"אם לא היינו מתפילים - היה צורך לקצוב מים"
בישראל כ-75% ממי השתייה באים מהתפלה. במקורות אומרים כי אם לא היינו מתפילים מים - היה צורך להגביל מאוד את השימוש בהם והתעשייה, החקלאים וגם הצרכנים היו נפגעים מכך. מנכ"ל החברה: "משק המים כמו שאנחנו מכירים לא היה יכול להתקיים אם לא הייתה התפלה"
על-פי נתוני רשות המים באזור הכנרת ירדו רק כ-50% מכמות הגשמים לעונה וגם באזורים נוספים המצב לא טוב - אבל בישראל לא כל כך מודאגים בזכות פרויקט התפלת המים. מנכ"ל חברת מקורות, שמעון בן-חמו, אמר היום (ה') ל-ynet: " אם לא הייתה לנו התפלה - היינו במצב של חסר גדול במים. עד כדי צורך להקציב מים, בוודאי לחקלאות וגם לשתייה".
ממחקר שפורסם בתחילת החודש שעבר, בין היתר על-ידי חוקרים מנאס"א, עולה כי הבצורת במזרח התיכון ב-18 השנים האחרונות היא הקשה ביותר באזור ב-900 השנים. עורכי המחקר טוענים כי מדובר בתוצאה של שינויי האקלים ומגמת התחממות כדור הארץ.
בניגוד למדינות השכנות, אצלנו ניתן לנשום לרווחה. בישראל 75% מהמים לשתייה הם תוצר של התפלה. מתקן ההתפלה החמישי של מקורות החל רק לאחרונה לפעול, ולאור שנת הבצורת השלישית ניתן לומר כי ההתפלה הצילה את משק המים הישראלי.
למעשה ההתפלה מוסיפה כ-600 מיליון מטר קו"ב למשק המים בישראל. בן-חמו: "ראינו בשנת 2010, שבה היו הקצבות והייתה מגבלה קשה על השקיית גינות. זה היה רק הולך ומחריף. האקוויפרים היו בגירעון גדול מאוד. בשנת 2011 היינו בגירעון של 1.5 מילארד מטר קוב מים. היום אנחנו עם גירעון של 500 מיליון קוב מים. אנחנו במצב אחר לגמרי. ב-3 שנים האחרונות הגשמים מתחת לממוצע, ובצפון אנחנו עם כמויות מים של 60 אחוז מהממוצע הרב שנתי".
מנכ"ל מקורות הדגיש עוד: "משק המים כמו שאנחנו מכירים לא היה יכול להתקיים אם לא הייתה התפלה. ב-2011 היינו אחרי שבע שנות בצורת. אחר כך היינו עם כמויות גשמים ממוצעות ולא אחידות. היינו נדרשים לצעדים מאוד קשים. החקלאים והתעשייה היו נפגעים. וכמובן גם הצרכנים הביתיים".
פברואר חם ויבש
מסקירה של ד"ר עמוס פורת, מנהל גף אקלים בשירות המטאורולוגי, עולה כי פברואר היה יבש מהממוצע בצפון הארץ ובמרכזה, אך גשום מהממוצע בשפלה המרכזית-דרומית ובנגב. רוב הגשם ירד בשני אירועי גשם קצרים אך ממוקדים במהלך החודש, שביניהם שררה תקופה חמה.
בפברואר כמויות הגשם היו קטנות מהממוצע בצפון הארץ ובמרכזה ובשקע הירדן.
ברוב האזור כמויות הגשם הגיעו ל-80-60% מהממוצע ובחלקים ממנו אף ל-50% בלבד. לעומת זאת, באזור המשתרע מהשפלה המרכזית-דרומית (אזור בית שמש) ודרומה, אל עוטף עזה והנגב, פברואר היה גשום (130-110% מהממוצע). בחלקים מהאזור כמויות הגשם אף היו קרובות לפי 1.5 מהממוצע לחודש.
ומה לגבי הכנרת? לפי נתוני רשות המים, המפלס עומד היום על מינוס 212.57 מטרים. לכנרת חסרים 3.77 מטרים כדי להגיע לקו האדום העליון.
לשם השוואה המפלס לפני שנה בדיוק היה גבוה ב-47 ס"מ מהמצב כיום.