שתף קטע נבחר

 

גרמניה: הנאו-נאצים יוצאו מחוץ לחוק?

התגברות מעשי האלימות של פעילי ימין קיצוני בגרמניה נגד מהגרים, גרמו למדינה לפנות לבית המשפט החוקתי בבקשה להוציא את המפלגה הנאו-נאצית מחוץ לחוק. ניסיונות קודמים כשלו, והמפלגה מאיימת לפנות לבית המשפט האירופי אם הבקשה תתקבל


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בבית המשפט החוקתי בגרמניה הסתיים בסוף השבוע שימוע, על פי בקשת ראשי מערכת אכיפת החוק במדינה שדורשים להוציא את המפלגה הנאו-נאצית מחוץ לחוק. כעת ממתינים הצדדים להחלטת בית המשפט.

 

הולגר אפפל מכיר היטב את הזירה הנאו-נאצית בגרמניה. במשך כעשור הוא כיהן בתפקידים בכירים ביותר בצמרת המפלגה הנאו-נאצית במדינה, ה-NPD. בין השנים 2011 ו-2013 הוא אף עמד בראש המפלגה הזו, עד שהאשמות בדבר הטרדות מיניות מצדו כלפי קטינים חייבו אותו לפרוש מהמשרה הבכירה.

 

הולגר אפפל היה אחד מעדי המפתח בדיון שערך בשבוע שעבר בית המשפט התחוקתי, בסוגיית ההוצאה של המפלגה הנאו-נאצית מחוץ לחוק. נציגי הרשויות בגרמניה תלו תקוות רבות בעדותו של אפפל, על בסיס ההנחה שהוא ירצה לסגור חשבון עם חבריו לשעבר, שהביאו לסיום הקריירה הפוליטית שלו. אך אפפל בן ה-45, שעבר לגור באי הנופש הספרדי פלמה דה מיורקה ופתח שם מסעדה, אכזב את אלה שציפו כי יאפשר סופסוף לאסור את פעילותה של מפלגתו לשעבר.

הפגנות של חברי המפלגה הנאו נאצית בגרמניה ()
הפגנות של חברי המפלגה הנאו נאצית בגרמניה
 

פעילים נאו נאצים עולים לקברו של רודולף הס ()
פעילים נאו נאצים עולים לקברו של רודולף הס

"אין לקחת את המפלגה הזו ברצינות", אמר אפפל בעדותו בפני השופטים בבית הדין בעיר קרלסרוהה. "מעריכים יתר על המידה את כוחה. העומדים בראשה מביימים שבירת מוסכמות כדי למשוך תשומת לב". עם זאת, אפפל שבעצמו דאג לביים שבירת מוסכמות בעת שכיהן כראש סיעת ה-NPD בבית הנבחרים המחוזי של מדינת סקסוניה - כמו פגיעה בזיכרון קורבנות השואה והאשמת בעלות הברית ששחררו את גרמניה מהמשטר הנאצי בהיותן ״רוצחות המונים״ - טען כי ניסיונותיו להפוך את המפלגה למודרנית נכשלו, מאחר שחלקים ממנה עדיין קשורים רעיונית לדרך החשיבה הנציונאל-סוציאליסטית.

 

אפפל לא היה היחיד שטען בפני בית המשפט הגרמני שאין להפריז בחשיבותה הפוליטית של ה-NPD, ולכן לא רצוי להוציאה אל מחוץ לחוק - מאחר שעם 5,200 חבריה הרשמיים ועשרות נציגיה בעיריות, בתי פרלמנט מחוזיים ואפילו נציג אחד בפרלמנט האירופי - מפלגה זו אינה מהווה סכנה לדמוקרטיה בגרמניה. מנגד, נציגי הרשויות בגרמניה - שרי פנים, ראשי סוכנויות ביטחון פנים ומומחים העוסקים בפעילות הימין הקיצוני בגרמניה, שטחו בפני השופטים במשך שלושת ימי הדיונים ראיות למכביר הקושרות בין המפלגה הנאו-נאצית לפעילות נגד החוקה הגרמנית ויצירת השראה רוחנית לתקיפות אלימות, בעיקר נגד זרים - פליטים ומהגרים.

 

בית מלון שהיה מיועד לקליטת פליטים והוצת (צילום: AP) (צילום: AP)
בית מלון שהיה מיועד לקליטת פליטים והוצת(צילום: AP)

נמצא קשר בין פעילות אלימה נגד הפליטים לבין הנאו נאצים (צלום: רויטרס) (צלום: רויטרס)
נמצא קשר בין פעילות אלימה נגד הפליטים לבין הנאו נאצים(צלום: רויטרס)
 

התפתחות טרייה בחקירה של סדרת פיגועים נגד מרכזי קליטת פליטים במדינת-המחוז ברנדנבורג בצפון גרמניה, עשויה לסייע לדרישת הרשויות בגרמניה להוציא את ה-NPD מחוץ לחוק. שר הפנים של ברנדנבורג, קרל היינץ שרטר, חבר המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, גילה ביום שישי שרשויות ביטחון הפנים הצליחו לחשוף את זהות חבריו של תא פעילים אלימים, שהיה אחראי בין היתר להצתת מרכז המיועד לקליטת פליטים בעיירה נאוון באוגוסט 2015, עם תחילת הגעתם של גלי הפליטים והמהגרים הלא חוקיים לגרמניה. איש לא נפגע בהצתה, אבל אולם הספורט לשעבר נשרף לחלוטין. חקירת המשטרה העלתה שבראש התא עמד פוליטיקאי מקומי צעיר של ה-NPD. נגדו ונגד ארבעה צעירים נוספים הוצאו צווי מעצר.

 

הוכחת הקשר בין פעילותה הפוליטית והרעיונית של ה-NPD לתקיפות אלימות היא אחת הסוגיות העיקריות סביבן התמקדו מאמצי רשויות החוק הגרמניות להפליל את המפלגה הנאו-נאצית, כדי להביא להוצאתה מחוץ לחוק. מאז מלחמת העולם השנייה, רק מפלגה אחת הוצאה בגרמניה הדמוקרטית מחוץ לחוק: שלוחה מערבית של המפלגה הקומוניסטית, שפעילותה נאסרה בשנות ה-50. ב-2002 ניסו הרשויות בגרמניה להביא להוצאת ה-NPD מחוץ לחוק, אך המאמץ הסתיים בכישלון חרוץ: השופטים מצאו שהרשויות הפעילו סוכנים בתפקידים בכירים במפלגה, כדי לאסוף מידע על המתרחש בשורותיה. השופטים העריכו כי הרשויות יכולות היו להשתמש בסוכנים כדי להפליל את המפלגה, ולכן אין אפשרות לפעול משפטית נגדה.

 

מחשש לכישלון משפטי, שיחזק את מעמדה הציבורי של ה-NPD, נמנעו עד כה הרשויות מפנייה מחודשת בעניין לבית המשפט החוקתי. אך ההתגברות המשמעותית של מעשי האלימות מצד פעילי ימין קיצוני - בעיקר מאז תחילת ״משבר הפליטים״, הביאו את ראשי מערכת אכיפת החוק בגרמניה להחלטה לקחת שוב את הסיכון ולהגיש בקשת הוצאה אל מחוץ לחוק לבית המשפט.

 

סנגורה של המפלגה הנאו-נאצית דחה כל קשר בין פעילות אלימה ל-NPD, וטען שראשי המפלגה והאחראים לפעולותיה דואגים למנוע כל תופעת אגרסיביות בשטח. "אם מישהו מפחד, אין לכך כל סיבה", טען הסנגור של המפלגה.

 

שלב השימוע נמשך שלושה ימים והסתיים לפני סוף השבוע. דוברי המפלגה הבהירו כי אם השופטים יחליטו לקבל את דרישת המדינה להוציאם מחוץ לחוק, הם יפנו לבית המשפט האירופי בטענה שמדובר בצעד הנוגד את חופש הביטוי, המעוגן בכללי היסוד של האיחוד האירופי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגנה של המפלגה הנאו נאצית
צילום: רויטרס
מומלצים