שתף קטע נבחר

למה ליצמן "קבר" הנגשת חוק החולה הנוטה למות?

הוועדה לבדיקת החוק, שמעניק לחולים סופניים הזכות לבחור אילו טיפולים יקבלו, הוקמה בשנת 2014 על ידי קודמתו לתפקיד, ח"כ יעל גרמן כדי לבדוק מחדש את החוק עשור לאחר שנתקבל בכנסת ולהנגיש אותו לציבור ולעובדי הרפואה. משרד הבריאות: הרכב הוועדה נקבע על פי אמות מידה ותפיסות שאינן תואמות את מדיניות שר הבריאות

החלטתו של שר הבריאות יעקב ליצמן לגנוז את מסקנות הוועדה לבחינת חוק החולה הנוטה למות לא רק שערורייתית, אלא גם נובעת משיקולים פוליטיים ולא עניינים.

 

חוק החולה הנוטה למות קובע את המקרים והתנאים בהם אדם בישראל רשאי לקבוע איזה טיפול רפואי יהיה מוכן או לא מוכן לקבל, במידה שייקבע כי הוא סובל מבעיה רפואית חשוכת מרפא ושתוחלת חייו אינה עולה על 6 חודשים גם אם יקבל טיפול רפואי.

 

קיראו עוד

חוק החולה הנוטה למות: למה לא מיישמים אותו?

למה בישראל החוק אוסר על עזרה לחולה למות?

 

הוועדה חיפשה דרכים להנגיש החוק לציבור

הוועדה לבדיקת החוק הוקמה בשנת 2014 על ידי קודמתו לתפקיד של ליצמן, ח"כ יעל גרמן שהקימה את הוועדה כדי לבדוק מחדש את החוק עשור לאחר שנתקבל בכנסת, במטרה לתקן את הדרוש תיקון, להרחיב ולמצוא דרכים להנגשת החוק לציבור הרחב ובעיקר לציבור עובדי הרפואה.

 

בין השינויים שהוועדה ביקשה להציע היו הקלות לחולים בניוון שרירים ופתרון לחולים שכבר חוברו למכונת הנשמה והחוק לא מאפשר לנתק אותם, למרות רצונם. כמו כן, לעמותת ליל"ך הגיעו תלונות רבות על הקושי במילוי הטפסים והעדר הידע של רופאים רבים סביב נושא המוות בכבוד ולכן לא פעם עמדה העמותה על חשיבות עדכון ושינוי החוק.

 

חברי הוועדה שנבחרו היו מצמרת אנשי הרפואה, המשפט והאתיקה. אנשים שכל ועדה ציבורית-מקצועית הייתה מתכבדת בהם. בראש הוועדה עמד פרופ' ארנון אפק שהיה אז מנכ"ל משרד הבריאות והוא ממשיך היום בתפקיד משנה רפואי למנכ"ל.

 

חברי הוועדה נחלקו לתת ועדות, הקדישו למעלה משנה לעבודתם, שמעו עדים רבים בהם מנהלי בתי חולים, אנשי אתיקה ומשפטנים בכירים, והגיעו למסקנות שהיו אמורות להיות מוגשות לשר לפני ביצוע.

 

אולם אז התחלף השלטון והתמנה שר בריאות חדש. למרות פניות חוזרות ונשנות מצד חברי הוועדה לא באה כל תגובה במשך חודשים מצידו של השר עד להודעתו השבוע.

 

זלזול בחולים ובבני המשפחה

יש לציין כי מר ליצמן לא טרח להודיע לחברי הוועדה על החלטתו והתחבא מאחורי שיחה עם עיתונאי. בהתנהגותו זו יש משום עלבון לחברי הוועדה המכובדים וזלזול בלתי נסבל לא רק בהם ובעבודתם החשובה, אלא גם בחולים ובני משפחותיהם. גם אם אין השר מסכים למסקנות הוועדה, האין זה מן הראוי לכנס אותם, לשמוע את מסקנותיהם ולהעמיד מולם את הסתייגויותיו?

 

דבר חמור יותר עשה השר בכך שהעמיד את דעותיו האישיות והפוליטיות כקובעות מה ייעשה או לא ייעשה במשרדו וכמובן במדינת ישראל וזאת על חשבון משלם המסים. מובן הדבר שוועדה מקצועית כגון זו אינה צריכה להיות תלויה בעמדותיו האישיות של שר כזה או אחר.

 

נראה שכבוד השר חשב שאנו נמצאים בחצר הרבי שם יש מישהו עליון שעל פיו יישק דבר. אך הוא שכח כי בקבלו על עצמו תפקיד שר במדינת ישראל הוא חייב לקבל גם את חוקי המדינה הקובעים כללים ברורים ביותר בנוגע לסיכום עבודתה של וועדה שנתמנתה על ידי שר קודם או ממלא תפקיד ממלכתי אחר.

 

עמותת ליל"ך מוחה על החלטתו של שר הבריאות וקוראת לפרסום מיידי של מסקנות הוועדה והכל במטרה לסייע להקל על החולים הנוטים למות ובני משפחותיהם ברגעים הקשים בחייהם.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה:

"מדובר בוועדה שהוקמה על ידי השרה לשעבר גרמן ואשר לא הגישה את מסקנותיה, עד להתפטרותה. אין חולק על מקצועיותם של חברי הוועדה, אך לאור העובדה שהרכב הוועדה נקבע על פי אמות מידה ותפיסות שאינן תואמות את העמדה המקצועית ומדיניות שר הבריאות, אין בכוונת השר לבקש מהוועדה להגיש המלצותיה. עם זאת, לאור חשיבות הנושא, ימנה השר בימים הקרובים צוות מקצועי אשר יבחן את התחום כולו ובכלל זה את דיוני הוועדה".

   

הכותבת היא יו"ר עמותת "ליל"ך (לחיות ולמות בכבוד)




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה בוטלו התיקונים בחוק החולה הנוטה למות
צילום: shutterstock
צילום: דניאל אליאור
לא מתאים לדיעותיו. השר ליצמן
צילום: דניאל אליאור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים