"ד, המפעילה 23 בתי תמחוי המשרתים ניצול שואה וקשישים, הוסיף: "הכסף של ועידת התביעות הוא כסף של הניצולים. זו שערוריה. נאלצנו להפסיק להעביר מזון לעשרות קשישים וניצולי שואה עריריים כי הכסף לא הועבר אלינו ואנחנו בגירעון עצום. בנוסף, לא קיבלנו עד עכשיו את המסמכים הדרושים לקבלת התקציב של השנה הנוכחית".
מנהל עמותת "יד ביד", הרב יעקב גלויברמן: "הכול יחסי ציבור של הפוליטיקאים והפקידים שישבו בכנסת והבטיחו שהכול ייפתר. בשטח אנחנו קורסים ועד עכשיו לא קיבלנו דבר. זה הכול מצג שווא של דיבורים".