שתף קטע נבחר

עימותים אחרי הפשיטה על העיתון בטורקיה: "ימים חשוכים"

שוטרים ירו כדורי גומי וגז מדמיע על מפגינים שמחו מחוץ למערכת העיתון "זמאן", שממשל ארדואן השתלט עליו אתמול. "יום שחור לדמוקרטיה", אמר עורך בעיתון הנפוץ במדינה. האיחוד האירופי מגנה, אבל הטורקים לא מצפים שיפעל למען חופש הביטוי וזכויות האדם בארצם: "עסוק במשבר המהגרים"

 

 

המשטרה בטורקיה השתמשה היום (שבת) בכדורי גומי ובגז מדמיע כדי לפזר מפגינים שהתאספו מחוץ למערכת העיתון "זמאן", יום לאחר ההשתלטות האלימה על העיתון שמזוהה עם האופוזיציה.

 

"אי אפשר להשתיק את העיתונות החופשית", צעקו המפגינים מחוץ למקום ומחו נגד הנשיא ארדואן. צלם של סוכנות הידיעות הצרפתית דיווח כי השוטרים השתמשו בכמות גדולה של גז מדמיע, זרנוקי מים וכדורי גומי כדי לפזר את מאות המפגינים מהמקום. "זה יום שחור לדמוקרטיה הטורקית והפרה בוטה של החוקה", אמר לרויטרס סבגי אקרססמה, עורך בכיר ב"זמאן".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

גם אמש התקיימה הפגנה סוערת מחוץ למערכת העיתון והמשטרה ירתה גז מדמיע לעבר המפגינים, בעקבות הוראת בית משפט להעביר את העיתון הנפוץ בטורקיה לפיקוח ממלכתי. הפשיטה במערכת העיתון הובילה לגינוי מיידי של ארה"ב והאיחוד האירופי בגלל חשש לחופש העיתונות בטורקיה. ביום שני יגיע ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו לפגישה קריטית עם מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל.

 

האיחוד נמצא תחת לחץ לנקוט עמדה חריפה יותר נגד טורקיה, אבל רבים מאמינים שאין בכוחו לעשות זאת. "ארצות האיחוד האירופי עסוקות עם משבר המהגרים וכבר לא מודאגות מהפרת זכויות בטורקיה", אמר סמיח אידיז, פרשן טורקי, שהוסיף שבגלל שאירופה תלויה בטורקיה במשבר המהגרים הם רק יגנו אותה כדי לצאת מידי חובה ולא ינהגו בצורה תקיפה יותר.

 

במהדורה של העיתון היום הזהירה המערכת מ"הימים החשוכים ביותר" בהיסטוריה של העיתונות במדינה. "השעו את החוקה", נכתב בעמוד השער השחור. "אתמול היה אחד הימים החשוכים ביותר בהיסטוריית העיתונות", נכתב.

  

העיתון ירד לדפוס מוקדם מהצפוי בשישי בערב. מספר העימותים ירד מ-24 ל-16, והוא הודפס לפני הפשיטה המשטרתית לקראת חצות אמש. במהלך הפשיטה הגיע כוח משטרתי לעבר המפגינים שהתקבצו בחוץ, ובין הצדדים החלו עימותים.

 

ברגע שהבניין שבו נמצאת מערכת העיתון פונה הגיעו למקום המפקחים שמינה בית המשפט, עורכי הדין טאשין קפלן ומטין אילחאן והסופר סזאיי סנגונול, כדי להתחיל בעבודתם.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

יוהנס האן, בכיר באיחוד האירופי, אמר כי הוא "מודאג מאוד" מהצעד ש"מסכן את ההתקדמות" שעשתה טורקיה לעבר חברות באיחוד האירופי. הוא הזהיר שהמדינה חייבת "לכבד את חופש העיתונות". ארה"ב אמרה כי החלטת בית המשפט בטורקיה היא "האחרונה בסדרת פעולות אכיפה שנוקטת ממשלת טורקיה כלפי כלי תקשורת ומבקרי המשטר".

 

"אנחנו קוראים לרשויות בטורקיה להבטיח שהצעדים שלהן תואמים ערכים דמוקרטיים אוניברסאליים שמעוגנים בחוקת המדינה, כולל חופש הביטוי ובמיוחד

חופש העיתונות", אמר דובר מחלקת המדינה ג'ון קירבי.

 

ההחלטה להשתלט על העיתון "זמאן" היא חלק מהמבצע של טורקיה נגד תומכיו של איש הדת המוסלמי פתחוללה גולן, שחי בארה"ב ונחשב ליריב רב השפעה. התקשורת הטורקית דיווחה כי בצו בית המשפט נטען כי "זמאן" תומך בפעילות "ארגון הטרור" של גולן ששואף להפיל את המשטר.

 

הפשיטה האפקטיבית על העיתון מוסיף לחשש בנוגע לחופש הביטוי בטורקיה של שלטון ארדואן. בשבוע שעבר הורה בית המשפט העליון לשחרר שני בכירים בעיתון Cumhuriyet, שהיו במעצר שלושה חודשים בטעה שפרסמו סודות מדינה. משפטתם יתחיל ב-25 במרס. בינתיים קרוב לאלפיים עיתונאים, בלוגרים וטורקים אחרים, כולל תלמידי תיכון, הועמדו לדין על העלבת הנשיא ארדואן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים