שתף קטע נבחר

 

עורכת בכירה ב"זמאן" ל-ynet: "זו התמוטטות הדמוקרטיה הטורקית"

סבגי אקרצ'שמה, עורכת המהדורה האנגלית של העיתון שעליו השתלט הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן בסוף השבוע, אומרת בראיון מיוחד: "אני מפחדת, כל דבר יכול לקרות בטורקיה. לאמירת דעתך יש פה מחיר כבד"

 

עיתונאית: "הכול יכול לקרות בטורקיה"    (צלמים: חגי דקל ניצן דרור)

עיתונאית: "הכול יכול לקרות בטורקיה"    (צלמים: חגי דקל ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סבגי אקרצ'שמה, עורכת המהדורה האנגלית של אחד העיתונים הגדולים ביותר בטורקיה, "זמאן", שופכת היום (א') אור על האירועים שהביאו להשתלטות השלטונות על העיתון והמהומות שפרצו בעקבות זאת באיסטנבול בסוף השבוע. בראיון לאולפן ynet בפנים גלויות הסבירה אקרצ'שמה מדוע אינה נרתעת להמשיך לתקוף את ממשלתו של ארדואן. "ראינו כבר את הגרוע מכול", הסבירה. "המשטרה פשטה עלינו באכזריות, הייתה שפיכות דמים, אפילו מפגינים שלווים מחוץ לבניין חטפו גז מדמיע. חלק מהנשים ספגו התנהגות אלימה מצד השוטרים".

 

אקרצ'שמה, ששידרה את המהומות בשידור חי בעמוד היוטיוב שלה, מעידה על עצמה שהיא הייתה בעבר תומכת של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. "בזמנו גם האיחוד האירופי וגם הליברלים במדינה תמכו בו כי טורקיה התקדמה לעבר הצטרפות לאיחוד האירופי, והממשלה הזאת יישמה את הרפורמות הדרושות", אמרה. "אני התחלתי להבין מה ארדואן מתכוון לעשות לאט וכנראה מאוחר מדי. אני חושבת שהמצב החריף כשהתחלנו למחות נגד המשטר. אבל היינו צריכים להבין מה קורה כשארדואן אמר שהוא צריך כוח מוחלט בתור ראש הרשות המבצעת".

 

שלטונות טורקיה השתלטו על העיתון במסגרת המבצע שמנהל ארדואן נגד מי שמוביל את העיתון, איש הדת המוסלמי פתחוללה גולן, שחי כעת בארצות הברית ונחשב ליריב רב השפעה שלו. בשנים האחרונות האשימו השלטונות את תומכיו של גולן בכך שהם טרוריסטים שמנסים ליזום הפיכה בטורקיה. זאת על רקע ביקורת שנמתחה על הממשלה בשל מעורבותה במלחמת האזרחים בסוריה, היחס העוין לישראל וגם ביקורת אישית על ארדואן בשל פרשות שחיתות שבהן היה מעורב.

הפלא ופלא: כותרת מחמיאה לארדואן בבוקר שאחרי ()
הפלא ופלא: כותרת מחמיאה לארדואן בבוקר שאחרי

אך המאבק אינו רק נגד גולן ותנועתו. הנשיא הטורקי החריף בשנים האחרונות את המאבק בחופש הביטוי במדינה, והשלטונות משתמשים בחוקי הדיבה כדי לרדוף עיתונאים שמותחים עליהם ביקורת. "אני מפחדת. בכנות, אני מפחדת. כל דבר יכול לקרות בטורקיה", אמרה אקרצ'שמה. "אני כבר בעונש מאסר על תנאי על שלכאורה העלבתי את ראש הממשלה ויש לי תיק ב-23 במרס על כך שלכאורה העלבתי את הנשיא ארדואן. לאמירת דעתך ולחופש הביטוי יש מחיר כבד מאוד בטורקיה".

 

ארגוני זכויות אדם וגורמים רשמיים באירופה מתחו ביקורת על ההשתלטות על העיתון, שהתרחשה ערב ועידת פסגה של טורקיה והאיחוד האירופי. לאחרונה גברה הדאגה מהפעילות של שלטונות טורקיה נגד כלי תקשורת הנחשבים ביקורתיים כלפי ארדואן ואנשיו. בסוף השבוע, בעקבות דרישתו של התובע באיסטנבול, מינו שלטונות טורקיה מנהל מערכת חדש לעיתון "זמאן".

 

אנשיו של ארדואן לא חיכו: העיתון פרסם הבוקר מהדורה ראשונה מאז חילופי ההנהלה. בניגוד לקו הקודם והביקורתי כלפי ארדואן, הכותרת הראשית בגיליון החדש עוסקת בביקורו של הנשיא הטורקי בטקס לרגל בניית גשר חדש באיסטנבול. כשנשאלה אקרצ'שמה אם זו התמוטטותה של הדמוקרטיה הטורקית, השיבה בלי היסוס: "בהחלט. החוקה מושעית כרגע, כי השתלטות על עיתון זה נגד החוקה". זהו גם ציטוט של כותרת גיליון יום שבת שהספיקו אנשי העיתון להוציא לפני שנלקח מידיהם.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

סוף השבוע: איסטנבול בוערת מזעם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סוף השבוע: איסטנבול בוערת מזעם(צילום: EPA)
 
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מהומות באיסנטבול בעקבות ההשתלטות על העיתון  (צילום: AP) (צילום: AP)
מהומות באיסנטבול בעקבות ההשתלטות על העיתון (צילום: AP)
 

העורך הראשי של "זמאן", עבדולחמיט ביליצ'י, אמר: "בשלוש או ארבע השנים האחרונות זה הפך להרגל שכל מי שמדבר נגד מדיניות הממשלה מתמודד עם העמדה לדין, שליחה לכלא או השתלטות כזו של הממשלה. זו תקופה אפלה בתולדות ארצנו והדמוקרטיה שלנו". העיתון "זמאן" הוא העיתון הגדול ביותר בטורקיה,

והוא מוכר כ-650 אלף עותקים ביום. 

 

האיחוד האירופי מואשם על-ידי רבים כי הוא מעלים עין מהפרות זכויות האדם בטורקיה, כולל מותם של מאות אזרחים במהלך מבצעים צבאיים נגד מיליציות כורדיות, בשל הצורך שלו בסיוע של טורקיה לעצירת זרם המהגרים ליבשת. אמש אמרו בבריסל כי "טורקיה, כמדינה שמעוניינת להצטרף לאיחוד, צריכה לשמור על ערכים דמוקרטיים ובהם חופש העיתונות" - אך לא ציינו אם ינקטו סנקציות כלפי אנקרה.

 

בנוגע לשאלה אם מאורעות הימים האחרונים עשויים להתסיס את הרחוב הטורקי ולהוציא את העם אל הרחובות, העיתונאית הבכירה ספקנית. "אני לא חושבת, כי חצי מהטורקים שמחים, לחצי האחר אין אמצעים, האופוזיציה מאוד חלשה אז זה לא נראה לי סביר", סיכמה אקרצ'שמה. "אבל שוב, הדברים בטורקיה אינם צפויים לכן אי-אפשר לדעת מה יקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הפגנות בטורקיה לאחר ההשתלטות על העיתון
צילום: AFP
מומלצים