מחקר: האם עדיף לבני זוג להתאמן ביחד, או לחוד?
חוקרים אמריקנים מצאו כי רמת הכושר הגופני עולה, אם בן או בת הזוג מצטרפים לפעילות הגופנית. מומחית ישראלית: לתמיכה זוגית יש השפעה חיובית משמעותית על ההתמדה באורח חיים בריא
משרד הבריאות האמריקני ממליץ על כל מבוגר לבצע לפחות 150 דקות של פעילות אירובית מתונה או 75 דקות של פעילות אירובית בעצימות גבוהה מידי שבוע. עם זאת, דו"ח של המרכז לבקרת מחלות האמריקני, ה-CDC, מצא שמחצית מהמבוגרים האמריקנים לא מבצעים את ההנחיות.
במחקר החדש, בדקו החוקרים את ביצוע הפעילות הגופנית של 3,261 זוגות בהשוואה להמלצות האמריקניות. בני הזוג ביקרו בין השנים 1987 עד 1989 פעם ראשונה במעבדת המחקר, ופעם נוספת כעבור שש שנים, כאשר בכל ביקור נרשמו הישגיהם הגופניים.
החוקרים מצאו בביקור הראשון כי 33% מהנשים ו-40% מהגברים הגיעו להישגים המומלצים בהנחיות משרד הבריאות האמריקני. עם זאת, בביקור השני נמצא כי היכולת הגופנית היתה תלויה בעד כמה בני הזוג ביצעו את הפעילות יחד.
כך למשל, נמצא כי לבעל היה סיכוי גבוה ב-70% לעמוד בהנחיות הפעילות הגופנית, אם אשתו הצטרפה אליו. זאת, בהשוואה לגבר שאשתו לא עמדה בהמלצות הפעילות הגופנית. אצל הנשים נמצא כי הסיכוי שלהן לעמוד בהנחיות היה גבוה ב-40% אם גם הבעל היה פעיל גופנית, בהשוואה לנשים שהבעל לא הצטרף לפעילות הגופנית. החוקרים סיכמו כי פעילות גופנית של שני בני הזוג מגבירה את המוטיבציה של כל אחד מהם לתנועה, וכי פעילות גופנית זוגית עשויה להגדיל את מספר המבוגרים שעוסקים בפעילות גופנית.
"לתמיכה זוגית יש חשיבות רבה ותרומה משמעותית בהתמדה להרגלי חיים בריאים" אומרת הפרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת היחידה לרפואת ספורט בביה"ח הדסה, "מחקרים רבים כבר הראו את השפעתו של אדם אחד על בן או בת הזוג וגם על כל המשפחה. זוהי דרך מצויינת לשפר התמדה. בתוכניות הבריאות בארץ אנו מעודדים את המטופלים לצרף אליהם פרטנר, בן זוג או בן משפחה כדי להתמיד בפעילות ובשינוי, וגם לחיזוק הקשר ביניהם".