שתף קטע נבחר

 

מתכננים תקציב לשיפוץ? למדו מבוני המשכן

פרשנים רבים דנו בשאלה מדוע פרשת פיקודי מתארת בפירוט טרחני את תהליך הקמת משכן הקודש במדבר. יואל קופלנד סבור כי הכותב המקראי רצה להעביר מסר חשוב שנוגע גם לכל מי שבונה או משפץ בית בימינו: חשוב לתכנן תקציב - ויותר מכך לא לחרוג מהתכנון. פרשת שבוע כלכלית

פרשת פיקודי ממשיכה את פירוט תהליך הקמת המשכן. אחד הביטויים החוזרים על עצמם בפרשה הוא כַּאֲשֶׁר צִוָּה ה' אֶת מֹשֶׁה.

 

לטורים נוספים במדור פרשת שבוע כלכלית

 

הביטוי חוזר על עצמו לאחר כל תיאור פעולה - עשייה של אחד הכלים או הבגדים, חיבור היריעות והקרשים וכל הקמת המשכן. תחילה העמידו את המנורה, השולחן, מזבח הזהב ואת כל הכלים - ולאחריהם - כַּאֲשֶׁר צִוָּה ה' אֶת מֹשֶׁה. מדוע אם כן, החזרה הזו? ניתן לסכם את כל הבניה בפעם אחת, או לכל היותר בכל תחום במשכן (כלים, בגדים, מבנה), ובכל זאת - התורה מבקשת לחזור על הביטוי כל פעם מחדש.

 

על שאלה זו נשברו קולמוסים, ומדרשים רבים שדנו ונתנו תשובות שונות. אבקש להתרכז בתשובה אחת עם הרבה השלכות על חיינו ביומיום. על פי רוב, אדם מתכנן לבנות את ביתו, פונה לאדריכל ומהנדס, והתכנון נעשה בהיבט האסטתי, כמו גם הפרקטי - גודל החדרים, אורך השיש במטבח, נקודות החשמל, קוי המים ועוד. המהנדס מתכנן את העמודים והתמיכות, המשקלים של התקרה והקירות בכדי שהתוכנית תצא לפועל בצורה בטוחה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

לא אחת, כאשר מתחילים את עבודות הבניה, אנו מוצאים שנדרשים שינויים והתאמות לשטח - מגלים שיש צורך להוסיף עמוד, או שהקיר שתכננו לא מסתדר עם מה שחשבנו. תהליך זה קורה גם בתכנון התקציב לבניה. יש לקחת בחשבון מראש ש-10%-20% מההוצאות המתוכננות ישתנו, ולהתכונן לכך מראש. וגם בתחום זה - הרבה מאד משפחות חורגות בתקציביהן, דבר המקשה על התנהלות באופן אחראי.

 

חשיבות הירידה לפרטים הקטנים

אם ניכנס לסוגיית ההתנהלות היומיומית, האם אנחנו מקפידים על כל שקל וסעיף במהלך בניית התקציב לחודש הקרוב? ברוב המקרים האתגר קשה, הפיתויים גדולים ומאד מורכב להוציא בדיוק את מה שתכננו. האם התנהלות של "כמעט" מביאה אותנו לניהול נכון של הכסף שלנו? אולי תכננו לא נכון את סדרי העדיפויות, וכעת יש להקצות כספים לדברים אחרים שיותר חשובים לנו?

 

פרשת פקודי נותנת לנו תשובה מאד ברורה בנושא. לאחר שמבצעים תכנון מדויק, צריך גם לוודא שהביצוע יהיה מוקפד לא פחות. ההקפדה והדיוק צריכים להתקיים עד רמת הפעמון והרימון במעיל הכהן הגדול.

 

כך למשל, בפסוק: "פַּעֲמֹן וְרִמֹּן פַּעֲמֹן וְרִמֹּן עַל שׁוּלֵי הַמְּעִיל סָבִיב לְשָׁרֵת כַּאֲשֶׁר צִוָּה ה' אֶת מֹשֶׁה" (שמות לט, פסוק כו). חלק מהפרשנים טענו שאין מדובר בשני פעמונים ורימון או בשני רימונים ופעמון, אלא זו הדגשה לכך שמדובר בפעמון אחד וברימון אחד בכל שול של מעיל. פרשנות זו מציגה את חשיבות הדיוק והירידה לפרטים הקטנים.

 

משפחות רבות רושמות את הוצאותיהן והכנסותיהן בכל חודש, אך הניסיון לשמור על מסגרת התקציב המתוכנן נתקל לעתים קרובות בתירוצים שונים: "רק הפעם", "לא נורא - בחודש הבא נצמצם", "כמה אפשר להקפיד על כל שקל?". כתוצאה מכך, אנשים לא שמים לב ששתיית כוס קפה אחת ביום בבית קפה, יכולה להביא להוצאה שנתית של כ-3,000 שקלים.

 

התורה באה ללמד אותנו אחריות. תכננת? תקצבת? - תעמוד באחריותך. זה יכול להיות קשה לפעמים, זה יכול להיות מתסכל ומתיש. אך בהסתכלות לטווח בינוני וארוך נוכל לראות הקלה, כי עמדנו במטרה. בתורה המטרה היא בניית המשכן במלואה, ובחיינו - כל מטרה שאנחנו מעוניינים לשים לפנינו.

 

לאחר שנסדיר את המינוס ואת החובות, לאן נרצה לשאוף? עמידה מדויקת בביצוע התזרים החודשי יכולה להביא אותנו לכל מקום שנרצה להגיע אליו. וכפי שכתוב בסוף הפרשה: וּבְהֵעָלוֹת הֶעָנָן מֵעַל הַמִּשְׁכָּן יִסְעוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּכֹל מַסְעֵיהֶם - כאשר נצליח לצאת מהענן (הלא נודע) והכל יתבהר, ונוכל לנסוע לכל מקום שנרצה (בפרשנות חסידית).

 

הכותב הוא מנהל מחוז מרכז, ירושלים והדרום של ארגון פעמונים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים