רוסיה? המורדים? בדאעש מפחדים בעיקר מפשיטת רגל
עם נכסים בשווי מיליארדים, בדאעש מתגאים בתואר "ארגון הטרור העשיר בעולם". אך ברשת CNN מסבירים איך הירידה במחירי הנפט, ההפצצות מהאוויר והסנקציות מהעולם יוצרים משבר בכלכלה של החליפות
איך דאעש התעשר כל-כך מהר?
ארגון הטרור שמתיימר להיות מדינה, או "חליפות", צריך הרבה כסף, במיוחד כשתחת ריבונותו - לפי חלק מההערכות - חיים בין ארבעה לחמישה מיליון בני אדם. דאעש אכן היה ארגון עשיר. גם לפי שיצא למסע הכיבושים שלו ב-2014 היו לו נכסים בשווי כ-875 מיליון דולר, לפי מחקר שנעשה כמכון "ראנד". את רוב הנכסים הללו השיג הארגון באמצעות סחיטה.
במהלך 2014, תפסו אנשי דאעש בין 500 מיליון למיליארד דולר מכספות של בנקים עיראקיים. הם גם לקחו אלפי טונות של ציוד צבאי, והשתלטו על בארות ומזקקות נפט. אשתקד נוספו למאגרי הארגון גם פוספטים המשמשים לייצור דשנים מאזור העיר העתיקה תדמור.
לפי הערכה שמרנית, לארגון המדינה האסלאמית הצטברו נכסים בשווי לפחות 1.5 מיליארד דולר בשנה שעברה. אך לדאעש גם היו הוצאות – והרבה.
מובן שבארגון אינם מפרסמים דו"חות כלכליים, אז קשה להעריך הוצאות. בממשלת עיראק הקדישו שני מיליארד מתקציב 2014 למחוזות שדאעש כבש שנה מאוחר יותר. סביר להניח שארגון הטרור אינו מוציא סכומים בסדר הגודל הזה על השליטה בשטחים, אך גם הם צריכים לספק שירותים סוציאליים, ביטוח בריאות, ולשמר תשתיות מים, חשמל, כבישים וביוב. בנוסף, בעקבות החלטת הממשלה העיראקית להפסיק לשלם משכורות לפקידים הנמצאים תחת שלטון דאעש, האחריות עברה אל הארגון.
עסקי הנפט הולכים ומתדרדרים
המזקקות של ארגון "המדינה האיסלאמית" הפיקו בסוף 2014 כ-50 אלף חביות נפט ביום, בשווי של כחצי מיליארד דולר בשנה. במקום למכור אותן בעצמם, אנשי הארגון התחברו לרשתות הברחה קיימות שמכרו חלק מהנפט לסוחרים טורקיים.
העובדה שמדובר היה בעסק שהיו מעורבים בו גורמים רבים הפחיתה את הרווחים, אך הוא עדיין הכניס תזרים משמעותי לתוך חשבונות הבנק של דאעש.
אמנם מחירי הזהב השחור צנחו בתקופה האחרונה, אך זו לא הייתה הבעיה הגדולה ביותר של דאעש. בסתיו, הקואליציה נגד דאעש יצאה במבצע נגד תשתיות הנפט של הארגון, שכונה "נד מים 2". הקואליציה החלה לתקוף משאיות נפט ומפעלים שונים.
לפי הערכות הקואליציה, ביום אחד בנובמבר האחרון הם הצליחו לפגוע בכ-283 מכליות נפט סמוך לדיר אזור בסוריה. מזקקות ניידות גם הותקפו, מה שהעלה את עלויות הייצור. באזור קשה להשיג את החלקים ואת בעלי המקצוע המומחים הדרושים כדי לתקן ציוד בתחום הנפט.
קשה להעריך את היקף ייצור הנפט בשטחים הנשלטים בידי דאעש כיום. אך הקולונל סטיב וורן, דובר כוח המשימה המשותף בבגדד, אמר שייתכן שהוא הצטמצם לעד לכדי 34 אלף חביות ביום. לפי מקור נוסף הייצור ירד לכ-20 אלף חביות ביום, ירידה של 60%.
מקורות בצפון סוריה אומרים שבמקומות כמו העיר אל-חסקה, הנמצאת מחוץ לשליטת ארגון הטרור, מחירה של חבית נפט עומד על כ-20 דולר. מנגד, באזורים שבהם שולט דאעש המחיר עולה על 40.
המחיר הגבוה יותר משקף את הביקוש הגבוה לנפט. ישנם דיווחים רבים על הגבלת מכסות של דלק, וגורמי אופוזיציה אמרו שמחירו בראקה, מעוז הארגון, עלה ב-25%. עיתון הפייננשיאל טיימס דיווח שדאעש קיצץ את צי המכוניות שלו בדיר אזור מ-60 ל-10 במסגרת צעדי צנע.
הלקוח הנאמן: המשטר הסורי
לארגון "המדינה האיסלאמית" יש עוד לקוח גדול אחד לגז ולנפט שלה: הממשל הסורי. לפי הערכה אחת, משטר אסד קונה כ-20 אלף חביות ביום מהארגון.
"שניהם מנסים לשחוט אחד את השני והם עדיין מעורבים בעסקאות משותפות בסך מיליוני דולרים", אמר אדם זובין, תת השר לטרור ומודיעין פיננסי במשרד האוצר האמריקני.
במסגרת כיבוש אזור תדמור במאי האחרון, דאעש תפס שני שדות גז ותחנת תדלוק המכונה T3. המהלך הוביל לעסקה שערכה ממשלת סוריה עם הארגון: המשך הזרמת הגז מהשדות לתחנות כוח של הממשל בתמורה לתשלום או אספקת חשמל לשטחי "המדינה האיסלאמית".
ומה בנוגע למיסים?
במהלך מסע הכיבושים שלהם בעיראק וצפון סוריה ב-2014, אנשי "המדינה האיסלאמית" תפסו כמויות אדירות של רכוש פרטי. במוסול הם פשוט מכרו את בתיהם של מי שנמלטו מהעיר ורוקנו את תכולת חשבונות הבנק שהשאירו אחריהם. בנוסף, ייתכן שהרוויחו עד מאה מיליון דולר ממכירת עתיקות, כך לפי גורמים רשמיים בעיראק.
אנשי הארגון דרשו סכומים אדירים עבור כופר ומכירת עבדים ושפחות, במיוחד צעירות יזידיות. רק ב-2014 הרוויח הארגון כ-20 מיליון דולר מכופר, העריכו בארה"ב. לפי כמה מחקרים, כ-40% מרווחי דאעש הגיעו מביזה. אך החיסרון במקורות ההכנסה האלה הוא שניתן להחרים רכוש, לשדוד בנק או למכור בן ערובה רק פעם אחת.
ארגון הטרור הטיל מיסים ומכסים גבוהים. במס ה"זקת" ניטלו כ-10% מהכנסותיהם של כל התושבים תחת ריבונותו של דאעש, וישנו דיווח על מכס של כעשירית מכל משיכת מזומנים מחשבון בנק. ישנם מיסים נוספים על מים, חשמל ושירותי טלפונים ניידים.
בדאעש גם מרוויחים כסף מנוצרים, באמצעות מס איסלאמי הידוע כ"ג'יזיה". "אם הם יסרבו לזה, תצפה להם רק החרב" הכריזו בארגון ב-2014. בנוסף, מס "כופרים" בסך כ-2,500 דולר מוטל על מי שהמירו את דתם.
הסנקציות הבינלאומיות היכו בתורמים לארגון ובמי שעזרו להעביר לו כספים. בדאעש גם ניסו, לא ברור אם בהצלחה, לנצל חשבונות ביטקוין כדי לגייס תרומות. הם אפילו פרסמו מדריך כיצד לעשות זאת בשפה האנגלית.
אז היכן דאעש מפסיד כסף?
הבעיה הגדולה ביותר של דאעש היא ככל הנראה הצטמצמות האוכלוסייה שממנה הם גובים מס, אחרי שרבים נמלטו מהשטחים תחת שליטת הארגון.
הכלכלה של "החליפות" מבודדת מהעולם, מה שמקשה לפתח ולמכור משאבים. הרשויות הטורקיות הערימו קשיים נוספים בכך שיצאו למבצע למנוע סחר עם דאעש. הסחר עם טורקיה פחת גם בשל השתלטות כוחות כורדיים על הרצועה שבין סוריה לטורקיה.
הרווחים של דאעש ירדו לכ-80 מיליון דולר בחודש, שכמחציתם מגיעים ממיסוי והחרמות. אך זה ככל הנראה אינו מספיק כדי לנהל את השטח שתחת ריבונותו.
אז מה הם עושים?
בשנה שעברה, התפרסם מסמך שלפיו קיצץ הארגון אתר שכר לוחמיו ופקידיו בראקה ב-50%, בשל "הנסיבות המיוחדות שעימן המדינה האיסלאמית מתמודדת". במקומות אחרים הופחתו ה"הטבות" ללוחמים ונערכו מהלכים "לצמצום בזבוזים", כמו למשל להגביל שימוש במכוניות לצרכים שאינם מבצעיים.
ב-11 בינואר ספג דאעש מכה נוספת כשארצות הברית הפציצה מאגר כספים במוסול, שבו הושמדו לדברי האמריקנים "מיליוני שטרות". ההתקפה הובילה כנראה להעלאת מיסים נוספת.
ומה צפוי לקרות עכשיו?
דאעש הוא ארגון המסוגל להסתגל במהירות, והוא ממשיך לתפקד עם מערך מיסוי מתוחכם. אילו היה מדובר בארגון טרור רגיל, ולא כזה שמנסה לנהל שטח גדול יותר מבלגיה, ייתכן שכסף לא היה מהווה בעיה גדולה כל כך. אך המוניטין של דאעש תלוי ביכולתו לשלוט במדינה ולנהל אותה. בינתיים הראיות מצביעות על אינפלציה וגרעון הולכים וגוברים.
אך לארגון יש עדיין גישה, אמנם מוגבלת יותר מבעבר, לחלפני כספים בעיראק טורקיה ולבנון, שמצליחים להעביר להם תרומות מהעולם. כל עוד הכסף ימשיך להגיע מבחוץ המומחים אומרים שהחליפות אינה צפויה לקרוס, אך תנאי המחיה בה בהחלט ילכו ויתדרדרו.
תרגום הכתבה באחריות ynet