שתף קטע נבחר

 

10 היכו דרוזי כי דיבר ערבית - ואיש לא הואשם

מיד לאחר שהסטודנט הדרוזי טומי חסון הותקף בירושלים על ידי 10 חובשי כיפה נעצרו חשודים. אך שנה עברה, כתב אישום לא הוגש וחסון לא הוכר כנפגע פעולות איבה: "אם יהודי היה מותקף, זה היה אחרת". עכשיו הוא נדרש לשלם גם על פינויו באמבולנס

"אין לי צל של ספק שאם יהודי היה מותקף - הוא כבר היה מטופל". טומי חסון (22), סטודנט דרוזי, טוען כי המדינה מתנכרת אליו. יותר משנה אחרי שהוכה על ידי צעירים יהודים רק מפני שדיבר בשפה הערבית, חסון לא הוכר כנפגע פעולות איבה וטרם הוגש כתב אישום נגד תוקפיו. במקביל נאלץ חסון להתמודד עם הודעה שקיבל ממד"א, ולפיה חשבון הבנק שלו יעוקל אם הוא לא ישלם אגרת פינוי אמבולנס בסך 493 שקלים.

 

כפי שפורסם לראשונה ב-ynet בינואר בשנה שעברה, חסון הותקף על ידי עשרה חובשי כיפה בסמוך לתחנה המרכזית בירושלים, וטען כי הם היכו אותו אחרי ששמעו אותו מדבר ערבית. לאחר התקיפה אושפז חסון בבית החולים הדסה עין כרם בבירה והוא סבל מחבלות בפניו ובעורפו. המשטרה עצרה אז כמה יהודים בחשד לתקיפה על רקע לאומני, ושופטת בית משפט השלום בירושלים מרים קסלסי אף קבעה כי "לקורבן נגרמה חבלה של ממש. מדובר בעבירה מסוכנת שבעתיים על רקע לאומני, במיוחד בימים טרופים אלו".

 

טומי חסון משחזר: "מכות הכי קשות שיש"    (צילום: אלי מנדלבאום)

טומי חסון משחזר: "מכות הכי קשות שיש"    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"מאכזב שלא מתייחסים באופן שווה". חסון (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
"מאכזב שלא מתייחסים באופן שווה". חסון(צילום: באדיבות המשפחה)

חסון, שגדל בדליית אל-כרמל, לומד כעת באקדמיה למוזיקה בגבעת רם. בתחילת שירותו הצבאי הוא לחם בגדוד הדרוזי "חרב" ובהמשך שירת בבית הנשיא בירושלים. נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שהכיר את חסון, התקשר מיד לאחר התקיפה לאביו כדי להביע תמיכה במשפחה ופרסם סטטוס בנושא בדף הפייסבוק שלו.

 

בתום חקירת המשטרה הועבר התיק לפרקליטות מחוז ירושלים, אולם כאמור טרם הוגש כתב אישום נגד התוקפים. למרות פניות חוזרות ונשנות של ynet, בפרקליטות התקשו אפילו לאתר את התיק. בנוסף, בשנה האחרונה ביקש מד"א מחסון לשלם עבור פינויו באמבולנס, ולא – יינקטו נגדו הליכים. במד"א הסבירו את דרישת התשלום בכך שחסון לא הוכר כנפגע פעולות איבה. חסון מצדו הסביר כי הוא לא ידע שעליו לפנות לביטוח הלאומי לצורך הגשת תביעה. בביטוח הלאומי גלגלו את האחריות לרשויות הביטחון שלא דיווחו על האירוע. רק בעקבות פניית ynet יצרו אנשי הביטוח הלאומי קשר עם חסון ופתחו בהליך ההכרה כנפגע פעולות איבה.

