שתף קטע נבחר

"נראה לי שהייתי שם נצח; לפעמים משתגעים בחלל"

סקוט קלי, האסטרונאוט האמריקני שחזר לכדור הארץ לאחר שהייה של 340 ימים בתחנת החלל הבינלאומית, אמר במסיבת עיתונאים ביוסטון כי "לוח הזמנים והמשימות שמרו על השפיות שלי". כשחזר הביתה בשעת לילה מאוחרת - הוא קפץ לבריכה. אחיו התאום מארק הרגיע: "הוא לא איבד את השפיות"

סקוט קלי, ששבר את שיא השהייה הרצופה בחלל לאסטרונאוטים אמריקנים, מתאושש מהשהות הממושכת בתחנת החלל הבינלאומית. הערב (יום ו') הוא התייצב למסיבת עיתונאים ראשונה במרכז החלל ביוסטון וסיפר על החוויה הממושכת: "נראה לי שהייתי שם נצח. זה נראה יותר זמן ממה שחשבתי". עכשיו יצטרכו סקוט קלי ואחיו התאום מארק לערוך סדרת בדיקות ארוכה כדי לבדוק כיצד שהות ממושכת בחלל משפיעה על גוף האדם.

 

במשך שעה ישב האסטרונאוט האמריקני מול העיתונאים וענה על שאלותיהם באריכות. הוא נראה נינוח, אך כמה פעמים הודה כי הוא סובל מכאבים בשרירים ובעצמות שאותם לא הפעיל במשך שהותו בחלל. קלי, ששהה 340 ימים בתחנת הבינלאומית וסיפק לא מעט תמונות מדהימות מהחלל, אמר: "כדור הארץ הוא מקום יפה. תחנת החלל הבינלאומית היא מקום טוב לתצפת עליו, לראות איך האטמוספירה שלו נראית". הוא נשאל גם על השהות הממושכת בחלל, והשיב: "לפעמים משתגעים בחלל. אני חושב שנאס"א עושה עבודה טובה בבחירת אנשים מתאימים למשימה. בסביבה כזו השפיות חשובה להישרדות שלך. אני חושב שלוח הזמנים והמשימות שמרו על השפיות שלי". קלי הוסיף כי הוא בעיקר נהנה לערוך את הניסויים המדעיים בחלל.

 

סקוט קלי בתמונה מתחנת החלל הבינלאומית ()
סקוט קלי בתמונה מתחנת החלל הבינלאומית

 

האסטרונאוט האמריקני נשאל גם על מצבו הבריאותי והשיב כי הוא מרגיש כעת טוב יותר מהפעם הקודמת שחזר מהחלל, אבל הודה כי הוא סובל מכאבים. "הכאבים בשרירים הרבה יותר חזקים מהפעם שעברה שהייתי בחלל", הוא אמר. "כואב לי ברגליים כשאני יושב או שוכב". לדבריו, הוא ניסה לזרוק כדור לסל, "אבל לא הצלחתי להגיע לטבעת".

 

על שהות ממושכת יותר מחוץ לכדור הארץ, שלה ידרשו אסטרונאוטים שייצאו למשימה למאדים, אמר קלי: "הייתי יכול להיות זמן יותר רב בחלל - אם הייתה לכך סיבה. אם זו סיבה מדעית. אם אתה עושה משהו חשוב - זה גורם לך להמשיך לעשות את זה. לאנשים הראשונים שיגיעו למאדים צריכה להיות מוטיביציה גבוהה. יש לנו כמה אתגרים בשהות ממושכת בחלל כמו הקרינה". לדבריו, מי שיישלח למאדים יצטרך לדעת להתמודד עם שהות בחללית עם מעט מקום ועם אנשים נוספים.

 

 
האסטרונאוט האמריקני התייחס גם לבעיות זיהום האוויר בכדור הארץ. הוא אמר כי אפשר להבחין מהחלל שחלקים מאסיה, ובעיקר סין, סובלים מזיהום אוויר גבוה וכך גם אזורים בארצות-הברית - כמו לוס אנג'לס. "אנשים אומרים שיש צורך להציל את כדור הארץ. כדור הארץ יהיה בסדר, הוא יתאושש - אבל בלי אנשים", אמר קלי. "יש לנו יכולת להשפיע אם נחליט לעשות זאת".
 
קלי מתחיל להסתגל מחדש לחיים בכדור הארץ. הוא אכל ארוחת ערב עם בני משפחתו וצייץ: "התגעגעתי לאכול סביב השולחן כשהייתי במשימת שנה בחלל". קלי אפילו פרסם סרטון שבו נראה קופץ לבריכה כשהוא לובש מדי אסטרונאוט. בפוסט שפרסם בדף הפייסבוק שלו מביתו שביוסטון, הוא כתב: "הייתי עסוק מאז שחזרתי. לאחר הגעתי, הייתי בנאס"א לכמה בדיקות רפואיות ולצורך איסוף מידע למחקר המתמשך. אחרי לילה ארוך הגעתי לבית שלי. זה נהדר לחזור לכדור הארץ. אין כמו להיות בבית".

 

קלי, ששב ביום רביעי השבוע לכדור הארץ, לאחר שהיה 340 ימים ברציפות בתחנת החלל הבינלאומית, גבה בתקופה זו ב-5 ס"מ. אחיו מארק אמר במסיבת עיתונאים כי אחיו חזר עייף מאוד מהמשימה הארוכה בחלל. האח מארק נשאל האם מצבו הבריאותי או הנפשי של סקוט נפגע, במיוחד לאחר שהאסטרונאוט שחזר השבוע מהחלל - פרסם סרטון שהוא קופץ לבריכה. מארק קלי השיב כי הסרטון צולם ב-4:00 לפנות בוקר (שעון יוסטון) ומצבו של סקוט טוב מאוד.

 

השלב החשוב - בדיקות רפואיות עם אחיו התאום

אחרי השהות הארוכה בחלל מתחיל למעשה השלב החשוב ביותר במשימה של סקוט קלי. סקוט ומארק קלי הם תאומים זהים. לכן, כשהציע האח התאום לעבור את אותן בדיקות שיעבור אחיו בתחנת החלל, נאס"א מיד קפצה על הרעיון. עם זאת, השניים לא שמרו על אותו משטר אכילה. מארק, שנשוי לחברת הקונגרס לשעבר גבריאלה גיפורדס (שניצלה לפני ארבע שנים מניסיון התנקשות), הבהיר כי אין לו שום כוונה לצרוך "אוכל חלל" ולרוץ שעתיים מדי יום על הליכון, כפי שעשה אחיו ב-340 הימים בתחנת החלל הבינלאומית.

 

קלי בקבלת הפנים ביוסטון (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
קלי בקבלת הפנים ביוסטון(צילום: נאס"א)

 

הבדיקות הרפואיות שיעברו השניים בשנה הקרובה יספקו לאנשי נאס"א מידע רב על שהות ממושכת של בני-אדם בחלל, בעיקר לקראת משימת שיגור בני-אדם למאדים – משימה שאמורה להימשך זמן רב.

הנחיתה בקזחסטן ביום רביעי בבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנחיתה בקזחסטן ביום רביעי בבוקר(צילום: רויטרס)

נחשף לקרינה וגבה ב-5 ס"מ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נחשף לקרינה וגבה ב-5 ס"מ(צילום: AFP)

 

 

גרהאם סקוט, המדען הראשי במכון הביו-רפואי של נאס"א שבודק בין היתר את השפעת השהות בחלל על גוף האדם, אמר כי בין היתר ייבדק אם ראייתו של קלי נפגעה במהלך השהות הארוכה בחלל. "אנחנו נבדוק את העיניים כדי לבחון עד כמה הראייה שלו נפגעה", אמר סקוט

 מוקדם יותר היום. לדבריו, הראייה של אסטרונאוטים ששהו תקופה ממושכת בחלל נפגעה, אך הסיבה לכך עדיין אינה ידועה.

 

בנוסף סובלים אסטרונאוטים ששהו זמן רב בחלל מבעיות בשרירים. אסטרונאוטים אינם צריכים להפעיל את הרגליים בכדי ללכת, כיוון שהם מרחפים בתחנת החלל הבינלאומית. בעבר סבלו אסטרונאוטים שחזרו מתקופה ממושכת בחלל מבעיות בשרירים ובעצמות. אם לא די בכך, בשל הקרינה בתחנת החלל הבינלאומית - הסיכוי של האסטרונאוטים לחלות בסרטן גבוה יותר מאדם רגיל וכמו כן מחקרים שנערכו בעבר, גילו כי הלב מצטמק בזמן השהות באזורים שבהם אין כוח משיכה. בנוסף, סבלו אותם אסטרונאוטים מחוסר בשינה - דבר שגם פגע בבריאותם.

 

מי שמחזיק בשיא השהות הרצופה בחלל אינו קלי, אלא הקוסמונאוט הרוסי ולרי פוליאקוב, ששהה בתחנת החלל מיר - 437 ימים מ-8 בינואר 1994 ועד 22 במרס 1995. במקום השני נמצא גם כן קוסמונאוט רוסי, סרגי אבדייב, שהיה בתחנת החלל מיר 379 ימים מתחילת אוגוסט 1998 ועד סוף אוגוסט 1999. מי שעוד היו בחלל יותר זמן מקלי הם הקוסמנאוטים הסוביטיים, ולדימיר טיטוב ומוסא מנארוב, ששוגרו לחלל בימי ברית המועצות ב-1987 ושהו בחלל שנה שלמה בדיוק. יחד עם קלי שהה בחלל 340 ימים - הקוסמונאוט הרוסי מיכאיל קיריינקו.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים