שתף קטע נבחר

המלצרים ממתינים לחוק: "משלמים לבוס 8 שקלים לשעה"

הצעת החוק לזכויות המלצרים תעלה היום להצבעה בוועדת השרים לחקיקה, בניסיון ליצור הפרדה בין הטיפים ושכר הבסיס של העובדים. מלצרים מספרים על מקרים בהם קופת הטיפים חולקה בין עובדי המטבח והבר - ורק העודף חולק לבסוף למלצרים, ומסכימים: "הגיע הזמן"

הצעת החוק לזכויות המלצרים שנחשפה לראשונה ב-ynet תעלה היום (א') להצבעה בוועדת השרים לחקיקה. ההצעה קובעת לראשונה כי מלצריות, מלצרים ושאר העובדים של ענף המסעדנות יקבלו לפחות שכר מינימום על שעת עבודה במסעדות, בבתי הקפה ובברים, בנוסף לזכויות הסוציאליות הנהוגות בחוק. בקרב המלצרים עמם שוחחנו שוררת תמימות דעים: "הגיע הזמן", אמרה לנו אחת המלצריות בתל אביב אמש.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה:

מהפכה בענף המלצרות: טיפ לא ייחשב שכר

מלצרים ללא זכויות: "גונבים מאיתנו כספים"

המסעדה שקונסת עובדים ומכריחה אותם לקנות מנות שהוחזרו

 

"מלצרות היא פתרון טוב עבור סטודנטים, אבל אנחנו מאבדים בעסקה הזו זכויות חשובות", אומרת בסמת חבני בת ה-29, מלצרית מתל אביב. "כרגע אני מקבלת השלמה ל-32 שקל לצד הטיפים, ואני מרוצה - כי זה מה שאפשר להשיג כרגע. אבל יכול להיות טוב יותר. אם החוק יעבור אוכל לקבל ימי מחלה וביטחון כלשהו".

 

"בבית הקפה בו אני עובדת כיום אני דווקא מקבלת שכר שעתי קבוע - שכר מינימום ועוד השלמה לטיפים", מספרת שי לי דרורי, בת 22 מתל אביב. "אבל בעבר עבדתי ברשת בתי קפה ידועה, שבה המלצרים התחלקו בטיפים, שהפכו לשכר לגיטימי. היינו מקבלים תלוש - אבל השכר היה מגיע למעשה מהטיפים. בנוסף לקחו לנו 8 שקלים לשעת עבודה, עבור ביטוח, אוכל, נסיעות וכדומה".

 

"החוק הוא יוזמה מבורכת", היא מוסיפה. "השאלה הגדולה היא מה תהיה ההשפעה שלו על תרבות הטיפים בארץ - שעברה כל גבול. הלקוחות משאירים טיפ מתוך רחמים על המלצר, וזה לא אמור להיות ככה".

 

בסיור שערכנו הערב באזור התעשייה בראשון לציון, חששו מרבית המלצרים לדבר - כשברקע השגיחו המעסיקים על עבודתם. בעלי העסקים מצידם מיהרו לבקש מאיתנו לעזוב ולחזור בזמן אחר, בשל העומס. אלכסנדר, מלצר לשעבר מראשל"צ, מספר על מקרים בהם קופת הטיפים חולקה בין עובדי המטבח והבר - ורק העודף חולק לבסוף בין המלצרים. "מדובר בתחום שבו רגילים לנצל אנשים, ורואים בהם כוח עבודה זול. הגיע הזמן לשנות את זה".

 

ההצעה הוגשה על ידי "כ דב חנין, ואליה הצטרפו כיוזמים מחצית מחברי הכנסת - 63 ח"כים. בדברי ההסבר להצעה נכתב כי כיום, מקבלים העובדים בענף טיפים מהלקוחות - זאת במקום שיקבלו שכר מהמעסיק שלהם כשאר העובדים בישראל. הדבר מוביל לפגיעה מהותית בזכויות שלהם שכן, הטיפים אינם כוללים את מכלול הזכויות הקבועות בחוק והנלוות לשכר, בהן שעות נוספות, שעות שבת, פנסיה, ימי חופשה ומחלה, דמי פיצויים ועוד. בפועל, המעסיקים בענף המסעדנות הם המעסיקים היחידים בישראל שלא משלמים שכר לעובדים שלהם. במהלך חמש השנים הראשונות מעת כניסת החוק לתוקף, יהנו המעסיקים בענף מהטבת מס משמעותית שתסייע להם להסתגל להוראות החדשות של החוק.

 

ההפסד למלצרים: כ-7,000 שקל בשנה

בהצעת החוק מפורט כי בענף המלצרות מועסקים כיום למעלה מ-100 אלף עובדים ועובדות כמלצרים, ברמנים, מארחים, טבחים, עוזרי מטבח ושוטפי כלים. רובם אינם מקבלים זכויות סוציאליות בסיסיות בהן תשלום על שעות נוספות, תשלום על שבת וחג, ימי מחלה וחופשה, פנסיה ודמי הבראה, דמי נסיעות ופיצויים.

 

הסיבה לכך היא הנוהג לפיו המעסיקים מסתמכים על הטיפים כתשלום שכר ומשלימים שכר מהכנסות העסק רק כאשר התשר לא מגיע לגובה של שכר מינימום לשעה. לא רק העובדים נפגעים מנוהג זה אלא גם הלקוחות - שמתמרמרים שטיפים מגיעים לקופת המסעדה במקום למלצר, וגם בהכנסות המדינה במידה שהטיפים נכנסים ישירות לכיסם של המלצרים.

 

החוק החדש מציע כאמור כי התשר ייחשב מתנה הניתנת בעבור השירות לעובדים וכי המעסיק לא יוכל להשתמש בו כשכר במסגרת חוק שכר המינימום אלא יפריש מהכנסות בית העסק את השכר לעובדים. כדי להקל על המעסיקים להסתגל לחוק החדש, מוצע לתת להם הטבות במס לחמש שנים הכוללות 3 נקודות זיכוי במס ומס חברות מופחת בגובה של 24%.

 

ח"כ חנין מעריך כי מלצר או מלצרית ממוצעים מפסידים כ-7,000 שקל בשנה בשל אי קבלת זכויותיהם הסוציאליות. "למלצרים מגיע שכר ומגיעים תנאים סוציאליים", מסר חנין. "טיפ זה לא משכורת, טיפים הם דמי שירות שהלקוח בוחר להשאיר בסוף השירות. שכר, לפי החוק ישראלי, הוא תשלום של לפחות שכר מינימום, שיוצא מהכיס של המעסיק, על כל שעת עבודה של העובד. העבודה במלצרות נחשבת אמנם לעבודה זמנית, אבל רוב העובדים והעובדות בענף, עובדים בממוצע לפחות שלוש שנים ואלו שנים של זכויות אבודות".

 

צפו בדיון שערכנו השבוע באולפן ynet בהשתתפות אלון לי גרין, פעיל חברתי ומיוזמי הצעת החוק:


פורסם לראשונה 05/03/2016 19:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
שי לי דרורי. "שילמנו למעסיק 8 שקלים לשעה"
מומלצים