 

"אדם לא צריך לשלם את הוצאות אמבולנס שפינה אותו לאחר שהוא הותקף. האם אזרחים שנפגעו בפעולות איבה שילמו על האמבולנס שלהם?", תהה חסון. "עברו יותר מדי חודשים כדי לטפל בבקשה כזו פשוטה. איפה השוויון? איפה הזכויות שלי? אני משלם את חובותיי למדינה, אזרח ישר. שירתי את המדינה שלוש שנים בצה"ל. ביום התקיפה אזרחים ראו איך אני מותקף ולא הגנו עליי ולא הושיטו לי עזרה. מאכזב שלא מתייחסים למקרה שלי באופן שווה".

חסון (במרכז) בימיו בבית הנשיא ריבלין (צילום: דוברות בית הנשיא) (צילום: דוברות בית הנשיא)
חסון (במרכז) בימיו בבית הנשיא ריבלין(צילום: דוברות בית הנשיא)

חסון עם אביו רמזי (במרכז) ועם גדי גבריהו (צילום: "תג מאיר" ) (צילום:
חסון עם אביו רמזי (במרכז) ועם גדי גבריהו(צילום: "תג מאיר" )

יו"ר ארגון "תג מאיר", גדי גבריהו, אמר בהתייחסו להתנהלות הרשויות: "אף שטומי חסון הוכה בפתחה של התחנה המרכזית בירושלים לעיני עשרות עוברים ושבים ולעיני המאבטחים - עד היום לא הועמדו הפושעים לדין. לא רק זאת, אלא שדרישת התשלום מצד מד"א מהקורבן להתקפה הלאומנית היא מופרכת ומשוללת יסוד, והטענה שלפיה הוא איננו מוכר כנפגע פעולות איבה היא גזענית ומפלה. הגיע הזמן שהרשויות בישראל יפסיקו לגלגל את האחריות מהאחת לאחרת. דינו של טומי חסון הוא כמו דינו של כל נפגע טרור במדינת ישראל".

 

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "מקרה זה, שאירע לפני כשנה, לא דווח לביטוח הלאומי על ידי גורמי הביטחון או בתי החולים מיד לאחר האירוע, ולכן לא היה בידינו כל מידע עליו. כשמדובר באירוע איבה ודאי, כל הרשויות הנוגעות בדבר מדווחות בזמן אמת, ועובדי הביטוח הלאומי מבקרים באופן מיידי את הנפגעים ובני המשפחה, ודואגים למיצוי זכויותיהם.

 

"יש לציין שההחלטה אם אירוע הוא אירוע איבה, וההכרה בנפגעים כנפגעי איבה, נתונה כולה בידי הרשות המאשרת במשרד הביטחון, ורק מי שאושר כנפגע איבה יהיה זכאי לקצבאות והטבות מהביטוח הלאומי. עד היום

 מר חסון לא פנה לביטוח הלאומי ולא ביקש להיות מוכר כנפגע איבה. עם קבלת הפנייה שלכם, יצרנו קשר עם מר חסון, והנחינו אותו כיצד להגיש תביעה".

 

ממד"א נמסר: "שירותי מגן דוד אדום כרוכים בתשלום, ואם אדם זכאי להשתתפות עליו לפנות בעצמו לגורם המבטח. במקרה האמור, מדובר באדם שטוען שנפגע בפעולת איבה. ההחלטה אם להכיר במטופל כנפגע פעולות איבה היא של המוסד לביטוח לאומי ומשכך עליו להסדיר את החוב מול ביטוח לאומי. לפנים משורת הדין ובאופן יוצא מן הכלל הקפיא מד"א את הליכי הגבייה של מר חסון למשך כשנה שלמה על מנת לאפשר לו למצות את זכויותיו מול ביטוח לאומי. לצערנו בכל אותה תקופה ארוכה מר חסון לא העביר למד"א כל מסמך המכיר בו כנפגע פעולת איבה על אף הפצרותינו בו, ולכן כעת ממשיך מד"א את פעולות הגבייה".

 

ממשרד המשפטים לא נמסרה תגובה עד לפרסום הידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
טומי חסון
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים