שתף קטע נבחר

הידעתן? באירופה 16% מהגברים יוצאים לחופשת לידה

השוואה בינלאומית שערך מרכז טאוב מגלה כי ישראל היא אחת מחמש המדינות היחידות ב-OECD שלא מעניקה חופשת לידה לאבות בלבד. כתוצאה מכך, שיעור הגברים היוצאים לחופשת לידה בישראל עומד על 0.4% בלבד - לעומת 16% בשאר מדינות ה-OECD

ישראל היא אחת מחמש המדינות היחידות ב-OECD שלא מעניקה חופשה לאחר לידה שמיועדת לאבות בלבד. כתוצאה מכך, שיעור הגברים היוצאים לחופשת לידה בישראל הוא הנמוך ביותר מבין המדינות המפותחות - ועומד על 0.4%, לעומת ממוצע של 16% במדינות OECD אחרות. כך מגלה מחקר חדש שערך מרכז טאוב ומתפרסם לרגל יום האישה הבין-לאומי המצוין היום (ג').

 

המחקר בחן את ההבדלים בין תעסוקת הנשים וזכויות ההורים בשוק העבודה לאחר לידה בישראל ובמדינות ה-OECD. הממצאים מגלים כי הנשים הישראליות מועסקות בשיעורים גבוהים יחסית למדינות המפותחות,שמשתפרים לאורך זמן. כך, שיעור התעסוקה של ישראליות בגילאי 54–25 עמד ב-2014 על 74% - עלייה של 20 נקודות האחוז לעומת 1990.


 (מקור: מרכז טאוב) (מקור: מרכז טאוב)
(מקור: מרכז טאוב)

עיקר העלייה בשיעורי התעסוקה נרשמה בקרב אמהות לילדים קטנים: אם ב-1995 רק כמחצית מהנשים בגילי 40-30 שהיו אימהות לילדים עד גיל 4 היו מועסקות, ב-2011 טיפס שיעורן ל-69% וכיום הוא כמעט משתווה לשיעור התעסוקה של נשים ללא ילדים קטנים. העלייה המשמעותית ביותר היתה בשיעורי ההעסקה של נשים ללא השכלה אקדמית, מ-47% ב-95' ל-60% ב-2013.

 

עוד עולה מהנתונים, כי שיעור המועסקות בקרב יהודים כמעט זהה לשיעור המועסקים. עם זאת, עדיין קיים פער של 14% בשכר השעתי לעומת גברים, בדומה לממוצע במדינות ה-OECD. כ-34% מהנשים עובדות במשרה חלקית - כאשר כמחצית ציינו כי הסיבה לכך היא טיפול בילדים.

 

"לגברים בישראל אין הטבות מיוחדות"

עורכות המחקר, החוקרות ליאורה בוורס והדס פוקס, בחנו גם את הזכויות הניתנות להורים בשוק העבודה. כפי שמצוין, המדיניות הממשלתית בישראל מעודדת ילודה לצד השתתפות נשים בשוק העבודה באמצעות הגנות מפני פיטורים בזמן ההריון ולאחר הלידה, מענק של 100% מהמשכורת בזמן חופשת הלידה ושעת הנקה בתשלום. 

 

 (מקור: מרכז טאוב) (מקור: מרכז טאוב)
(מקור: מרכז טאוב)

עם זאת, במספר תחומים נמצאו פערים לרעת הישראלים, בראשם באפשרות של בני הזוג לחלוק את חופשת הלידה. כפי שמודגם, בישראל יכולים האבות לחלוק את חופשת הלידה בתשלום עם האם - רק בתנאי שהיא חוזרת לעבוד. לעומת זאת, ב-20 ממדינות ה-OECD מעניקים לאבות חופשת לידה בתשלום חלקי או מלא מיד לאחר הלידה - במקביל לאישה, כאשר 75% מהגברים מנצלים זאת.

 

בנוסף, 13 מדינות מעניקות חופשת הורות בתשלום לאבות בלבד. כך למשל, בגרמניה הוסיפו חודשיים בתשלום לחופשת הלידה בתנאי שהגבר לוקח אותה - עובדה שהביאה לזינוק בשיעור הגברים שבחרו להישאר בבית עם התינוק מ-3% בשנת 2003 ל-29% ב-2012. באיסלנד ובנורווגיה - מחצית ממקבלי חופשת ההורות הם גברים.

 

 (מקור: מרכז טאוב) (מקור: מרכז טאוב)
(מקור: מרכז טאוב)

"בזמן שבמדינות אחרות מעניקים לגברים הטבות המיועדות במיוחד להם - לגברים בישראל אין הטבות מיוחדות אם האישה לא מוותרת על הזכויות שלה", הסבירו החוקרות ל-ynet. "לנשים קשה לבחור להעביר את חופשת הלידה לבעל 6-7 שבועות בלבד לאחר הלידה. זה זמן מאוד קצר ורובן עדין מניקות ומתאוששות מהלידה. המצב שונה במקומות שמאפשרים לגבר לקחת חופשת לידה המיועדת להם 4-5 חודשים לאחר הלידה".  

 

חופשת לידה של שנה? הרוב לא מודעות לאפשרות

החוקרות מצאו גם ממצאים חיוביים, למשל מבחינת סכום התשלום ליולדות: בישראל מקבלות נשים 100% משכרן במהלך 14 השבועות של חופשת הלידה בתשלום, עד לתקרה של 1,460 שקלים ליום. לעומת זאת, ב-21 ממדינות ה-OECD התשלום ליולדות עומד רק על חלק משכר העובדת - כך שברוב המדינות חופשת הלידה אמנם ארוכה יותר, אך במהלכה הנשים מרוויחות סכום נמוך יותר ביחס למשכורתן הרגילה.

 

החוקרות מציינות כי המדיניות של ישראל בדבר תשלום מלא בעת חופשת הלידה הוא חיובי, בין השאר משום שהפחתה של ההכנסה דווקא בתקופה שבה ההוצאות עולות עקב הולדת הילד מהווה נטל על המשפחה. עוד מצוין, כי מתן חופשת לידה ארוכה יותר לנשים עלולה לעודד יציאה של נשים משוק העבודה לתקופה ארוכה ולפגוע בפוטנציאל ההשתכרות שלהם.

 

תחום נוסף שבו המצב טוב יותר לכאורה בישראל הוא משך חופשת לידה ללא תשלום, שכוללת כיום שני סוגים - 12 שבועות לאחר תום חופשת הלידה בתשלום, וכן אפשרות להאריך את החופשה ללא תשלום עד לפרק זמן של שנה לאחר תום חופשת הלידה בתשלום, במידה שלעובדת יש ותק של 4 שנים לפחות במקום העבודה.

 

 

 

 (מקור: מרכז טאוב) (מקור: מרכז טאוב)
(מקור: מרכז טאוב)

 

כתוצאה - אם ישראלית למספר ילדים ממוצע, הזכאית למלוא ההטבות - תקבל 200 שבועות של חופשת לידה (בתשלום וללא תשלום) לאורך חייה, לעומת 127 שבועות ב-OECD בממוצע. עם זאת בפועל, החוקרות מסבירות כי רוב הנשים לא מכירות את האפשרות להאריך את החופשה ללא תשלום וכ-12% בלבד מהנשים יוצאות לחופשת לידה של יותר משישה חודשים.

 

כדי להתאים את עצמה לממוצע ה-OECD, ממליצות החוקרות לפשט את מערכת חופשות הלידה ללא תשלום בישראל ולשלב את שני סוגי החופשות ללא תשלום הקיימים כיום לכדי חופשה בת 6 חודשים, שיוענקו לאחר תום חופשת הלידה בתשלום וייקראו "חופשת הורות".

 

"לכאורה, המצב בישראל מבחינת משך חופשת הלידה ללא תשלום הינו טוב, אבל בפועל - הרבה נשים לא יודעות בכלל שהן יכולות לקחת את החופשה הזו", מסבירות עורכות המחקר. "הפתרון הוא לאפשר חופשה ללא תשלום של חצי שנה, תוך שמירה על הותק, ימי מחלה ופיצויים, שאינם מוענקים כיום במהלך חופשה ללא תשלום. זה יעלה את המועדות להטבה וזכויות העובדים לא ייפגעו".

 

חזרה לעבודה הדרגתית יותר ב-OECD

בכל הקשור למעבר החד הכרוך בחזרה לעבודה בתום חופשת הלידה - ישראל שוב ניצבת מאחור. על פי ההשוואה - כמחצית ממדינות הארגון מאפשרות להורים חזרה הדרגתית לעבודה באמצעות הקטנת היקף המשרה וגמישות לגבי שעות העבודה ומקום העבודה. 

 

בנוסף, יש מדינות המאפשרות להורים לנצל את חופשת הלידה בכמה חלקים במשך שנותיו הראשונות של הילד. כך למשל באוסטריה הורים רשאים לממש עד 13 שבועות של חופשת הורות עד שהילד מגיע לגיל 7.

 

החוקרות מציינות כי נקיטת צעד דומה בישראל תאפשר לנשים לשוב לעבודתן מהר יותר לאחר חופשת הלידה בתשלום וגם תאפשר להורים להיות עם ילדיהם בזמנים שונים, למשל במהלך החופש הגדול באוגוסט או בחופשות החגים.

 

כדי להתאים את המדיניות בישראל למדיניות הרווחת במדינות המפותחות, ממליצות החוקרות בין השאר להעניק לאבות חופשה של 10 ימים בתשלום מלא עבור כל ילד, לשלב לחופשה בת שישה חודשים את 12 השבועות ללא תשלום המוגדרים כחופשת לידה ואת החל"ת לתקופה של עד שנה לחופש שתקרא "חופשת הורות", ולאפשר להורים לנצל את החופשה ללא תשלום לשם חזרה למשרה חלקית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים